Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne sedli za pogajalsko mizo. Prvič bo sindikatom nasproti sedla novoimenovana vladna pogajalska ekipa. Foto: BoBo
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne sedli za pogajalsko mizo. Prvič bo sindikatom nasproti sedla novoimenovana vladna pogajalska ekipa. Foto: BoBo

Odsloviti pa je treba tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Odpuščanje iz razloga nesposobnosti je orodje, ki je menedžerjem v javnem sektorju enako na voljo kot tistim v gospodarstvu. Naj ga uporabijo.

Virant svetuje menedžerjem v javnem sektorju
Gregor Virant
Sindikati dvomijo o Virantovih načrtih, da bi dogovorjeno izvedli že s 1. junijem. Foto: BoBo
Vlada se pogaja s sindikati

Sindikati so sicer na nogah, ker vladni predlog po njihovi oceni sploh ne obravnava stavkovnih zahtev.

Sindikati in vlada so se sicer dogovorili, da se bodo sestajali dvakrat na teden, kar pomeni, da nadaljujejo že v četrtek. Veliko časa so na tokratnih pogajanjih posvetili razčiščevanju nejasnosti glede podatkov, ki jih je vlada zapisala v izhodišča pogajanj, v četrtek pa naj bi, tako pričakuje vodja vladnih pogajalcev minister za notranje zadeve Gregor Virant, že lahko podpisali tudi stavkovni sporazum, saj sta vlada in sindikati formalno še vedno v stavkovnem razmerju.

Kot je že ob prihodu na pogajanja dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi, so tokrat sprejeli poslovnik in začrtali teme, o katerih se morajo izpogajati.
"O stavkovnih zahtevah nič"
Po Posedijevih besedah se predlog stavkovnega sporazuma namreč ne nanaša na njihove stavkovne zahteve. Prav tako je do njega kritičen predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Ugotavlja namreč, da jim vlada pravzaprav predlaga, da se odpovedo stavkovnim zahtevam in se začno pogajati na podlagi proračuna, ki je zanje sporen in problematičen že ves čas.
"Zelo resno podcenjevanje sindikatov"
Gre ali za zelo resno podcenjevanje sindikatov ali pa za testiranje, "koliko zdržimo", meni Štrukelj. Na vprašanje, ali bi v določeno znižanje sindikati privolili, pa odgovarja z navedbo, da je bil danes na seminarju osnovnošolskih sindikalnih zaupnikov, ki so se enoglasno izrekli proti vsakršnemu dodatnemu znižanju plač, "dokler je v državi, kot je".

"Pri gasilcih prostora za nižaje plač ni"
Nekaj podobnega je ob prihodu izpostavil tudi Aleksander Ogrizek iz sindikata gasilcev. Po njegovih besedah pri gasilcih prostora za nižanje plač ni. Ne glede na to pa bi pred pogovori o morebitnem znižanju plač morali najprej razčistiti nekaj vprašanj o tem, da bi si denimo tudi ministri in poslanci znižali plače, da bi se povrnil kakšen tajkunski denar ipd.
Trd oreh odprave plačnih nesorazmerij
Glede želje vlade, da bi se dogovorili o odlogu poračuna za neizplačilo odprave plačnih nesorazmerij do odločitve o vloženi reviziji, pa Posedi pravi, da je tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij stvar sodišč in "če ne bo vlada imela vabljive rešitve, bo to tudi ostala stvar sodišč". Štrukelj pa ugotavlja, da bodo "na koncu prišli do tega, da bi mogoče še mi vsak po 50 evrov dali iz svojega žepa".

Virant bi oklestil 158 milijonov
Na današnjih pogajanjih je sindikatom prvič nasproti sedla novoimenovana vladna pogajalska ekipa, ki jo vodi minister Gregor Virant. S sindikati se želi dogovoriti, kako do 158-milijonskega znižanja plačne mase v javnem sektorju. Pogajanja pa želi končati do 10. maja, da bi ukrepi lahko začeli veljati s 1. junijem. V letošnjem, veljavnem proračunu je namreč še vedno predvideno 6,4-odstotno znižanje mase plač, kar predstavlja 288 milijonov evrov. Ker pa so učinki že sprejetih ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ za letos ocenjeni v vrednosti 130 milijonov evrov, ostane še 158 milijonov evrov, o katerih se želi vlada s sindikati dogovoriti, kako jih bodo prihranili.

"Za obe strani je ugodneje, če se znižajo plače"
Še pred začetkom pogajanj Gregor Virant vladnega predloga ni želel podrobneje pojasniti. Prepričan pa je, da bo za obe strani ugodneje, če zaposleni v javnem sektorju sprejmejo znižanje plač v zameno za varno zaposlitev.

Hkrati pa je v intervjuju za Delo poudaril, da odpuščanj iz poslovnih razlogov ne bo, ampak bodo število zaposlenih obvladovali z nezaposlovanjem novih kadrov, nadaljevali pa bodo tudi konsolidacijo javnih financ za uravnoteženje proračuna. "Odsloviti pa je treba tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Odpuščanje iz razloga nesposobnosti je orodje, ki je menedžerjem v javnem sektorju enako na voljo kot tistim v gospodarstvu. Naj ga uporabijo," je bil odločen.

Odsloviti pa je treba tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Odpuščanje iz razloga nesposobnosti je orodje, ki je menedžerjem v javnem sektorju enako na voljo kot tistim v gospodarstvu. Naj ga uporabijo.

Virant svetuje menedžerjem v javnem sektorju
Vlada se pogaja s sindikati