Pred vladnim poslopjem se je zbralo več kot tisoč protestnikov. Foto: BoBo
Pred vladnim poslopjem se je zbralo več kot tisoč protestnikov. Foto: BoBo
Protest javni sektor 2016
Prizor z lanskega protesta javnega sektorja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sindikati: Vlada ne razume resnosti razmer
Sviz hoče takojšen dvig plač
Javni uslužbenci zahtevali višje plače

Če je denar za elite, je tudi za delavce, so med drugim poudarjali govorniki zbrani množici, ki je dodobra "okupirala" Gregorčičevo ulico. "Zahtevamo denar za človeka vredno življenje", "Ali vlada ve, za koga dela?" je donelo iz ust govornikov, ki so prihajali iz vrst kuharic, mehanikov, čistilk, poslovnih sekretark … oz. množice "nevidnih", kot so se sami večkrat poimenovali.

"Spoštovani voditelji naše države. Predstavljajte si, da čistilke dva dni ne pridemo na delo. Kaj bi se zgodilo, da samo dva dni ne čistimo šol in drugih javnih ustanov. Naša Slovenija ne bi bila več lepa, temveč, ker sem Štajerka, bom povedala po štajersko: velika štala," je ena izmed govornic sporočila vladi, da ni zadovoljna, ker vlada ni izpolnila jesenske obljube, da bo najnižje plačanim v javnem sektorju zvišala plače.

Ob pogledu na več kot tisoč zbranih protestnikov s celotne Slovenije je bil najzadovoljnejši prvi mož konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je napovedal stavko, če vlada dogovora s sindikati ne bo dosegla. "Če dogovor ne bo podpisan, bomo stavkali, pa bomo videli, kako država funkcionira, če stavkajo čistilke, hišniki, kuharji in vsi drugi," je napovedal Štrukelj.

Koprivnikar: Vlada je naredila vse
"Vlada je naredila vse, kar je v njeni moči. Rast plač v javnem sektorju napreduje hitreje kot rast plač v zasebnem sektorju," je pred sindikalnim protestom dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

"V dosedanjih pogajanjih v času te vlade smo javnim uslužbencem od varčevalnih ukrepov vrnili 324 milijonov letno in namenili dodatnih 70 milijonov za odpravo plačnih anomalij," je poudaril in dodal, da je treba najti neko realno rešitev, in sicer po korakih.

Vlada je po njegovih besedah že sprejela izhodišča za pogajanja za popolno odpravo varčevalnih ukrepov. Od sindikatov pričakuje, da bodo kooperativni in dosegli uskladitev na svoji strani.

"Vlada ne more usklajevati različnih sindikatov med seboj. Trenutno se pogajamo z 41," je še dejal Koprivnikar in opozoril, da vlada ne namerava pavšalno dvigati plač v javnem sektorju, saj bi to ustvarilo nove anomalije.

Najprej dogovor za najnižje plače
Sindikati pričakujejo, da bodo najprej podpisali dogovor za zaposlene v plačni skupini J in za druge skupine zaposlenih do vključno 26. plačnega razreda. V drugem delu pa bodo sledila pogajanja za odpravo vseh drugih anomalij.

"Če nekoliko poenostavim, bi bil za tiste, ki odpravljajo anomalijo, neki normalen dvig v okviru dveh plačnih razredov, recimo eden ali dva. Dva plačna razreda sta natančno osem odstotkov pri osnovni plači. Kar pomeni, da približno o tem govorimo," je izjavil predsednik Konfederacije javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj.

Koprivnikar: Nismo se tako dogovorili
Pristojni minister Boris Koprivnikar ne razume, zakaj protest sredi pogajalskega procesa. Precej težav imajo, ker s sindikalne strani ne dobivajo poenotenih predlogov in ker predlogi na sindikalni strani presegajo finančni okvir, h kateremu so se skupaj zavezali, to je 70 milijonov evrov. "Sindikalni predlogi že do 26. plačnega razreda presegajo celotno kvoto - in to kar krepko -, ki nam je na voljo za odpravo plačnih anomalij. Skupaj smo se zavezali, da bomo najprej odpravili in glavnino sredstev namenili v te nižje plačne skupine. Vendar predlog mora biti tak, da je sprejemljiv glede na okvire, ki smo jih skupaj postavili in tudi podpisali," je dejal minister za javno upravo.

Sindikati: Ne bo konec sveta
Sindikati pa na te očitke odvračajo: četudi porabimo vseh 70 milijonov evrov za najslabše plačane - zagotovo, vsaj zdaj v času vnovične gospodarske rasti, ne bo konec sveta.

Prenizko uvrščene pomočnice vzgojiteljic
Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da se zavedajo, da je delovno mesto pomočnika vzgojitelja prenizko vrednoteno. Zato so že septembra lani pripravili predlog za spremembo vrednotenja tega delovnega mesta. Tako so vladi skupaj s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) predlagali začetek pogajanj o oblikovanju novega delovnega mesta "vzgojitelj predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja", ki so ga že vključili v predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter predlog novele zakona o vrtcih.

Sindikati: Vlada ne razume resnosti razmer
Sviz hoče takojšen dvig plač
Javni uslužbenci zahtevali višje plače