Zbrani so se žrtvam spopadov poklonili z minuto molka. Foto: MMC RTV SLO
Zbrani so se žrtvam spopadov poklonili z minuto molka. Foto: MMC RTV SLO

Kot je poročala novinarka MMC-ja Larisa Daugul, se je shod začel z minuto molka za žrtve spopadov. Shod je ob številčni prisotnosti policistov potekal mirno. Po oceni enega od policistov se ga je udeležilo od 300 do 500 ljudi, je za TV Slovenija poročal Boštjan Veselič. Organizatorji so sporočili, da je bilo udeležncev okoli 1000.

Na shodu so pozivali k ustavitvi vojne in dejanj Izraela, dejali so tudi, da ne opravičujejo dejanj Hamasa, ki so neopravičljiva, vseeno pa si želijo, da se spopadi prenehajo in da se omogoči humanitarna pomoč. "Danes nismo tukaj zato, da bi na kakršen koli način opravičevali ali podprli grozljiv napad na Izrael. Mi vemo, da je vsaka žrtev žrtev preveč. Smo pa tukaj zato, ker vidimo, da so za politični svet palestinske žrtve nepomembne in da je mednarodna skupnost ob napadih na Izrael temu ponudila neomajno podporo, medtem ko ob kolektivnih kaznovanjih palestinskega prebivalstva, ki traja že desetletja, molči," je za TV Slovenija dejala Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev, ki je shod organiziralo. Ob tem je poudarila, da z grozo opazujejo to, "kar se dogaja v Gazi, in to ne pred očmi mednarodne skupnosti, ampak dejansko s politično, pa tudi vojaško podporo".

Zbrane je nagovorilo tudi več Palestincev, ki že več let živijo v Sloveniji, opozorili so na težke razmere za življenje v Gazi.

Na shodu so prebrali izjavo Palestinke iz Gaze, ki je svet pozvala, da se mora nasilje “končati zdaj. Ne jutri, ne naslednji teden, saj vsakih pet minut umre ena nedolžna oseba.” Nasilje se lahko po njenih besedah konča tako, “da se konča okupacija, konča blokada in da se ustavi ta genocid zdaj. Palestinci moramo živeti v miru, svobodi in dostojanstvu. 75 let etničnega čiščenja je dovolj.”

Že leta 1948 so Združeni narodi izdali mnogo resolucij, ki so zahtevale, da se naj Palestinci vrnejo na svoje domove. Izrael nobene od resolucij ni upošteval, namesto tega je izvajal še večje nasilje nad Palestinci. Ko je leta 1967 Izrael zasedel še Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem, Sinaj, Golansko planoto in Gazo, je povzročil nov eksodus palestinskega naroda.

Palestinec, ki živi v Sloveniji

Shoda sta se izmed političnih predstavnikov udeležila Miha Kordiš in Nataša Sukić, poslanca Levice, ki sta pozvala vlado k priznanju Palestine. "Združena politična prizadevanja potrebujemo zato, da se morija konča in da pridemo do samostojne Palestine," je dejal Kordiš. "Naj evropska politika odločno podpre prizadevanja za takojšnjo prekinitev masakra v Gazi in takojšnje odprtje humanitarnih koridorjev," je dejala Sukić.

Ob koncu shoda so organizatorji pozvali vlado RS, naj naredi vse, da zaustavi genocid v Palestini, da se zavzame za prekinitev ognja, da se zavzame za zaščito civilnega prebivalstva in da se prične zavzemati tudi za konec okupacije in apartheida.

Organizator shoda je bilo Gibanje za pravice Palestincev, civilnodružbena iniciativa, ki podpira boj palestinskega prebivalstva za svobodo, pravičnost in enakopravnosti, ter svetovno kampanjo BDS za bojkot izraelskih izdelkov.

"Gaza je na robu izbrisa. Je pod nenehnim bombardiranjem. Začenja se kopenska invazija, bliža se genocid. Izrael namenoma cilja domove, tržnice, šole, bolnišnice in preostalo civilno infrastrukturo, Palestince in Palestinke je javno označil za 'človeške živali'," so odločitev za shod pojasnili organizatorji.

V Ljubljani shod v podporo Palestincem

Kritični so do mednarodne skupnosti, ki je – po nedavnih odmevnih napadih Hamasa – podprla Izrael, ni pa priznala pravice okupiranega palestinskega ljudstva do samoobrambe. Po njihovih navedbah se namreč nasilje ni začelo z napadi na Izrael, temveč temelji na "izraelski politiki apartheida in okupacije, ki je v 75 letih palestinsko prebivalstvo pripeljala na rob uničenja".

V tem trenutku se je nujno zavzeti za prekinitev ognja, zaščito palestinskega prebivalstva in dostop do nujne humanitarne pomoči, nato pa se morajo države vključno s Slovenijo zavzeti za končanje "politike apartheida in okupacije", so še pozvali organizatorji shoda.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Povišana stopnja ogroženosti zaradi terorizma

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je v sredo seznanila z novo oceno stopnje ogroženosti zaradi terorizma ob protiizraelskih protestih v Sloveniji. Stopnja se je dvignila na srednjo na petstopenjski lestvici.

Zaradi nekaterih navedb na družbenih omrežjih, da je shod namenjen izkazovanju podpore oboroženi organizaciji Hamas in antisemitizmu, so organizatorji iz Gibanja za pravice Palestincev v ponedeljek na Facebookovi strani sporočili, da želijo tovrstne navedbe jasno zanikati.

"Kot smo že zapisali na vabilu za shod, vsaka človeška žrtev je preveč, ne glede na to, ali je palestinska ali izraelska. Smo proti stopnjevanju nasilja in novim žrtvam, svoje nasprotovanje nasilju pa želimo javno izraziti na shodu," so dodali.