Številnim je tovrstna finančna pomoč predstavljala edini način, da pridobijo študijske oz. praktične mednarodne izkušnje. Foto:
Številnim je tovrstna finančna pomoč predstavljala edini način, da pridobijo študijske oz. praktične mednarodne izkušnje. Foto:

Študentje so od službe za mednarodno sodelovanje ljubljanske univerze prejeli obvestilo, da so se pogoji za pridobivanje finančne pomoči za Erasmus+ mobilne izmenjave in prakse v letu 2015/16 bistveno spremenili, so sporočili iz Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani.

Doslej se je lahko posamezni študent v času študija udeležil ene izmenjave in ene prakse ter za obe prejel finančno pomoč za čas bivanja v tujini. V službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani so za ŠOU odgovorili, da je spreminjanje pogojev posledica nezadostnega financiranja Erasmus+ izmenjav in praks, ki ga izvaja Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius).

Študentje bodo po novem finančno pomoč prejemali zgolj za obdobje petih mesecev, če se bodo odločili za izmenjavo za en semester, oz. desetih mesecev, če se bodo odločili za dva semestra. Podaljšanje prakse ali izmenjave med letom po novem ne bo več mogoče, saj dodatne finančne pomoči po navedbah ŠOU-a v Ljubljani študent ne bo prejel.

ŠOU ogorčen nad ravnanjem ministrstva
Ukinitev razpisa štipendij Ad Futura za študijske obiske študentov v okviru programa Erasmus+, ki ga je pripravljal Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, predstavlja še dodaten udarec po študentskem žepu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti letos ni zagotovilo sredstev za razpise, ki niso zakonsko določeni, zato sklad razpisa ni izvedel, so zapisali.

Ravnanje ministrstva je po mnenju ŠOU-a v Ljubljani nedopustno. V ŠOU-u opozarjajo, da če se stanje v doglednem roku ne bo uredilo, bodo začeli priprave na proteste, saj ne bodo dovolili, da država zopet "varčuje na študentih tako, da jim v času študija kratijo vse pomembnejše mednarodne izkušnje".