Študentski domovi v Ljubljani v 29 domovih nudijo skupaj 7.453 postelj, od tega 2.608 za sprejem in 485 za podaljšanje bivanja, povprečna cena sobe pa je 69 evrov. Foto: BoBo
Študentski domovi v Ljubljani v 29 domovih nudijo skupaj 7.453 postelj, od tega 2.608 za sprejem in 485 za podaljšanje bivanja, povprečna cena sobe pa je 69 evrov. Foto: BoBo
Prvi študijski dan na Univerzi na Primorskem
V študentski organizaciji primorske univerze že vrsto let opozarjajo na pomanjkanje ležišč v študentskih domovih, kar bi na dolgi rok lahko po njihovem mnenju rešila le gradnja novih bivalnih kapacitet. Foto: Alen Ježovnik
false
Študentom pri iskanju namestitev pomagajo tudi specializirani spletni portali. Foto: MMC RTV SLO

V novem študijskem letu 2015/16 je v Ljubljani, Mariboru, Kranju in na Primorskem na voljo 5.306 postelj za sprejem in 9.293 postelj za podaljšanje bivanja. V študentskih domovih je tako na voljo 10.757 postelj, v dijaških domovih 1.448 postelj, v zasebnih študentskih domovih 800 postelj ter 1.594 postelj pri zasebnikih.

Študentje se za bivanje v študentskih domovih lahko še do petka prijavijo prek portala eVŠ. Za zdaj je več prostih mest, kot je prišlo prijav, saj so bile do danes oddane 3.903 prošnje za sprejem in 6.974 prošenj za podaljšanje bivanja.

"V prihodnjih dneh pričakujemo, da bodo oddane preostale prošnje za bivanje. Številka je primerljiva z lanskim letom, saj veliko kandidatov z oddajo prošnje čaka do zadnjega trenutka," pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Ob tem dodajajo, da pričakujejo, da bo v študijskem letu 2015/16 oddanih nekoliko manj prošenj za subvencionirano bivanje kot na primer lani, kar je povezano z manjšim številom prijav za vpis na dodiplomski študij ter zmanjšanjem števila absolventov.

Subvencija ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za bivanje v študentskih domovih letos ostaja nespremenjena 19,50 evra. Za bivanje pri zasebnikih pa je mogoče pridobiti subvencijo v višini 32 evrov. Letošnji cenzus za subvencijo je sicer malo višji od lanskega in znaša 2.310,38 evra bruto mesečno na družinskega člana v letu 2014.

Največ zanimanja v Ljubljani in Kopru
Največ zanimanja je še vedno za bivanje v javnih študentskih domovih v visokošolskih središčih v Ljubljani in Kopru. "V zadnjih letih se zmanjšuje predvsem interes za bivanje pri zasebnikih. Točne številke bodo znane po koncu roka za oddajo prošnje za bivanje, kar je po 14. avgustu 2015. Pisarne za študentske domove bodo do 14. septembra 2015 na spletnem portalu eVŠ objavile informativno prednostno listo ob upoštevanju splošnih pogojev iz Pravilnika o subvencioniranju bivanja študentov. Študenti, ki podaljšujejo bivanje, bodo o tem, ali izpolnjujejo pogoje za bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku, obveščeni po pošti po 15. oktobru 2015," pravijo na MIZŠ-ju.

Cene mesečnih najemnin študentskih sob se gibljejo od 60 do 135 evrov, odvisno od starosti doma, velikosti sobe in števila oseb. Pri zasebnikih pa je cena do 180 evrov na osebo za dvoposteljno oz. do 270 evrov za enoposteljno sobo.

Nastanitve nudijo tudi spletni portali
Medtem ko je v Mariboru dovolj mest za prosilce - v študentskih domovih mariborske univerze je namreč na voljo 2.867 postelj za študente (1.000 jih je pripravljenih za sprejem novincev, medtem ko naj bi okoli 1.800 študentom podaljšali bivanje) - pa si bodo morali številni študentje v drugih mestih z visokošolskimi zavodi, predvsem na Primorskem, sami poiskati namestitev.

Pri tem jim lahko pomagajo študentske organizacije oz. številni spletni portali, kot je denimo Kamrica, ki deluje v okviru portala za mlade Dostop.si, ki med drugim nudi tudi brezplačno pravno pomoč (Ustanovili so jo mariborska študentska organizacija (ŠOUM), Študentski servis Maribor in Zavod PIP).

Ljubljanski študenti si sobo lahko poiščejo tudi prek ljubljanske študentske organizacije (ŠOUL) oziroma brezplačne posredovalnice sob m2. Primorskim študentom pa je za iskanje namestitev na voljo tudi brezplačna posredovalnica študentskih sob na spletnem portalu mojcimer.si.

"Na ŠOUP-u že več let opozarjamo na pomanjkanje ležišč v študentskih domovih. Prepričani smo, da bi problematiko pomanjkanja ležišč na Univerzi na Primorskem na dolgi rok rešila le gradnja novih bivalnih kapacitet," pravi Nastja Slokar, sekretarka za socialo in študentsko problematiko ŠOUP.

"Prav zaradi velikega povpraševanja študentov po prostih ležiščih smo na ŠOUP-u ustvarili spletno posredovalnico študentskih sob mojcimer.si, ki bo v prihodnjih tednih obnovljena in bo omogočala še lažje, preglednejše in hitrejše iskanje in oddajo prostih kapacitet. Na spletnem portalu so poleg ponudbe ležišč na voljo tudi druge informacije glede bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih, primeri podnajemniških pogodb itd. Študentom smo na voljo za vsa svetovanja s področja subvencioniranega bivanja, v okviru Primorskega pravnega centra pa jim nudimo tudi brezplačno pravno pomoč," še dodaja.