V zameno za kovanec vam rektor univerze Ivan Svetlik izroči diplomo. Foto: MMC RTV SLO
V zameno za kovanec vam rektor univerze Ivan Svetlik izroči diplomo. Foto: MMC RTV SLO

Pred vhodom v stavbo ljubljanske univerze na Kongresnem trgu je postavljena simbolna inštalacija, na kateri je upodobljen rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik, ki izroča diplomo študentu, kot ga lahko upodobi vsak mimoidoči. Poleg pa je tudi simbolna reža za denar, saj bo, če bo sprejet novi predlog zakona o visokem šolstvu, plačljiv tudi redni študij.

Po novem predlogu zakonu o visokem šolstvu se uvaja plačljivi redni študij. Diploma bo nekaj, za kar bo treba plačati, in znanje ne bo več dovolj. Groteskno je prikazano, da je ideja znanja izdana. Rektor je neka figura univerze, ki sprejema novi zakon in ponazarja privatizacijo javnega šolstva, so dejale predstavnice Študentske Iskre. Dodale, da so si rektorja za figuro izbrali zato, ker so nad njim najbolj razočarani, saj je predstavnik univerze, ka katerega bi želeli, da bi drugače opravljal svojo funkcijo.

16. aprila je napovedan protest proti novemu visokošolskemu zakonu. Študentje pozivajo vso javnost, da se jim pri protestu pridruži, saj novi visokošolski zakon ne bo oškodoval zgolj študentov, temveč bo vplival tudi na starše, ki bodo morali plačevati za študij svojih otrok.