Prizor iz enega izmed študentskih domov. Foto: Radio Koper/Luka Koper
Prizor iz enega izmed študentskih domov. Foto: Radio Koper/Luka Koper

Študentski dom Ljubljana ponuja okoli 7.500 ležišč, potrebovali bi jih vsaj 10 odstotkov več. V Mariboru nimajo težav s pomanjkanjem kapacitet, tudi pri zasebnikih je ponudba večja od povpraševanja. V primerjavi z lanskim poletjem je kar dvakrat večja.

"Na Primorskem definitivno obstaja stanovanjski problem. Vendar, treba je povedati tudi to, da v Sloveniji praktično že 30 let, odkar obstaja država, nimamo stanovanjske politike na nobenem področju in tudi študentje so dostikrat prepuščeni trgu," je povedal predsednik primorske študentske organizacije Jure Ciglar.

Med epidemijo so bili študentje razen redkih izjem primorani oditi nazaj v svoja domača okolja, saj so bili študentski domovi zaprti. Scenarij zapiranja za jesen za študente ni sprejemljiv. Temu skuša priti naproti tudi Študentski dom Ljubljana, čigar predstavnik Aleksandar Matković je povedal: "V primeru zaostrovanja teh razmer in prihajanja četrtega vala bo eden izmed pogojev zagotovo pogoj PCT."

Kako Domen Kovačič, študent medicine, komentira svojo začasno vrnitev domov? "Smo že tako malo primorska družina, se radi kregamo, smo temperamentni, tako da dobro v slabem, slabo v dobrem."

Najemodajalci imajo interes po višjem zaslužku, zato se nekateri celo izogibajo oddajanju stanovanj študentom. "Seveda je možno turistom za kratkotrajno bivanje zaračunati mnogo več, to neposredno posega v fond razpoložljivih kapacitet," je pojasnil direktor primorskih študentskih domov Viljem Tisnikar.

Najdražje cene so sicer v Ljubljani. Za sobo lahko najemnik odšteje tudi 400 evrov.