Dijaki in študenti v sredo subvencioniranih vozovnic ne bodo mogli kupiti. Foto: BoBo
Dijaki in študenti v sredo subvencioniranih vozovnic ne bodo mogli kupiti. Foto: BoBo
Avtobus
Sekcija avtoprevoznikov znotraj Gospodarske zbornice Slovenije zahteva, da se pogodbe za zagotovitev subvencij za prevoze dijakov in študentov podpišejo še danes. V nasprotnem primeru v sredo ne bo mogoče kupiti subvencioniranih vozovnic, opozarjajo. Foto: BoBo
Za dijake in študente vzeli železnicam

Na podlagi tega bo vlada lahko sklenila aneks k pogodbam s prevozniki, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje in dodali, da so sredstva zagotovili s prerazporeditvijo denarja, namenjenega investicijam v železniško infrastrukturo.

Predstavniki izvajalcev javnega potniškega prometa v Sloveniji pa do 14. ure od vlade niso dobili pisnega zagotovila, da bo našla denar za subvencionirane prevoze dijakov in študentov do konca leta, zato v sredo teh vozovnic ne bodo prodajali, je pojasnil Robert Sever z Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Prepričani so, da je osem milijonov evrov za subvencije prevozov dijakov in študentov premalo za kritje vozovnic za maj in junij, zato so zahtevali pisno zagotovilo vlade, da bodo našli denar za subvencije do konca leta, a ga do 14. ure niso prejeli.

Poleg tega je poudaril, da še nikjer niso govorili o tem, kje bodo našli sredstva za izvajanje gospodarskih javnih služb javnega linijskega prevoza potnikov v notranjem prometu. Tako javni linijski prevoz kot subvencioniran prevoz se namreč izvajata skupaj.

ŠOS in DOS: Vlada naj pismo potrdi, da ima denar
Tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) zahtevata, da vlada pisno potrdi, da bo zagotovila denar za subvencije prevozov do konca leta. Še danes morajo pristopiti k podpisu pogodbe z avtoprevozniki, da bo nakup subvencioniranih vozovnic mogoč že v sredo, je povedal predsednik ŠOS-a Žiga Schmidt.

Schmidt, ki je v stiku s sekcijo avtoprevoznikov znotraj Gospodarske zbornice Slovenije, je ob tem še dodal, da prevozniki opozarjajo, da država zamuja z izplačili tudi za nazaj.

Podpredsednik DOS-a Matic Matjašič je prav tako poudaril, da je trenutno stanje nedopustno in da dijake ne zanimajo politične predvolilne spletke. Subvencije za prevoze morajo zagotoviti, saj jih izkoristi okoli 50.000 dijakov. Po njegovih besedah niso redki primeri, ko morajo dijaki zamenjati šolo ali opustiti šolanje zaradi pomanjkanja denarja. Pred maturo so pritiski na številne dijake že veliki, tako stanje pa jih še dodatno vznemirja, je še opozoril Matjašič.

Omerzel opozoril, da je denarja zmanjkalo
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je minuli teden sporočil, da se je ministrstvo na področju subvencioniranja prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko pred koncem šolskega leta ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj. Študentska organizacija Slovenije se je nato sestala z Omerzelom ter ob zavrnitvi možnosti, da bi zagotovili sredstva za subvencije le za tri mesece, zahtevala, da se ta problematika reši do konca leta. Ob tem so napovedali, da bodo uporabili vsa sredstva, tudi demonstracije, da bodo preprečili ukinitev subvencij.

Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je nato v ponedeljek v DZ-ju zagotovila, da dijakom in študentom ne bo treba doplačevati mesečnih vozovnic ter da subvencije prevoza ne bodo ukinjene. Napovedala je, da bodo najprej zagotovili sredstva do konca junija, v 14 dneh pa bodo našli rešitev, ki bo trajala do konca leta.

Za dijake in študente vzeli železnicam