Dvig DDV-ja je bil za nekdanjega finančnega ministra Janez Šušteršiča kaplja čez rob. Foto: BoBo
Dvig DDV-ja je bil za nekdanjega finančnega ministra Janez Šušteršiča kaplja čez rob. Foto: BoBo

"Izstopil sem po včerajšnjem glasovanju o DDV-ju. Drugega ne komentiram," je dejal za Finance in dodal, da ga politika za zdaj nič ne mika. Na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, ali razmišlja o sodelovanju s katero drugo stranko ali o ustanovitvi nove, pa je Šušteršič odgovoril, da sploh ne razmišlja o politiki.

Pred Šušteršičem je v zadnjih mesecih DL zapustilo že nekaj vidnih članov. Ob vstopu DL-ja v vlado Alenke Bratušek se je Šušteršič umaknil z mesta podpredsednika stranke in se od stranke distanciral, tako da je bil izstop praktično le še vprašanje časa. Odstopno izjavo, ki jo je poslal po elektronski pošti, je DL, kot je potrdil vodja poslancev te stranke Rihard Braniselj, prejel danes.

Prejšnji teden je svet stranke na Šušteršičevo mesto izvolil Alojza Selišnika, ki naj bi bil, pišejo Finance, bližje Virantovi struji stranke.

Braniselj: Štušteršičeva odločitev "do neke mere pričakovana"
Vodja poslanske skupine DL-ja Rihard Braniselj je potrdil, da je stranka po elektronski pošti prejela Šušteršičevo izstopno izjavo. Stranka stališča do odhoda Šušteršiča še ni zavzela, Braniselj pa njegovo odločitev spoštuje in se mu zdi "do neke mere tudi pričakovana".

Braniselj trenutno nima podatkov, ali je kljub vsemu še vedno več pristopov v stranko kot odhodov iz nje, a da je bilo približno mesec nazaj še tako. Vendar je obenem priznal, da jih to, da odhajajo nekateri vidni člani, skrbi. Poudaril je, da delujejo v politiki, v kateri so potrebni kompromisi in je treba delovati konstruktivno. DL je to smer izbral, ni "pa mogoče uresničiti vseh želja, ki si jih zadaš ob vstopu v politiko in pisanju programa". Braniselj je spomnil, da ima DL le sedem poslancev in v tem trenutku ne more biti prevladujoč v političnem prostoru.

Nekateri izrecno nasprotovali levi vladi
Nekateri v stranki so po njegovih besedah po padcu vlade Janeza Janše izrecno nasprotovali vstopu v kakršno koli drugo koalicijo. "Očitno so se bolje počutili v Janševi vladi. A odločitev stranke za drugo vlado je bila demokratična," je pristavil vodja poslancev DL-ja in dodal, da je ravno Šušteršič sodelovanje v levi vladi izrecno odklonil. Ob pogajanjih za oblikovanje nove koalicije je sicer stranka SD pogojevala sodelovanje v koaliciji tudi s tem, da Šušteršič v vladi ne bo finančni minister.