Janez Šušteršič meni, da ni dovolj posluha za projete slabe banke, privatizacije in državnega holdinga. Foto: BoBo
Janez Šušteršič meni, da ni dovolj posluha za projete slabe banke, privatizacije in državnega holdinga. Foto: BoBo
Rihard Braniselj
Braniselj napoveduje enotnost znotraj poslanske skupine. Foto: BoBo
DL vse bliže vstopu v koalicijo

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič še vedno meni, da je v novi koaliciji premalo razumevanja za projekte z njegovega t. j. finančnega področja, predvsem za projekt slabe banke, slovenskega državnega holdinga in privatizacije.

Šušteršič meni, da ni pametno, da DL vstopi v vlado Bratuškove, ker ni zagotovil, da bo vlada dobro delala. Svoje stališče bo pojasnil tudi na svetu stranke, a, je poudaril, ne napoveduje, kako bo glasoval.

Dodal je, da bo zanj zelo pomembno, kako bo razprava na seji sveta stranke potekala in kakšni bodo argumenti. Od tega bo tudi odvisna njegova prihodnja vloga v stranki, je dejal Šušteršič, ki na vprašanje, ali obstaja verjetnost, da bo stranko zapustil, ni želel odgovoriti.

Braniselj bo glasoval za in upa na enotno poslansko skupino
Rihard Braniselj, ki vodi poslansko skupino DL-ja, je prepričan, da bo poslanska skupina pri glasovanju enotna, na vprašanje, ali ima tudi podporo predsednika stranke Gregorja Viranat, pa je dejal, da mora to pojasniti sam, saj je on (Braniselj op. a.) "verjetno že preveč povedal". Po njegovih besedah bo v sredo na svetu stranke najprej predstavitev dosežkov pogajalskih skupin in osnutka koalicijske pogodbe, nato pa bosta sledila razprava in glasovanje.

Kot je Braniselj pojasnil medijem v DZ-ju, sam po pretehtanju vseh argumentov ta trenutek ne najde argumenta proti vstopu v novo vlado. Sicer pa si želi čim bolj soglasne odločitve, "kakršna koli že bo".

O novi koaliciji se te dni odločata tudi:
DeSUS
SD

Je Bratuškova že odgovorila Virantu?
Braniselj po sestanku poslanske skupine ni želel komentirati ponedeljkovega neformalnega sestanka predsednika DL-ja Gregorja Viranta z mandatarko Alenko Bratušek, prav tako ni želel povedati, ali so že prejeli odgovor Bratuškove na Virantovo pismo z zahtevami stranke za sodelovanje. Odgovor Bratuškove sicer Virant pričakuje danes, a je Braniselj pojasnil, da na sestanku poslanci o tem niso razpravljali.

Braniselj je še dejal, da bo vse jasno po svetu stranke. A glede vstopa v novo vlado je najbolj nepredvidljiva ravno odločitev DL-ja, saj je Virant prejšnji teden poudaril, da stranka ni obljubila vstopa v koalicijo.

Sicer pa se tudi danes nadaljujejo pogovori med predstavniki oziroma predsedniki morebitnih koalicijskih partneric. Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je namreč pred sejo izvršnega odbora DeSUS-a, na kateri so se odločili za vstop stranke v vlado, napovedal, da se bo danes še sestal z Bratuškovo. Z mandatarko naj bi se sestal tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič.

DL vse bliže vstopu v koalicijo