Finančni minister upa, da bodo ustavni sodniki zavrnili še tretjo referendumsko pobudo. Foto: STA
Finančni minister upa, da bodo ustavni sodniki zavrnili še tretjo referendumsko pobudo. Foto: STA
Zaradi referenduma o proračunu bodo zamujale plače

"To je tako, kot bi imeli avto, ne bi pa imeli vozniškega dovoljenja," je nastalo situacijo, ko je zaradi zbiranja referendumskih podpisov glede proračunov za prihodnje dve leti blokirano izvajanje v DZ-ju sprejetega proračuna za prihodnji dve leti, komentiral finančni minister Šušteršič.

Situacija je enaka, kot ne bi imeli proračuna, zato je potrebno začasno financiranje, je povedal finančni minister Janez Šušteršič. Izrazil je upanje, da bodo poslanci DZ-ja na petkovi izredni seji podprli zahtevo za presojo ustavnosti referenduma in da bodo ustavni sodniki o tem odločili v 30 dneh ter pri tem enako razmišljali kot pri zadnjih dveh presojah glede t. i. slabe banke in državnega holdinga.

Vlada je po Šušteršičevih besedah sprejela uredbo, s katero bodo v času, ko ne obstaja veljavni proračun, financirali tisto, kar dovoli zakon o javnih financah. Šušteršič je tudi opozoril, da zaradi tega proračunski porabniki ne bodo smeli denimo sklepati pogodb o zaposlitvi ali jih podaljševati. Datum izplačila plač v javnem sektorju pa se bo premaknil na 10. januar.

Prav tako ne bo mogoče izvajati predvidenih javnih razpisov, kar bo lahko velika težava tudi za gospodarstvo, ki prejema del svojih sredstev tudi iz proračuna. Vendar je Šušteršič ob tem izrazil prepričanje, da ne bo referenduma o proračunu in da bo proračun za leto 2013 začel veljati že februarja.

Zaradi referenduma o proračunu bodo zamujale plače