Vojska že nekaj časa sodeluje s policijo na meji, vendar še brez dodatnih pooblastil. Foto: BoBo
Vojska že nekaj časa sodeluje s policijo na meji, vendar še brez dodatnih pooblastil. Foto: BoBo
SV strelivo ukradli zaradi neustreznega varovanja
Kraja streliva zaradi neustreznega nadzora

"V Generalštabu Slovenske vojske smo zadevo spremljali z velikim ogorčenjem in z vso resnostjo pristopili k vsem ugotovitvam, da do takšnih dogodkov ne bo več prihajalo," je povedal tiskovni predstavnik Slovenke vojske Simon Korez in dodal, da preiskava dokumentov in postopkov še poteka.

V prvi vrsti želijo preprečiti, da bi se podobni dogodki še kdaj zgodili, saj da je vse skupaj močno škodovalo ugledu slovenskih obrambnih enot. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je zato od poveljnika sil, brigadirja Milana Petka, zahteval, da izvede vse potrebne postopke, da bi razjasnili dogodke.

Korez je pojasnil, da so "premik" tovora, v katerem je bilo 10.000 kosov streliva, medicinska oprema in hrana za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju, kar naj bi odpeljali z letalom iz Leipziga v Nemčiji, začeli načrtovati že septembra.

Izvedeni so bili vsi potrebni postopki v povezavi z najavami in pridobivanjem soglasij držav, prek katerih je transport potekal. Prav tako so bili izdelani in izdani ukazi po liniji poveljevanja. Med pregledom teh ukazov pa so ugotovili več pomanjkljivosti glede podrobnih ravnanj, ki niso bila opredeljena, je povedal Korez.

Prevoz s tovornjakom v Nemčijo
Prevoz streliva in opreme sta s tovornjakom Slovenske vojske s ponjavo izvajala dva vojaka. Na 830 kilometrov dolgo pot sta se v skladu z načrtom podala 2. oktobra zjutraj, tovor pa bi morala na letališču predati dan kasneje, 3. oktobra zjutraj, je opisal Korez.

Predvidena je bila časovna "rezerva", za vsak primer, če bi na primer prišlo do zastojev v prometu. Pot je potekala brez posebnosti, zato sta vojaka v Leipzig prispela že popoldne, nakar sta se odločila za prenočitev v enem od tamkajšnjih hotelov. Zjutraj naj bi potem tovor predala nemški vojski.

Vizualno varovanje
Tovornjak je bil parkiran pred hotelom, vojaka pa sta izvajala "vizualno varovanje" in občasne obhode, je še povedal Korez. Eden od njiju je med jutranjim obhodom opazil, da je ponjava na tovornjaku prerezana, izginil pa je zaboj z okoli 2000 kosi streliva. Takoj je o tem obvestil nemške organe in tudi pristojne v Sloveniji.

Korez je pojasnil, da je šlo za razmeroma majhen zaboj, težak manj kot deset kilogramov. Vrednost odnesenega tovora je majhna, nekaj sto evrov. Večja pa je škoda za ugled Slovenske vojske, je poudaril Korez in dodal, da je jasno, da je bilo zgolj vizualno varovanje neustrezno. Vojaka bi morala tovor varovati vsaj s stalno prisotnostjo, še najbolje pa bi bilo, če bi prenočila v kakem vojaškem objektu nemške vojske, ki ima varovano parkirišče. "Streliva se ne more varovati zgolj z občasnimi obhodi," je poudaril Korez.

Vojaka bosta kaznovana
O tem, kdo se je odločil za prenočevanje vojakov v hotelu, Korez ni želel govoriti. V Slovenski vojski so že uvedli disciplinski postopek proti obema vojakoma in tudi proti njima neposredno nadrejenemu. Ali bodo morda disciplinski postopek razširili še na koga, je za zdaj prezgodaj napovedati. Ali bo morda koga doletela kazenska ovadba, za kar po Korezovih besedah obstajajo razlogi, pa se bodo odločili drugi organi, saj tega postopka Slovenska vojska ne vodi, je povedal. Se pa to predvideva, je dodal.

"V nobeni vojski, nobeni poklicni, profesionalni vojski, kar Slovenska vojska je, se takšni dogodki ne smejo zgoditi. Naredili bomo vse, da se tovrstni dogodki ne bodo več dogajali," je še dejal Korez.

SV strelivo ukradli zaradi neustreznega varovanja
Kraja streliva zaradi neustreznega nadzora