Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za nezaupnico je glasovalo 33 članov sveta, proti pa 19. "Izid glasovanja o nezaupnici 33:19 je znak, da imamo znotraj stranke težave, ki jih moramo čim prej rešiti. Pot je kongres," je po prekinjeni seji izid komentiral predsednik sveta stranke Tomaž Gantar.

Možnost glasovanja o razrešitvi Pivčeve je bila z razširitvijo dnevnega reda predvidena že tokrat, a je zaradi nasprotujočih si razlag, ali svet stranke to sploh lahko naredi, Gantar predlagal prekinitev seje. Predlog so člani sveta soglasno podprli, je povedal po koncu seje.

"Želim, da delamo zakonito, brez dvomov in dilem," je poudaril Gantar. Do septembrskega nadaljevanja seje sveta stranke bodo tako pridobili mnenje strankine komisije za statutarna vprašanja in pritožbe. Ob tem je Gantar opomnil, da v primeru spora glede razlage o nejasnostih odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna.

Tudi sicer se v stranki strinjajo, da je kongres treba sklicati čim prej. Gantar je ocenil, da bi to lahko bilo konec oktobra ali v novembru. Do nadaljevanja seje sveta bodo tudi razčistili, ali je nezaupnica sveta stranke zadostna osnova, da izvedejo volilni kongres, je pojasnil.

Pogovor s Pivčevo in Gantarjem v Odmevih

Pivčeva do kongresa ne bo odstopila

Za čimprejšnji kongres se zavzema tudi Pivčeva, ki meni, da jo lahko razrešijo le delegati kongresa, ki so jo tudi imenovali za predsednico DeSUS-a. Člane je ob tem pozvala, da do takrat ostanejo mirni, dostojanstveni in naj ne odhajajo iz stranke. V vmesnem času do sklica kongresa sicer ne namerava odstopiti.

Na vprašanje, ali ni nezaupnica razlog za odstop, je Pivčeva odvrnila, da bi rada slišala glas tistih, ki so jo izvolili. Sprejela je glasovanje o nezaupnici, odhod pa ponuja s kongresom, je dejala.

Kot je poročal novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek, se je na seji sprva dogajala "prava mala pravna vojna", nasprotniki Pivčeve pa so zgolj samo z enim glasom več potrdili razširitev dnevnega reda s točko o razrešitvi Pivčeve in imenovanju začasnega vodstva.

Pivčeva je dejala, da je bila na začetku seje nekoliko razočarana, saj je bila razprava "res burna", a se je sčasoma umirila. Po njeni oceni je bila seja izpeljana zelo korektno.

Če bo pristojna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno, bo to odločitev sprejela. "Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem," je poudarila.

Jurša: To je neki nov začetek

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša, ki je Pivčevo tudi v torek večkrat pozval k odstopu, je ob odhodu novinarjem dejal, da za zdaj ostajajo poslanska skupina stranke, a da bodo "zadevo dokončali". "To ni zaključek, ampak na neki način nov začetek," je ocenil.

V čakanju na datum izrednega kongresa

Pivčeva je v ponedeljek v pismu članstvo pozvala k zakonitemu ravnanju. "Noben posameznik in noben organ stranke ne sme početi nezakonitih ravnanj. Tako lahko svet stranke izrazi svoje stališče, ne more pa s hitenjem in nezakonitimi dejanji kongresu prevzeti pristojnosti za imenovanje in razreševanje vodstva stranke niti za imenovanje začasnega vodstva. To bi bilo nezakonito," je prepričana.

Jurša pa je odgovoril, da če nekomu ne zaupaš, to pomeni, da ta ne more več voditi stranke.

Prve ocene političnih komentatorjev o DeSUS-u
Feljton o stranki DeSUS
Kakšna bo usoda predsednice stranke DeSUS?