Minister za delo Ivan Svetlik se bo pri prepričevanju k podpori malemu delu moral obrniti tudi na marsikaterega poslanca koalicije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Minister za delo Ivan Svetlik se bo pri prepričevanju k podpori malemu delu moral obrniti tudi na marsikaterega poslanca koalicije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Strpali ste tri različne skupine v isti lonec. Zmešnjava v tem loncu je tako velika, da bo težko ven prišlo kaj užitnega.

Marijan Pojbič, SDS
Študentski protesti pred parlamentom.
Študenti in dijaki so nestrinjanje z zakonom na majskih protestih izrazili tudi s palicami. Foto: EPA

Moti me, da je minister govoril o enormnem bogatenju lastnikov študentskih servisov. Poznam samo enega, ki je s tem enormno obogatel, izhaja pa iz bivšega ZSMS-ja in kasneje LDS-a.

Vito Rožej, Zares
Malo delo: glasovanje v DZ-ju v torek

O predlogu zakona o malem delu so razpravljali v okviru tretje obravnave, podpora poslancev pa ostaja majava. V opozicji zakon podpira Slovenska ljudska stranka, koalicijski poslanci Zaresa in Socialnih demokratov pa so okoli tega vprašanja razdeljeni, saj se kljub pozivom med proceduro zakon v najbolj spornih določbah ni bistveno spremenil. Poslanci imajo čas za zedinjenje še do torka, 26. oktobra, ko je predvideno glasovanje.

Svetlik: Ravnotežje med delodajalci in sindikati
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik malo delo vidi kot dobrodošlo dopolnitev trgu dela, ki bo prinesla koristi tako za študente kot za upokojence in brezposelne. Izpostavil je formaliziranje pridobljenih izkušenj v okviru centralne evidence, nadgradnjo socialnih pravic v primerjavi s študentskim delom ter tudi morebitno olajšanje socialnega položaja brezposelnih in upokojencev z občasnimi zaposlitvami. V nasprotju z opozicijo uvedbo malega dela v Avstriji in Nemčiji vidi kot "uspešno", meni pa tudi, da so v zakonu našli ravnotežje med delodajalci in sindikati.
SD: Zakon zagotavlja stabilnost pri študiju
V imenu SD-ja je Dejan Levanič napovedal podporo zakonu, saj naj bi urejal razmere na področju, ki je bilo do zdaj zelo neurejeno in je bilo pogosto predmet zlorab. Novi zakon naj ne bi finančno oškodoval študentov, nasprotno - zagotovil jim bo stabilnost pri študiju s štipendijami in z dodatnimi socialnimi pravicami, zaradi česar bodo študenti lahko več časa posvetili študiju, menijo v SD-ju. Izpostavil je odpravo netransparentosti financiranja študentskih organizacij. Poslanec SD-ja Andrej Magajna bo, kot napovedano, glasoval proti.

Neenotni Zares, LDS za
Po besedah Alojza Posedela v Zaresu niso našli soglasja, zato bodo glasovali neenotno - kamen spotike je nejasnost, ali bo malo delo res prineslo več socialne varnosti, skupaj s sindikati pa se bojijo "veriženja malega dela". Z amadmajem bodo poskušali spremeniti sestavo komisije, ki bo pripravljala razpise za dodelitev sredstev iz dajatev malega dela. S tem bi povečali transparentnost dodeljevanja, želijo pa tudi zaščititi posebne kulturne ustanove (kot je Radio Študent). Poslanec Zaresa Vito Rožej ne vidi "bistvenih prednosti" novega zakona, razen za upokojence. Če je kaj narobe, se to lahko spremeniti že z amandmaji k trenutni zakonodaji, meni Rožej, ki zakona ne bo podprl. Pridružil se mu bo tudi nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, saj raje vidi nesprejetje in dodatno usklajevanje s sindikati kot zapravljene 4 milijone evrov za referendum.

LDS-ov poslanec Ljubo Germič je napovedal podporo poslanske skupine, kot bistveno prednost pa vidi "krepko omejitev" zaposlovanja na črno in sive ekonomije.

Jerajeva: V tujini se malo delo ni obneslo
V SDS-u zakona ne bodo podprli, saj naj bi vse tri skupine, ki jih zajema, "metal v isti koš", je v imenu SDS-a dejala Alenka Jeraj. Pozvala je k temeljitejši preučitvi prakse na tujem pred domačo uvedbo, saj se institut malega dela pri Avstrijcih in Nemcih ni obnesel - brezposelni naj bi v večini primerov ostali ujetniki malega dela. Jerajeva je sicer pohvalila vključitev malega dela v pokojninsko dobo. Pozvala je k poostritvi nadzora študentskega dela, dvomi pa o smiselnosti takšne ureditve za upokojence in brezposelne.

SLS: Svetlik izpolnil obljubo
V opozicijskem SLS-u bodo po besedah Jakoba Presečnika zakon podprl, ker po njihovem mnenju odpravlja nepravilnosti, povezane s študentskim delom, in omejuje izkoriščanja študentov, pa tudi zato, ker je Svetlik "izpolnil prvi pogoj za podporo s predlogom zakona o štipendiranju". Izpostavili so ogroženost malih podjetij zaradi togih omejitev mesečne kvote ur malega dela.

V SNS-u se bojijo tujih delavcev

Miran Györek je v imenu poslanske skupine SNS poudaril, da Evropska unija omogoča prost pretok delovne sile, zaradi malega dela pa bodo tuji delavci iz "recimo Romunije in Bolgarije jemali delo našim delavcem".
Protest ŠOS-a
Predednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba je za MMC povedala, da bodo v primeru sprejetja zakona o malem delu posegli po vseh zakonsko dovoljenih ukrepih, da omenjeni zakon ne bi začel veljati.

Kritični tudi nekateri strokovnjaki
Da rešitve kljub dobronamernosti verjetno ne bodo prinesle želenih učinkov, ocenjujejo tudi nekateri strokovnjaki. Ekonomist Janez Šušteršič je najbolj kritičen do omejitev dela, ki bodo škodovale zlasti malim podjetjem. Malo delo vidi zlasti kot priložnost za brezposelne. Poleg študentov bodo to delo namreč lahko opravljali tudi upokojenci in brezposelni. Že maja so zaradi predloga potekali študentski protesti, proti malemu delu so pred DZ-jem protestirali tudi sindikati. Oboji so prepričani, da bo malo delo prineslo le še več zaposlovanja v negotovih oblikah dela.
Večina poslancev koalicije je v drugi obravnavi sicer spomnila, da bo anomalije zakona mogoče popraviti, opozicija pa opozarja, da zakon nima soglasja socialnih partnerjev. V okviru 21. redne seje državnega zbora so poslanci že včeraj med drugim podprli zakon o Radioteleviziji Slovenija.

Strpali ste tri različne skupine v isti lonec. Zmešnjava v tem loncu je tako velika, da bo težko ven prišlo kaj užitnega.

Marijan Pojbič, SDS

Moti me, da je minister govoril o enormnem bogatenju lastnikov študentskih servisov. Poznam samo enega, ki je s tem enormno obogatel, izhaja pa iz bivšega ZSMS-ja in kasneje LDS-a.

Vito Rožej, Zares
Malo delo: glasovanje v DZ-ju v torek