Minister Svetlik je predstavil spremembe in doponitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: MMC RTV SLO
Minister Svetlik je predstavil spremembe in doponitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenci
"Pokojninska reforma je ena ključnih reform v tej državi, zato presega delitve na leve in desne," trdi Svetlik. Foto: BoBo
Pokojninska reforma buri duhove

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je na novinarski konferenci predstavil spremembe v predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so bile sprejete v dosedanji državnozborski obravnavi.

"Spremembe blažijo upokojitvene pogoje"
Poudaril je, da gre za vsebinske spremembe, ki blažijo upokojitvene pogoje in uvajajo postopno prehajanje v novi sistem. Dopolnjeni zakon po njegovih besedah tudi spodbuja zaposlovanje mladih in starejših.

Kot pravi, novi predlog predvideva prehod na daljšo pokojninsko dobo, ki se bo za tiste, ki so začeli delati zgodaj, postopoma dvigovala za 4 mesece na leto, in ne za 6 mesecev, kot je bilo sprva predvideno. Med drugim se bodo po novem do leta 2015 pokojnine enkrat letno usklajevale 60-odstotno z rastjo povprečne bruto plače in 40-odstotno z rastjo cen življenjskih stroškov, po letu 2015 pa bo formula za usklajevanje pokojnin 70 : 30.

Uveljavlja se novi časovni bonus za starševstvo, kjer "skoraj ne bo več omejitev" in bo za vsakega otroka mogoče uveljaviti osem mesecev bonusa, ki se bo odšteval od polne starosti za upokojitev. "Najnižja mogoča upokojitvena starost je tako po novi rešitvi za ženske 58 let in 60 let za moške," ob tem dodaja minister.

Obdobje za izračun pokojninske osnove skrajšano
Po novem predlogu se obdobje za izračun pokojninske osnove s 34 najugodnejših zaporednih let zniža na 30, pri čemer se še dodatno izločijo tri najmanj ugodna leta. Predvideni so tudi možnost znižanja starostnega pogoja za moške, ki so služili obvezni vojaši rok, in možnost cenejšega dokupa pokojninske dobe in priznanje dodatne dobe za čas služenja.

Zraven subvencij za zaposlovanje starejših bodo delodajalci prejemali tudi subvencije za zaposlovanje mladih do 26. leta za nedoločen čas, pri čemer bo država plačevala 50 odstotkov prispevkov delodajalcev za zavarovance v prvem letu zaposlitve in 30 odstotkov v drugem letu zaposlitve.

"Vsa ta mehčanja so nas nekaj stala"
"Na račun mehčanja ukrepov smo se nekoliko oddaljili od cilja - trdnosti pokojninske blagajne. Za glavne parametre sprememb smo dobili študijo, ki kaže, da bi bilo v primeru njihovega sprejetja v letu 2021 potrebnega polovico več BDP-ja, kot bi ga bilo po originalnem predlogu, in 0,9 odstotka BDP-ja več leta 2030. Vsa ta mehčanja so nas torej nekaj stala," trdi.

Po Svetlikovih besedah bo ministrstvo, če se postopek uveljavitve zakona podaljša, proučili možnost njegove čimprejšnje uveljavitve, kar lahko pomeni, da bo to tudi sredi leta. Opozarja, da če reforma pade, sledi več "neprijetnih posledic". Prva je ta, da bodo morali biti vsi nadaljnji ukrepi ostrejši, kot so predvideni s sedanjim zakonom. Kot pravi, grozi v naslednjih letih tudi kolaps pokojninske blagajne in pa dodatni intervencijski zakoni, ki jih imamo že danes.

Ob morebitni referendumski pobudi sledi ustavna presoja
Dodal je še, da bodo na ministrstvu ob morebitni referendumski pobudi o zakonu zahtevali ustavno presojo referendumskega vprašanja. "Vprašanje, ali lahko neka večina odloča o manjšini, torej upokojencih, in jim odreče medgeneracijsko solidarnost. To lahko ogrozi sistem socialne varnosti, mi smo pa po ustavi socialna država" pojasnjuje.

Minister je komentiral tudi posamezne zahteve sindikatov, ki nasprotujejo pokojninski reformi. Njihov predlog, da bi bilo za upokojitev dovolj že 40 oz. 38 let delovne dobe in 60 let starosti, je označil za nesmiseln, saj se že zdaj moški upokojujejo pri 62. letu. V vladnem predlogu je po njegovih besedah sicer predvideno 65 let starosti in 43 let delovne dobe za moške ter 41 za ženske, pri čemer mora biti izponjen le en pogoj za upokojitev.

Svetlik: Dokler se izvajajo reforme, od njih ne odstopam
Svetlik je še pojasnil, da nadaljnji sestanki z DeSUS-om niso predvideni, saj stranka "v resnici nima pripomb na vsebino zakona, zato ne vem, o čem bi se lahko pogovarjali". Glede morebitnega odstopa pa je minister zatrdil, da dokler se izvajajo reforme, od njih ne odstopa.

Pokojninska reforma buri duhove