Mestni svet se je zaradi nesklepčnosti razšel brez sklepov. Foto: RTV SLO
Mestni svet se je zaradi nesklepčnosti razšel brez sklepov. Foto: RTV SLO
Vika Potočnik
Potočnikova je izrekla nekaj pikrih na račun koalicijskega SD-ja. Foto: RTV SLO

Čeprav so svetniki razpravo končali, pa v dvorani ni bilo dovolj svetnikov, ki bi morali glasovati o amandmajih koalicije na predloge sklepov, ki jih je predlagalo 19 opozicijskih svetnikov, sicer sklicateljev izredne seje.

Svetniki bi v skladu s popravljenimi sklepi zahtevali od županje Danice Simšič, da javno podjetje Energetika predloži poročilo o spomladi leta 2003 izvršeni prodaji deleža SIB-a NLB-ju. Prav tako bi morala županja v enem mesecu pridobiti podatke o odškodninskih tožbah v zadevi SIB, mestni svet pa bi v skladu s sklepi pozval pristojne državne organe, da pospešijo delo v zadevi SIB in podajo poročila o postopkih, ki so jih vodili na osnovi sklepov mestnega sveta, državnega
zbora in vlade.

Koalicijski svetniki so želeli iz sklepov odpraviti predloge opozicije, da bi morala županja mestnemu svetu pojasniti, kaj je ukrenila, potem ko je izvedela, da je NLB terjatve SIB-banke "prodal naprej z velikanskimi dobički". Prav tako med sklepi ne bi bilo več zahteve, da mora županja "v skladu z ugotovitvami, ki kažejo na napačno oceno vrednosti SIB-banke v času njenega prenosa na NLB", storiti vse, da sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke zoper odgovorne.

Očitki Potočnikove SD-ju
V razpravi je sodelovala tudi nekdanja ljubljanska županja in nekdanja svetnica LDS-a, zdaj pa samostojna svetnica Vika Potočnik, ki je menila, da ima afera politično ozadje, saj nakup SIB-banke s strani Energetike ni bil po godu nekaterim državnim in mestnim oblastnikom. Ob tem je Potočnikova izrekla nekaj pikrih na koalicijske Socialne demokrate, ki so se po besedah Potočnikove pri tej temi pridružili opozicijskim argumentom v zadevi SIB.

Še pred obravnavo dogajanja v povezavi s SIB-banko je mestni svet na redni seji potrdil odlok o lokacijskem načrtu za širitev Mercatorjevega centra v Šiški in podelil koncesijo za gradnjo vzpenjače Festivalu Ljubljana.