Na predlog interesne skupine lokalnih interesov so svetniki izglasovali, da DS ne podpira niti predlaganih sprememb proračuna za leto 2014 niti predloga proračuna za leto 2015 kot tudi ne spremljajočega predloga zakona o izvrševanju proračunov (Zipro). Foto: MMC RTV SLO
Na predlog interesne skupine lokalnih interesov so svetniki izglasovali, da DS ne podpira niti predlaganih sprememb proračuna za leto 2014 niti predloga proračuna za leto 2015 kot tudi ne spremljajočega predloga zakona o izvrševanju proračunov (Zipro). Foto: MMC RTV SLO
Alenka Bratušek
Poslanci in svetniki od vlade pričakujejo realnejše predloge proračunov. Foto: BoBo

Večina svetnikov državnega sveta je namreč ocenila, da proračuna ne odražata realnih odhodkov in prihodkov, med drugim vključujeta tudi prihodke od davka na nepremičnine, ki še ni predpisan z zakonom. Vodja interesne skupine lokalnih interesov Milan Ozimič je opozoril, da se manjša finančna neodvisnost občin in prerazporeja razpoložljiva sredstva v korist močnejših in škodo manjših občin, Franc Kangler pa je dodal, da se občine spravlja na kolena.

Dušan Semolič je kot nesprejemljiva označil določila, ki prinašajo zamrznitev pokojnin, socialnih transferjev in letnega dodatka za upokojence. Opozoril je, da bo spet prizadeta skupina ljudi, ki že zdaj živi izjemno težko. Branimirja Štruklja je zmotila določba, ki govori o enoodstotnem zniževanju števila zaposlenih v javnem sektorju.

"Lahko dvigate davke, kolikor hočete, ampak mi jih nimamo od kod plačati," je v imenu obrtnikov, malih gospodarstvenikov vladajoče opozoril Alojz Kovšca in dodal, da bo vladi morda uspelo zakrpati proračun in rešiti banke, a sprašuje se, za koga jih bo rešila. "Za nas ne, ker nas ne bo več," je dodal. Tudi Igor Antauer je izpostavil, da vsaka obremenitev zmanjša konkurenčno moč slovenskega gospodarstva.

Eden izmed svetnikov, ki so se odločili podpreti predlagana proračuna, Milan Lukić pa je pojasnil, da se je odločil za pragmatizem. Kot je dejal, potrebujemo kolikor toliko stabilne razmere in sprejetje proračuna bi po njegovih besedah prineslo nekoliko stabilnejšo situacijo. Slej ko prej v prihodnjem letu pa tudi Lukić pričakuje razpravo o spremembi proračuna.

Proračun tudi pred parlamentarnimi odbori
S predlogom proračunov za leti 2014 in 2015 so se seznanili člani odborov DZ-ja za zunanjo politiko, za zadeve EU-ja in za kulturo ter komisija DZ-ja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Slišati je bilo predvsem opozorila na račun krčenja sredstev, odbor za obrambo pa je izglasoval predlog, naj se predloga umakneta in nadomestita z realnejšima.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar je poslancem povedal, da ministrstvo po teh proračunih ne bo moglo opravljati svojih temeljnih nalog v skladu z zakoni. Dolg zaradi plačil mednarodnih obveznosti narašča in ocena za konec leta 2013 je, da bo znašal 12 milijonov evrov, je dodal.

"Plača naj finančno ministrstvo"
Jožef Jerovšek
(SDS) je zato izpostavil, da takšen predlog proračuna vodi v ukinjanje suverenosti države. Zunanjega ministra Karla Erjavca pa je obtožil, da se je s potjo v Moskvo načrtno izmaknil današnji seji. Medtem je nekdanji diplomat, zdaj poslanec PS-ja, Jožef Kunič spomnil, da je zunanje ministrstvo v času osamosvajanja države kljub zahtevnim nalogam delovalo s precej manj ljudmi kot danes, zato bi bilo treba ugotoviti, katere so najpomembnejše naloge.

Odbora sta na koncu sprejela sklep, naj vlada proračunske postavke, ki so vezane na plačilo članarin mednarodnim organizacijam, plačilo mednarodnih operacij in druge mednarodne obveznosti države, z zunanjega prenese na finančno ministrstvo, češ da navedene postavke niso neposredno povezane z dejavnostjo MZZ-ja, temveč so obveznost države.

Manj za kulturo in zamejce
Področju kulture so v proračunu namenjena sredstva v znesku 165,7 milijona evrov. Minister za kulturo Uroš Grilc je na seji matičnega odbora pojasnil, da so se sredstva za resor zmanjšala za 9,6 milijona evrov, zaradi česar so morali zniževati odhodke na tako rekoč vseh postavkah, razen na tistih, ki predstavljajo zakonske obveznosti, in tistih, ki so povezane s socialno varnostjo samozaposlenih in plačevanjem prispevkov.

Tudi člani komisije DZ-ja za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu so bili kritični do predloga sprememb proračuna za leto 2014, ki uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu jemlje 1,67 milijona evrov oziroma okoli 16 odstotkov s proračunom za leto 2014 prvotno predvidenih sredstev. Vlado so pozvali, naj razmisli o ohranitvi višine sredstev.

Odbor za obrambo sploh ni razpravljal
Člani parlamentarnega odbora na obrambo pa so sejo, na kateri bi morali razpravljati o predlogih proračuna, končali, še preden so jo začeli. S sedmimi glasovi proti šestim so namreč izglasovali proceduralni sklep SDS-a, da vladi predlagajo, naj predloga proračuna za leti 2014 in 2015 umakne ter nadomesti z "realnejšim". Nad izidom glasovanja so bili presenečeni celo predlagatelji, predsednik odbora Franc Jurša (DeSUS) pa je presodil, da sta zanj krivi premajhna pozornost nekaterih poslancev in odsotnost nekaterih v času glasovanja na seji.