V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pravijo, da bodo
V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pravijo, da bodo "uničujočim posegom vlade" nasprotovali s stavkami, demonstracijami in tudi z obveščanjem mednarodnih organizacij, evropskih institucij in medijev. Foto: MMC RTV SLO

V sporočilu za javnost so namreč zapisali, da nameravajo v prihodnjih dneh Izobraževalno internacionalo, ki je z več kot 30 milijoni članov in članic najštevilčnejše sektorsko združenje na svetu, ter ustrezne evropske institucije in tuje medije "seznaniti z destruktivno politiko slovenske desne neoliberalne avtokratske vlade na področju izobraževanja, znanosti in kulture".

V Svizu namreč poudarjajo, da so bili rezultati zadnjih mednarodnih raziskav o znanju učenk in učencev v Slovenije "zelo dobri, celo presenetljivo dobri", zato se sprašujejo: "Zakaj hoče slovenska desna neoliberalna avtoritarna vlada, ki zavrača pogajanja o pogojih dela v javnem sektorju, sistematično onemogočiti, da bi bila Slovenija v izobraževanju nadpovprečna?! Ali je uničenje kakovostnega javnega izobraževanja nujna predpostavka za drugo republiko gospoda Janše?"

"Vlada se je očitno odločila uničiti javno izobraževanje"
Zapisali so tudi: "Vlada Janeza Janše se je očitno odločila uničiti javno izobraževanje in naša dolžnost je, da ji to preprečimo. Ne bomo dopustili, da s povečevanjem števila otrok v oddelkih vrtcev in dodatnim obremenjevanjem vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic uničijo kakovostne slovenske javne vrtce. Ne bomo dopustili, da se učiteljem in učiteljicam v osnovnih, glasbenih in srednjih šolah učna obveza poveča za štiri pedagoške ure na teden, da se drastično poveča normativ svetovalnim delavcem, knjižničarjem, hišnikom, čistilcem, kuharjem, laborantom in organizatorjem šolske prehrane. Ne bomo dopustili vladnega uničevanja javnih univerz na račun zasebnega visokega šolstva."

Dodajajo, da bodo "uničujočim posegom vlade" nasprotovali s stavkami, demonstracijami in tudi z obveščanjem mednarodnih organizacij, evropskih institucij in medijev.

Izražanje solidarnosti z razglasitvijo soavtorstva
V petek smo poročali tudi, da nameravajo Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS), Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Odbor za pravično in solidarno družbo ter gibanje TRS v tujino poslati pismo z informacijami o stanju v Sloveniji z naslovom Slovenians demand radical change (Slovenci zahtevajo drastično spremembo) , zato je premier Janez Janša KOKS-a Igorju Koršiču poslal pismo, v katerem je izrazil obžalovanje, da omenjene informacije v angleščini blatijo Slovenijo v tujini in Koršiča pozval, naj mu sporoči ime avtorja besedila, sicer bo za avtorja v pravnem smislu prisiljen prepoznati kar njega samega.

"Kolega Igor Koršič je povedal, da je neodposlano besedilo, za katerega Janez Janša zahteva ime avtorja, plod kolektivnega avtorstva. Ker gre za nedopusten pritisk predsednika vlade na svobodo govora, ki se ga ne bi sramovali niti vodje avtoritarnih režimov, se v Sviz v znak solidarnosti razglašamo za soavtorje besedila," so še dodali v svojem sporočilu za javnost.