V Svizu zavračajo očitke VSS-ja, da je po podpisu aneksov, visokošolski sektor ostal prikrajšan za 75 odstotkov. Foto: BoBo
V Svizu zavračajo očitke VSS-ja, da je po podpisu aneksov, visokošolski sektor ostal prikrajšan za 75 odstotkov. Foto: BoBo

Vlada in sindikati vladnega sektorja so v sredo podpisali anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, s katerimi se med drugim na novo, za en plačni razred višje, določa uvrstitve na najslabše plačanih delovnih mestih v plačni skupini J.

Na podpis so se odzvali v VSS-ju, kjer protestirajo proti Svizovi "parafi v imenu treh sindikatov". V protestnem pismu so opozorili tudi na to, da bo visoko šolstvo, kot kaže, "edina točka dogovora, ki je vlada ne bo izpolnila oziroma jo bo ob podpori sebi lojalnih šolskih sindikatov oklestila za 75 odstotkov".

Sviz je dogovor sprejel zavestno
V Svizu so vse navedbe zavrnili in spomnili, da so sindikati popustili pri zahtevi, da se vsa delovna mesta v skupini J, od prve do četrte tarifne skupine, zvišajo, saj so bili na decembrskih usklajevanjih pred izbiro, da sprejmejo kompromis ali pa del zaposlenih, ki so bili upravičeni do uskladitve, ne dobi nič. "Sviz zavestno jemlje kritike nase, da se je odločil za podpis, ker sicer zaposleni ne bi dobili nič," so poudarili.

Prav tako so zanikali trditve VSS-ja o klestenju sredstev, saj so zaposleni na doktorskih mestih dobili 100 odstotkov oziroma štiri plačne razrede, na drugih pa 50 odstotkov.

"Če bi vsi sindikati sprejeli odločitev VSS-ja, da ne sprejemajo kompromisa, bi zaposleni prihodnji mesec ostali brez zvišanj, in vprašanje je, kdaj bi jih, če sploh, dobili," so dodali.

Sviz sicer razume željo, da bi VSS predvsem rad okrepil članstvo, vendar obžaluje, da se pri pridobivanju novih članov ne usmerja v pridobivanje zaposlenih, ampak se osredotoča na prevzemanje članstva. "To sicer ni prepovedano, če ne temelji na zavajanju in neutemeljeni diskreditaciji drugih sindikatov," so še dodali v Svizu.