V Svizu predlagajo tako rekoč diametralno nasprotno politiko na področju izobraževanja. Varčevanje je škodljivo in se mora končati, opozarjajo. Foto: BoBo
V Svizu predlagajo tako rekoč diametralno nasprotno politiko na področju izobraževanja. Varčevanje je škodljivo in se mora končati, opozarjajo. Foto: BoBo
false
Sviz je pismo naslovil na finančnega ministra Dušana Mramorja (na levi) in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja (na desni). Foto: BoBo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ministra Dušana Mramorja in Borisa Koprivnikarja opozarja, da se na izobraževanje vse prepogosto gleda zgolj kot na strošek, v sindikatu pa nasprotujejo nadaljnjemu varčevanju pri vzgoji in izobraževanju. Varčevalno politiko na tem področju označujejo v sindikatu za zgrešeno in škodljivo, ob tem pa zahtevajo, da jo je treba na tem področju končati. V izobraževanje je treba namreč vlagati, menijo v Svizu.

Da je izobraževanje v Sloveniji marginalizirano, po mnenju sindikalistov kaže tudi nedavno poročilo Evropske mreže za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice, ki Slovenijo uvršča med peščico evropskih držav, ki vztrajajo pri zamrznitvi učiteljskih plač.

Nekje zvišanje plač, pri nas zamrznitev
Redni letni pregled učiteljskih in ravnateljskih plač v Evropi, ki ga je ob ponedeljkovem svetovnem dnevu učiteljev objavil Eurydice, namreč kaže, da so se v preteklem šolskem letu v večini evropskih držav učiteljske in ravnateljske plače zvišale. Po nekaj letih stagnacije ali nižanja plač so se te tako zvišale v 23 državah. Na drugi strani pa Slovenija skupaj z Grčijo, Italijo, Ciprom, Litvo in Liechtensteinom vztraja pri zamrznitvi plač.

Ob tem je Sviz spomnil tudi na podatke iz študije Ekonomskega inštituta o stroških dela v izobraževanju in kulturi po začetku krize, ki kažejo, da so skupni stroški dela v izobraževanju v Sloveniji v obdobju med letoma 2008 in 2013 izrazito padli. Tako usmeritev je mogoče opaziti tudi pri primerjavi stroškov dela v izobraževanju z istovrstnimi stroški v tržni dejavnosti in gospodarstvu ter znotraj javnega sektorja s stroški dela v zdravstvu in administraciji.

Sviz: Plače bi se morale zviševati
Po mnenju Sviza ostaja slovenska politika vlaganja v izobraževanje povsem neustrezna. Plače bi se morale začeti zviševati, poudarjajo sindikalisti.

Sviz je v pismu Mramorju in Koprivnikarju, ki je sicer tudi vodja vladne pogajalske skupine s sindikati javnega sektorja, spet pozval k javni objavi poročila o učinkovitosti slovenskega izobraževanja, ki ga je pripravil Mednarodni denarni sklad.