Sviz zahteva ukrepanje proti dekanu EPF-ja. Foto: BoBo
Sviz zahteva ukrepanje proti dekanu EPF-ja. Foto: BoBo
Zahtevajo ukrepe proti dekanu, ki je prodal diplomo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v sporočilu za javnost izrazil ogorčenje ob razkritju, da je zdajšnji dekan ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdij Logožar leta 2008 vsebino diplomskega dela svoje študentke za 24.000 evrov prodal Darsu, o čemer je prvi poročal Dnevnik.

V Svizu menijo, da so bila s tem "grobo prezrta in zlorabljena temeljna načela akademske poštenosti ter intelektualne lastnine". Zanje je takšno dejanje nedopustno in pričakujejo, da se bodo organi EPF-ja in vodstvo mariborske univerze na sporno prakso dekana Logožarja ter zdajšnjega prodekana na EPF-ju in nekdanjega člana uprave Darsa Žana Jana Oplotnika ustrezno odzvali.

Na Študentski organizaciji Slovenije pa se bojijo, da primer ni osamljen. Področje avtorstva del študentov namreč ni sistemsko urejeno, zaradi vedno novih medijskih razkritij na področju visokega šolstva pa tako pričakujejo tudi sistemske rešitve v visokošolski zakonodaji. Oškodovanim študentom bodo skušali zagotoviti tudi ustrezno pravno pomoč.

Na potezi je fakulteta
Po petkovem razkritju v medijih so na Univerzi v Mariboru pojasnili, da je univerza že v letu 2009 obravnavala zadevo in Logožarju izrekla opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "Vsi postopki v povezavi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov," so takrat navedli na univerzi.

Visokošolski sindikat Slovenije pa od Logožarja in Oplotnika pričakuje, da se bosta takoj umaknila s funkcij v univerzitetni administraciji, sicer pričakuje ukrepanje rektorja mariborske univerze.

Zahtevajo ukrepe proti dekanu, ki je prodal diplomo