Tanja Fajon. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Tanja Fajon. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

"Slovenija podpira splošno reformo ZN-a, vključno z reformo Varnostnega sveta. Samo s spoštovanjem mednarodnega prava se bomo izognili miru v koščkih," je na panelu o prihodnosti in novih poteh za učinkovite Združene narode poudarila ministrica Tanja Fajon, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Panelno razpravo sta soorganizirala Blejski strateški forum in indijska organizacija Observer Research Fundation (ORF), sicer organizatorka konference Raisina Dialogue, osrednje vsakoletne indijske mednarodne konference o zunanjepolitičnih temah.

Obisk v Indiji 4. 3. 2023. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Obisk v Indiji 4. 3. 2023. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Na panelu o rešitvah za čedalje bolj razdeljen svet, na katerem je Fajonova nastopila skupaj z zunanjima ministroma Južne Afrike in Šrilanke, je posebno pozornost namenila mladim, še posebej ženskam in deklicam. Opozorila je na velik razkorak med spoloma ter opozorila: "Po nekaterih ocenah bomo potrebovali približno 130 let, da bomo zares opolnomočili polovico svetovnega prebivalstva."

V okviru obiska v New Delhiju je ministrica Fajon obiskala tudi center za izobraževanje in opolnomočenje žensk in deklet, ki deluje v okviru nevladne organizacije Plan India.

Seznanila se je z aktivnostmi, ki so na voljo dekletom in ženskam iz deprivilegiranega okolja, so sporočili z ministrstva.

Bilateralni pogovori

Fajonova se je v minulih dneh ob robu foruma srečala tudi z zunanjimi ministri Indije, Butana, Bangladeša, Južne Afrike in Šrilanke, sogovornikom pa je med drugim predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta v letih 2024 in 2025.