Foto: BoBo
Foto: BoBo

DZ je novelo zakona o finančni upravi vnovič podprl v torek, ko so poleg poslancev Svobode glasove prispevali tudi v Levici in poslanca manjšin. Dogovorili so se namreč, da bodo domnevno sporni člen o tajnem sledenju blagu sami poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. A pri tem je nastalo nekaj zmede.

Sorodna novica Novela zakona o finančni upravi sprejeta, o spornem členu bo odločalo ustavno sodišče

Kot je bilo v sredo razumeti poslanca Svobode Boruta Sajovica, poslanci največje koalicijske stranke pobude za ustavno presojo ne bodo vlagali. Golob je nato na novinarski konferenci ob prvi obletnici ustanovitve stranke to izjavo označil za nesporazum in dejal, da so o tem vprašanju danes (četrtek) razpravljali na sestanku koalicije.

"Dogovorili smo se, da vse stranke koalicije prispevajo vsaka po tretjino poslanskih podpisov za presojo zakona o finančni upravi," je dejal. S tem želijo po njegovih besedah znova dati jasno sporočilo, da "so kot koalicija enotni, čeprav mogoče včasih tako ni videti".

Na podlagi mnenja zakonodajnopravne službe DZ-ja sicer Golob meni, da člen o tajnem sledenju ni v nasprotju z ustavo. Vseeno se mu zdi ustavna presoja pomembna, in sicer zato, da se odpravijo vsakršni dvomi. "Še preden se začne člen v praksi izvajati, hočemo dobiti zelo jasno presojo, ali je ta člen na kakršen koli način mogoče sporen," je dejal Golob.

SD po svoji poti

Po poročanju Odmevov pa so Socialni demokrati šli po svoji poti. Poslanci SD-ja so se najprej pri ponovnem glasovanju o zakonu o Fursu vzdržali oziroma niso glasovali; nato pa niso prispevali podpisov pod pobudo za zahtevo ustavnosti. Dogajanje je v Odmevih pojasnjevala predsednica SD-ja Tanja Fajon. Dejala je, da težave sploh ni, ker je za pobudo za ustavno presojo poskrbel že varuh človekovih pravic. Zatrdila je, da so v SD-ju ves čas javno opozarjali na spornost določbe o sledenju.

"Drugače so naredili drugi koalicijski partnerji, z nekim dogovorom, da bo šel člen v ustavno presojo. Kaj se je danes dogajalo? Bila je ena nenavadna dramaturgija. Lahko rečem, da na koncu je bil res dogovor, da lahko tudi poslanci vseh koalicijskih strank prispevajo podpise, vendar to ni bilo potrebno. Jaz sem zadovoljna, ker zdaj imamo to, kar je ključno: ustavno presojo. Mi smo skupaj s številnimi strokovnjaki opozarjali in poslanska skupina je tu – mislim, da – zelo zelo zavestno zadržala svojo načelnost do konca."

Ustavno pobudo bo vložil tudi varuh človekovih pravic

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je prav tako odločil vložiti zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o finančni upravi. Kot izhaja iz novele, se lahko predstojnik Fursa odloči za uporabo tehničnih pripomočkov oziroma sledilnih naprav, ki uporabljajo sistem pozicioniranja (GPS) za zbiranje podatkov o položaju in gibanju, je v sporočilu za javnost zapisal varuh. "Gre za poseg v zasebnost, ki je ustavno zajamčena človekova pravica," je dodal.

Ukrep uporabe tehničnih pripomočkov je v skladu z novelo zakona mogoče odrediti zgolj na podlagi razlogov za sum, da so bile storjene najtežje kršitve davčnih prepisov. To pa se varuhu zdi razmeroma nizek dokazni standard. Opozoril je še, da pri odreditvi omenjenega ukrepa ni predviden predhodni sodni nadzor. Poleg tega ni jasno določeno, koliko časa sploh lahko tak ukrep traja, je navedel in dodal, da je institucija varuha človekovih pravic pri svojem delu in odločitvah glede začetka postopka za oceno ustavnosti pred ustavnim sodiščem neodvisna in samostojna.