Foto: EPA
Foto: EPA

Ministrica Tanja Fajon je v objavi na svetovnem spletu poudarila, da slovenska podpora ni le politična, saj je Slovenija namenila sredstva za opremo dekliške osnovne šole in poklicnega učnega centra za ženske v provinci Herat, izobraževali pa so tudi visokošolske profesorje s področja digitalizacije.

Sorodna novica Talibani ženskam prepovedali tudi delo za domače in tuje nevladne organizacije

Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk se je odzval na odločitev talibanov, da ženskam v državi prepovedo delo v nevladnih organizacijah. Afganistanske oblasti morajo nemudoma odpraviti politiko, usmerjeno k omejevanju pravic žensk, je poudaril.

Več tujih nevladnih organizacij je zaradi odločitve talibanov že napovedalo prekinitev dela v državi.
ZN od talibanov zahteva pojasnilo odloka, ki "ženske sistematično izključuje z vseh vidikov javnega in političnega življenja in ogroža prizadevanja za smiseln mir ali stabilnost v državi".

Odkar so se avgusta lani na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja in državnih služb. Postavili so jim stroge omejitve in jih vse bolj zapirajo v njihove domove. Ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati, prepovedano jim je obiskovati parke, telovadnice in javna kopališča. Pretekli teden so ženskam prepovedali tudi univerzitetno izobraževanje, pred tem pa so že ukinili srednješolsko izobraževanje za dekleta.