Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Ministrstvo za notranje zadeve in policija sta v zadnjem obdobju izgubila precejšen del zaupanja javnosti, je ob dnevu policije dejala notranja ministrica in nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Politika je po njenih besedah prevečkrat in načrtno teptala stroko, profesionalnost in policijsko znanje, kar se ne sme več zgoditi, je poudarila v govoru na spominski slovesnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ministrica je napovedala postopno povrnitev zaupanja javnosti v policijo, katere vloga ne bo več delovanje za politiko, temveč za skupnost. "Naše sporočilo državljanom je, da je slovenska policija tu zanje in zaradi njih, policijo vračamo ljudem. Le in samo tu je njeno pravo mesto in nikjer drugje," je poudarila.

Javna zaveza Tatjane Bobnar

Ob tem se je opravičila državljanom: "Uporaba solzivca v vodnem topu in odmetavanje plinskih sredstev brez zakonskih pogojev ni in ne more biti sorazmerna uporaba sile. Tako dejanje, uperjeno proti ljudem, lastnemu narodu, je imelo en in edini namen, ustrahovanje in discipliniranje. To se ne bo več zgodilo, to je moja javna zaveza. Policijsko delo v družbi je najuspešneje opravljeno takrat, ko ga odobrava prebivalstvo."

Ministrica želi delovati povezovalno in vključujoče, enako pričakuje tudi od policije, želi pa si tudi sodelovanja s civilno družbo, akademsko stroko, nevladnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi. "Iskali bomo stične točke, jih obravnavali kot partnerje, jim dali veljavo in jih tako znova vrnili v sfero države," je obljubila.

Sorodna novica Tatjana Bobnar, ki želi depolitizirati policijo, skozi sito parlamentarnega odbora

Napovedala je spoštovanje odločitev, priporočil in mnenj nadzornih institucij, kot so varuh človekovih pravic, komisija za preprečevanje korupcije, zagovornik načela enakosti. Po njenem mnenju so na policiji in na ministrstvu dolžni storiti vse, da odpravijo morebitna neskladja, pomanjkljivosti ali nejasnosti pri svojem delu, na katere opozarjajo omenjene institucije, ob čemer je po njenih besedah edina prava in najboljša mogoča pot spoštljivi dialog.

"Postavljati se na okope in s položaja moči trmasto vztrajati pri očitno napačnih in nestrokovnih, celo škodljivih odločitvah, zame ni sprejemljivo. Najtežje je prenašati človeško samovoljo, kot je zapisal Ivo Andrič v Znamenjih ob poti. Med vsemi človeškimi napakami in slabostmi je samovolja najbližje neprebujenemu srcu in slepi pameti. Tega si ne želimo," je poudarila.

Proti zasmehovanju, diskreditacijam, žaljenju

Spoštljivi dialog ministrica pričakuje tudi od svojih sodelavcev na ministrstvu, policiji in na inšpektoratu. V sodobni in zreli družbi, v javnem prostoru in diskurzu po njenem mnenju ni prostora za zasmehovanje, diskreditacije ali žaljenje, temveč se "k takim nizkotnostim zatekajo le mali ljudje, slabiči in strahopetci".

Ob tem se je zahvalila institucijam, sodiščem, tožilstvu, državnemu odvetništvu, sindikatom, policijskim veteranskim in stanovskim društvom ter posameznikom, ki so se javno izpostavili in pogumno opozarjali na sporne prakse ali odločitve, tudi za ceno groženj s tožbami in dejanskih tožb, delovnopravnimi postopki ter za ceno javnega sramotenja in blatenja.

"Kdor prikraja zakone, hodi po svetu s strgano obleko in le pogumni zmorejo reči, da je cesar gol. Predsednika obeh policijskih sindikatov sta ta pogum pokazala," je še dodala v poslanici.

Boštjan Lindav. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Boštjan Lindav. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Lindav: Ni naš namen lov na čarovnice

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je v Odmevih odgovarjal na vprašanje, ali policisti delovanje novega vodstva razumejo kot poteze, ki vodijo k preseganju nasprotij. Lindav je namreč že sam opozarjal na vse večjo polarizacijo med zaposlenimi, ki naj bi sicer bila posledica delovanja njegovih predhodnikov, in napovedal preverjanje spornih zaposlitev zaradi domnevno storjenih kaznivih dejanj. Odpustil je tudi dva zaposlena zaradi sumov kaznivega dejanja, pregonljivega po uradni dolžnosti.

Sorodna novica Dva uslužbenca policije zaradi hujših kršitev prejela odpoved

"Za zdaj dobivam samo pozitivne signale iz notranje javnosti," je zatrdil za Odmeve. Velika večina "interne javnosti" je po njegovih besedah obsojala dejanja, ki so bila tako ali drugače "povezana s spornimi posli". Dodal je, da namen zdajšnjega vodstva ni revanšizem ali "lov na čarovnice", temveč da zgolj zagovarja stališče, da morajo biti stvari zakonsko in strokovno utemeljene, argumentirane. Lindav je zatrdil, da nekatere odločitve v preteklosti takšnih podlag niso imele. Še več, obstajajo celo sumi storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj in v takšnih primerih se pot razide, je sklenil vršilec dolžnosti generalnega direktorja.

Dan slovenske policije