Osrednja slovesnost ob dnevu policije s podelitvijo medalj za hrabrost in požrtvovalnost. Foto: BoBo/Borut Živulović
Osrednja slovesnost ob dnevu policije s podelitvijo medalj za hrabrost in požrtvovalnost. Foto: BoBo/Borut Živulović

Notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner sta se v nagovorih na slovesnosti pred sobotnim dnevom policije zahvalila policistom za njihovo strokovnost in požrtvovalnost.

Hojs: Policija ima polno podporo koalicije

Notranji minister Aleš Hojs. Foto: BoBo/Borut Živulović
Notranji minister Aleš Hojs. Foto: BoBo/Borut Živulović

Hojs in Travner sta v nagovorih in izjavah za medije po slovesnosti komentirala tudi aktualno dogajanje na varnostnem področju. Po ministrovih besedah državljani od policije morda pričakujejo intenzivnejše ukrepanje v primeru paravojaških struktur in ob provokacijah v odnosu do policije.

"Seveda mnogokrat neupravičeno pričakujejo tudi to, kar nobena od držav ne more storiti, torej popolno zaprtje meje, ki ga ni mogoče izvesti. Vendar vse troje je naloga policistov in pri tem boste imeli tako mojo polno podporo kot tudi polno podporo državljanov," je zagotovil Hojs.

Če bodo potrebne zakonske spremembe na področjih varovanja meje, ukrepanja proti paravojaškim enotam ali večjih pooblastil pri zagotavljanju javnega reda in miru, lahko policija po ministrovih besedah računa tudi na podporo aktualne koalicije.

"Izkoristite to priložnost, izkoristimo to priložnost in pred državljani vaše zaupanje, vaš ugled samo še dvignimo," je pozval Hojs. Poudaril je, da se aktualna koalicija še kako zaveda pomena obeh varnostnih sistemov, tako policije kot vojske.

Po Travnerjevem mnenju bi bile zakonske spremembe, ki bi povečale učinkovitost policije, dobrodošle na področjih nezakonitih migracij, zagotavljanja javnega reda in miru, ukrepanja v primeru paravojaških skupin in pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni.

Upravičenost varovanja osrednje državne proslave

Policisti so varovali osrednjo državno proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani in pri tem zaprli tudi širše območje. Foto: BoBo
Policisti so varovali osrednjo državno proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani in pri tem zaprli tudi širše območje. Foto: BoBo
Sorodna novica Pahor: Brez demokracije ne bi bilo Slovenije, brez demokracije ni svetle prihodnosti

V povezavi s policijskim varovanjem sredne državne proslave je Hojs zanikal trditve, da je bilo varovanje ljubljanskega Kongresnega trga "nekaj posebnega". "Vesel sem, ker so se varnostne ocene policije – tudi zaradi kritik, ki smo jih deležni v zadnjem času – izkazale kot upravičene," je dodal.

Po ministrovih besedah je bilo še kako prav, da je policija vztrajala pri širšem varovanju Kongresnega trga. "Odločitev policije je bila prava," je zatrdil. V povezavi s petkovimi protesti pa je zavrnil očitke o "pavšalnem" popisovanju in identificiranju protestnikov.

Državno proslavo na Kongresnem trgu je spremljala "alternativna proslava" na Prešernovem trgu. Nekaj napetosti je nastalo, ko je k Prešernovemu spomeniku prišla skupina nasprotnikov te proslave, ki so nosili rumene jopiče. Hojs je pojasnil, da jih je policija identificirala in popisala.

Travner: Varnostni izzivi se množijo

Travner je dejal, da se v letošnjem letu varnostni izzivi multiplicirajo, saj so že tako kompleksni situaciji pridruženi še protesti. "Ti so postali stalnica in vsak teden zahtevajo večjo prisotnost policistov. Zahtevajo pa tudi izjemno preudarnost, strpnost in premišljena dejanja," je opozoril.

Čeprav je po njegovih besedah težko stoično prenašati provokacije, pa vendarle razume, da morajo biti odzivi policistov vedno le strokovni: "In na tem mestu lahko samo pohvalim vaše delo, ki je bilo doslej opravljeno korektno in je preprečilo večje število kršitev ter celo nasilne proteste."

Sorodna novica Policija sporoča, da spoštuje svobodo izražanja in udeležbo na mirnih protestih

Travner je zanikal trditve, da policija sistematično ugotavlja identiteto protestnikov in jih popisuje. V povezavi s proslavo ob dnevu državnosti pa je dejal, da je varnostna ocena zahtevala postavitev ograje po Ljubljani.

"Trdno sem prepričan, da je Policijska uprava Ljubljana ravnala dobro. Ukrepi so bili vendarle uravnovešeni," je presodil generalni direktor policije.

Hojs je tudi dejal, da ima policija že v obstoječem zakonu dovolj podlage, da v primeru paravojaških skupin, tudi Štajerske varde, ukrepa intenzivneje in odločneje. Pri tem bo po njegovih besedah imela polno podporo ministrstva za notranje zadeve, verjame pa, da tudi državljanov.

Hojs, Travner: Vse več nezakonitih prehodov meje

V povezavi z nezakonitimi migracijami je minister opozoril, da je več kot očitno, da gre v tem primeru za izjemno organizirano kriminalno dejavnost. "Ne verjamem več, enako tudi policija, da gre za poskuse posameznikov, ampak gre za organizirano tihotapljenje ljudi," je dodal.

Tudi Travner je opozoril, da se znova povečuje število nedovoljenih prehodov meje. "Na balkanski poti je nekaj 10.000 migrantov, ki želijo v Evropsko unijo. Pomembno je, da odločno zavarujemo državno mejo, tako da bo sporočilo o njeni neprepustnosti doseglo celotno regijo," je dodal.

Minister in generalni direktor policije sta še ocenila, da so bili policisti v spopadanju z epidemijo covida-19 maksimalno angažirani in so brezhibno opravili svoje delo, in to tako redno policijsko delo kot številne dodatne zadolžitve, ki so jih narekovali ukrepi za zajezitev epidemije.

Podeljena priznanja za požrtvovalnost in hrabrost

Reševali življenja – tudi za celo lastnega

Slovesnost pred sobotnim dnevom policije je sicer potekala na Policijski akademiji v Tacnu. Z njo se je policija spomnila 27. junija 1991, ko so se policisti v osamosvojitveni vojni na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA. Pri tem sta padla policista Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Skupno je sicer za uresničitev cilja samostojne države v osamosvojitveni vojni padlo šest policistov, 14 pa jih je bilo hudo ranjenih.

Hojs in Travner sta najzaslužnejšim posameznikom iz vrst policije podelila najvišja priznanja. Poleg tega sta 29 policistom in 22 občanom, ki so pomagali reševati življenja ljudi, podelila medalje za požrtvovalnost in hrabrost. Prejelo jih je 29 policistk in policistov ter 22 občank in občanov, ki so v različnih okoliščinah v kritičnih trenutkih pomagali reševati življenja ljudi.

Medaljo za hrabrost sta dobila Sašo Habjanič in Aleš Serdt z mariborske policijske uprave. Kot piše v obrazložitvi, sta 4. aprila "junaško posredovala ob požaru večstanovanjske zgradbe v Kidričevem in tako preprečila morebitne hujše posledice, pri tem pa sta nevarnosti izpostavila tudi svoji življenji".

Medalje so tako prejeli policista Metod Brodnik in Mihael Kotnik za hiter odziv pri požaru vozila, policista Blaž Balažič in Jaka Zdešar ter občan Gregor Grebenšek, ki so iz reke rešili nezavestnega občana in mu z oživljanjem rešili življenje. Za posredovanje po oboroženem ropu bencinskega servisa so priznanje prejeli občana Martin Cimperman in Blaž Jurič ter policista Luka Klobučar in Marko Vindiš.

Občani Anže Delavec, Bojan Golob, Sila Kara, Marko Kuhar, Sandi Murovec, Marko Pahor, Lojze Selšek, Robert Slak, Jure Trebušak, Peter Urbanija in 11-letna Kaja Bavec Žumer ter policist Robert Šebenik so priznanje prejeli, ker so življenje rešili otroku, ki je na Krvavcu zdrsnil s sedežnice.

Policisti Mitja Horvat, Miha Jamnik in Bojan Petek so osebi preprečili skok z viadukta. Občana Viki Ašič in Sanja Gluvić ter policista Rok Dobrin in Silvija Moravec pa so rešili življenje voznici, ki je zaradi srčnega zastoja z vozilom zapeljala v obcestni jarek. Policist Luka Kozar je preprečil izkrvavitev moškega z globokimi ranami, občana Zdenko Rojko in Sebastjan Žitnik pa sta lastnoročno prijela osumljenca premoženjskega kaznivega dejanja in policistom posredovala ključne informacije, na podlagi katerih je bil prijet tudi drugi osumljenec.

Občanka Maša Vidmar je policistom posredovala ključne informacije glede ropa zlatarne, na podlagi katerih so bili pozneje prijeti vsi trije osumljenci, občan Mihael Tomše pa se je odzval na požar in iz gorečega objekta rešil zaradi dima onemoglega 12-letnega otroka.

Policista Boštjan Doler in Jerneja Vuk sta rešila življenje otroku, ki je prenehal dihati, policista Robert Bezjak in Joško Golobar pa sta evakuirala stanovalce ter v nevarni situaciji s svojim ravnanjem nedvomno preprečila še hujše posledice. Policist Aleš Plavčak je v svojem prostem času požrtvovalno pomagal vozniku tovornega vozila, ki je po prometni nesreči ostal ukleščen v vozilu.

Policisti Litija Andrej Bračič, Laura Gombač, Damjan Kočar, Jože Lovše in Gorazd Sinjur so hitro, samoiniciativno in požrtvovalno odstranjevali posledice močnega neurja, ki se je razbesnelo na širšem območju Zasavja, policista Aleksander Miško in Bojan Zupančič pa sta prijela osumljenca napada na voznika taksija, pri tem pa veliki nevarnosti nedvomno izpostavila tudi lastno življenje.

Prireditev v Tacnu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prireditev v Tacnu. Foto: BoBo/Borut Živulović