Odbor DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor je soglasno potrdil odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah, ki med drugim določa, da bo referendum 4. julija. O odloku bo DZ odločal v torek. Slišati je bilo tudi pozive, da bo treba pred referendumom novelirati zakon o določitvi volilnih enot.

Odlok določa, da bodo roki za opravila, potrebna za izvedbo referenduma, začeli teči 31. maja, glasovanje na referendumu pa bo 4. julija. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 31. marca 2021?"

V torek se bo seja začela ob 14. uri, v sredo pa ob 9. uri. Foto: BoBo
V torek se bo seja začela ob 14. uri, v sredo pa ob 9. uri. Foto: BoBo

O usodi Zorčiča morda v petek, a koalicija se še prešteva

Poslanci bodo na izredni seji, ki bo potekala od srede do petka, obravnavali večino točk, ki bi jih morali na majskem rednem zasedanju, a prejšnji ponedeljek ni bilo dovolj glasov, da bi potrdili dnevni red. Na predlog predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča bodo obravnavali tudi mandatno-volilne zadeve, tako bi lahko v petek odločali tudi o njegovi razrešitvi.

A koalicija se bo o tem, ali bo uvrstila tudi predlog za razrešitev predsednika DZ-ja, še odločila. Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec pravi, da so v koaliciji načelno dogovorjeni, da bodo predlagali obravnavo tega predloga, a bodo počakali do petka: "Šteti je treba, to nas opozarjate. Zato smo previdni." Za Zorčičevo razrešitev je namreč na tajnem glasovanju potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu je zmanjkal en glas.

V sredo odločanje o ustavni obtožbi

Na dnevnem redu tudi ustavna obtožba Janeza Janše

V sredo pa bodo poslanci predvidoma najprej obravnavali predlog, da glede predloga ustavne obtožbe Janeza Janše za mnenje zaprosijo predsednika republike Boruta Pahorja. Če predlog ne bo izglasovan, se bo točka glede predloga ustavne obtožbe nadaljevala. "Predsednik republike se nima kaj opredeljevati do tega, ker je to stvar postopka v DZ-ju. Ne pričakujemo, da bi se do tega opredelil," je povedal Krivec. Ustavna obtožba je po njegovem mnenju brezpredmetna, ker ni kršitev zakonodaje, in zato ne pričakujejo presenečenj.

Tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han meni, da predlog, da za mnenje zaprosijo Pahorja, ne bo izglasovan. Prav tako je za podporo predlogu ustavne obtožbe po njegovem mnenju trenutno relativno malo možnosti.

Sicer pa kolegij predsednika DZ-ja ni podprl predloga koalicije za izvedbo izredne seje na daljavo.

Novela zakona o informacijski varnosti

Kolegij predsednika je podprl tudi predlog vlade, da DZ po nujnem postopku obravnava predlog novele zakona o informacijski varnosti. Cilj predloga je sistemsko urediti in nadgraditi to področje tako na strateški kot tudi na operativni ravni nacionalnega sistema zagotavljanja informacijske varnosti.

Prav tako je kolegij podprl predlog SAB-a, da se po skrajšanem postopku obravnavata noveli zakona o delovnih razmerjih in o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerima v SAB-u predlagajo krajše obdobje nadomestila za bolezen oziroma poškodbo, ki se izplačuje v breme delodajalca, in sicer s sedanjih 30 na 20 dni.

Po skrajšanem postopku bo obravnavan tudi predlog dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim želijo v DeSUS-u dokončno odpraviti posledice varčevalnih ukrepov za upokojence.

Prav tako je kolegij podprl predlog SAB-a, da po skrajšanem postopku obravnavajo predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih. V SAB-u predlagajo, da bi bil 11. november, praznik sv. Martina, državni praznik, ki ne bo dela prost dan.