Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje je podalo natančna navodila za samotestiranje starejših osnovnošolcev in dijakov, ki se bodo v učilnice vrnili prihodnji teden. Učenci 7., 8. in 9. razreda in dijaki se bodo morali testirati enkrat tedensko, in sicer doma oziroma v dijaškem domu. Hitri testi bodo zanje brezplačni. Prevzemali jih bodo lahko po vseh lekarnah po Sloveniji, kjer bodo na voljo od ponedeljka, 30. avgusta, dalje. Kot je pojasnil Robert Cugelj, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, so lekarnam dopis za nabavo zadostne količine testov poslali v četrtek.

Teste bodo učenci lahko prevzeli s svojo zdravstveno kartico. Starši testov za svoje otroke s svojimi zdravstvenimi karticami ne bodo mogli prevzemati, lahko pa jih bodo prevzeli z otrokovo kartico. Tisti učenci, ki zdravstvene kartice nimajo, bodo teste lahko prevzeli s potrdilom o vpisu. Potrdilo o vpisu in zdravstveno kartico pa bodo potrebovali vsi učenci, ki niso rojeni med 1. januarjem 2002 in 31. decembrom 2009. Gre torej za učence in dijake, ki so šolanje začeli prej ali pa ga zaključujejo pozneje.

Spoštovani učenci in dijaki! Iskreno vas prosim, da k samotestiranju pristopite odgovorno. Zdravje je na prvem mestu in varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem. (...) Naj bo to vaš delček prispevka v boju proti virusu.

Robert Cugelj, ministrstvo za zdravje

Na ministrstvu za zdravje so posebej opozorili, da je samotestiranje namenjeno samo zdravim učencem. Ob pojavu kakršnih koli simptomov pa morajo starši ali otroci obvezno obvestiti svojega pediatra, da jih napoti na testiranje s PCR-testom. Prav tako morajo zdravnika nemudoma obvestiti, če je hitri test pozitiven. Ta bo učenca napotil na preverjanje s PCR-testom, do rezultata tega testa pa mora učenec počakati doma. Če PCR-test potrdi okužbo, morajo starši o tem obvestiti ravnatelja, če pa je PCR-test negativen, se učenec normalno vrne k vsem svojim dejavnostim.

Na novinarsko vprašanje, kdo bo preverjal rezultate samotestiranja pri učencih in dijakih, je Cugelj odgovoril, da ministrstvo za zdravje igra na karto zaupanja. "Verjamem, da bodo učenci in dijaki pristopili k samotestiranju v čim večji meri," je dejal Cugelj.

Slovenija v rdeči fazi epidemije

Cugelj je razložil tudi navodila za ravnanje z odpadki, ki bodo nastajali zaradi samotestiranja. Odpadke je po njegovih besedah treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati, ko je polna. Nato jo je treba odložiti v drugo vrečo in tudi to tesno zavezati in označiti, da gre za odpadke v povezavi s samotestiranjem. "Vrečo z odpadki je treba hraniti vsaj 72 ur ločeno od drugih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom, preden se odloži med druge odpadke," je še pojasnil Cugelj.

V prihajajočem šolskem letu se bodo poleg osnovnošolcev od sedmega do devetega razreda in dijakov testirali tudi mladostniki, ki so vključeni v zavode za mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ter učenci, vključeni v od tretjo do šesto stopnjo posebnih programov.

Nekatere lekarne imajo teste na zalogi

V lekarniški zbornici so po poročanju STA-ja pojasnili, da so lekarne morale pripraviti programske rešitve in podporo, da bodo teste sploh lahko izdajali. Teste bodo lekarne kupovale samostojno, saj so v Sloveniji dostopni testi različnih proizvajalcev. Vsi testi pa morajo biti vpisani v osrednjo bazo zdravil.

"Načeloma bodo testi na voljo v vseh lekarnah. Res je težko oceniti potrebo po posameznih lekarnah, zato bi teoretično lahko kje prišlo do pomanjkanja za dan ali dva," so še pojasnili v lekarniški zbornici.

Da bodo teste ponujali že v ponedeljek, so potrdili v Gorenjskih lekarnah. Uporabljali bodo teste, ki na trgu trenutno dosegajo ceno 2,5 evra za test. Teste imajo že na zalogi v zasebni Lekarni Bitenc.

"Zalogo imamo za nekaj dni, nove pa bomo dobavljali vsak dan sproti glede na povpraševanje," so pojasnili. Sami sicer uporabljajo teste proizvajalcev Clinitest Siemens in Boson Xiamen, ki so registrirani v osrednji bazi zdravil.

Testi za dijake od ponedeljka

Na ministrstvu so spomladi pripravili predstavitveni video, kako je samotestiranje pravilno izvedeno: