V obdobju testiranja je le pet odstotkov potnikov v ročni prtljagi nosilo več kot 100 mililitrov tekočine, večinoma v plastični embalaži, sledile so ji steklena, kovinska in tetrapak. Foto: BoBo
V obdobju testiranja je le pet odstotkov potnikov v ročni prtljagi nosilo več kot 100 mililitrov tekočine, večinoma v plastični embalaži, sledile so ji steklena, kovinska in tetrapak. Foto: BoBo

Oprema za prepoznavanje tekočin bi olajšala potnikom prenos zdaj prepovedanih količin napitkov, tekočih kozmetičnih idelkov in preostalega v ročni prtljagi. Od 5. decembra do 5. januarja so potniki na ljubljanskem letališču lahko na letalo nesli tekočine tudi v embalaži večji od 100 mililitrov, če testirana oprema za zaznavanje nevarnih tekočin ni sprožila alarma.

Zastojev zaradi naprav ni bilo
Med testiranjem ni prihajalo do večjih zastojev, zato je promet na letališču potekal nemoteno, uporaba opreme za prepoznavanje tekočih eksplozivov pa je bila med potniki zelo dobro sprejeta, pravijo na Aerodromu Ljubljana.

Od vseh tekočin, ki so jih pri nadzorni točki zaznali alarmi, pa je bilo le 0,23 odstotka takšnih, pri katerih nobena razpoložljiva naprava ni mogla odpraviti povzročenega alarma. Ker bi v tem primeru lahko šlo za nevarne tekočine, njihovega vnosa na letalo niso dovolili.

Prvi preliminarni rezultati testiranja sicer kažejo predvsem navade potnikov, ki v ročni prtljagi večinoma nosijo brezalkoholne pijače, pogosti so tudi kozmetični izdelki, manj pa je prehrambnih izdelkov, alkoholnih pijač, parfumov, izdelkov za gospodinjstvo in zdravil. Informacij o uspešnosti in ustreznosti naprav na letališču sicer še nimajo.

Varnost se je poostrila po letu 2001
Varnostni standardi v letalskem prometu v Evropi in po svetu so se sicer močno poostrili po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Leta 2006 so po poskusu terorističnega napada na čezatlantske polete z uporabo tekočega razstreliva, ki ga je oblastem v Veliki Britaniji uspelo preprečiti, vzpostavili omejitve količin tekočin, gelov in aerosolov, ki jih potniki lahko nesejo s seboj na letalo.

A ker je tehnologija pri prepoznavanju nevarnih tekočin v teh letih napredovala, bodo predvidoma aprila 2013 evropska letališča odpravila prepoved vnosa tekočin na letalo. To je odredila Evropska komisija.