Agencija bo v začetni fazi delovanja nadaljevala delo v prostorih ministrstva za promet z 69 zaposlenimi. Foto: MMC RTV SLO
Agencija bo v začetni fazi delovanja nadaljevala delo v prostorih ministrstva za promet z 69 zaposlenimi. Foto: MMC RTV SLO

Agencija za civilno letalstvo s sedežem v Ljubljani ima trenutno 69 zaposlenih (letalski nadzorniki, podporno osebje in drugi javni uslužbenci). Pozneje bodo število zaposlenih še povečali za 37, 32 pa jih bodo prerazporedili s prometnega ministrstva. V. d. direktorja je postal Srečko Janša.

Od direktorata za civilno letalstvo na ministrstvu za promet je agencija prevzela pristojnosti s področja letalske varnosti, med drugim licenciranje letalskega osebja, letalsko medicino, letalske šole, plovnost in register zrakoplovov, letalske operacije ter varovanje.

Na leto bo delovanje stalo okoli 3,6 milijona evrov
Za prvo leto poslovanja bo za delovanje agencije potrebnih 906.400 evrov, v prihodnjem letu pa se sredstva povečujejo na 3,4 milijona evrov, saj bo treba zagotoviti vsa manjkajoča usposabljanja osebja in opremo. V naslednjih letih bo za delovanje agencije potrebnih od 3,6 do 3,8 milijona evrov letno.

Vlada je agencijo ustanovila v okviru usklajevanj izvajanja upravnih in nadzornih nalog z zahtevami iz letalskih predpisov EU-ja ter mednarodnih standardov in priporočenih praks Mednarodne organizacije civilnega letalstva.