Nova severna vpadnica se bo imenovala Titova cesta. Foto: MMC RTV SLO
Nova severna vpadnica se bo imenovala Titova cesta. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska mestna hiša
Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli odlok o poimenovanju nove vpadnice Titova cesta. Foto: RTV SLO
Ljubljana bo dobila Titovo cesto

Svetniški klub SDS-a je že ob sprejemanju dnevnega reda predlagal umik točke z dnevnega reda, kar pa so svetniki zavrnili. Kovačič je zatem napovedal obstrukcijo svetniškega kluba SDS-a pri glasovanju o odloku. Kot je dejal, je predlog za poimenovanje v nasprotju z resolucijo EU-ja o totalitarnih režimih.

Svetnik NSi-ja Ignac Polajnar je poudaril, da ne želi razprav in odločanja o predlogu za poimenovanje vpadnice po Josipu Brozu Titu. "Tito je poosebljeni avtoritarni režim in takega spomina si ne želim," je pojasnil Polajnar in napovedal, da predloga odloka ne bo podprl. Glasovanje proti pa je napovedal tudi Franci Slak (NSi), ki je izrazil mnenje, da ni potrebe po poimenovanju ceste, ki je sploh še ni.

O predlogu Mihe Jazbinška (Zeleni Slovenije), da se v Titovo cesto preimenuje del Tivolske ceste, del pa v Bleiweisovo cesto, mestni svet ni glasoval. Prav tako niso glasovali o predlogu SDS-a, da se nova mestna vpadnica imenuje Ulica slovenske osamosvojitve. Po Jazbinškovih besedah je treba Titovo cesto imenovati z dostojnimi nameni in na dostojen način. Tito zasluži cesto, ne zasluži pa provokacijo in manipulacijo, ki se jo dela na Štajerski cesti, je poudaril Jazbinšek.

Glasovanje proti je napovedal tudi Mihael Jarc (lista za čisto pitno vodo): "Vsi, ki boste glasovali za. boste dali mladim generacijam jasno sporočilo, da se zločin splača."

Predlog, da se ena izmed ulic v Ljubljani poimenuje po Titu, je prvi podal ljubljanski mestni svetnik Peter Božič, predsednik komisije za preimenovanje ulic v mestni občini Ljubljana in član Liste Zorana Jankovića. Kot je že povedal za MMC, se je za predlog odločil zaradi izbrisa najpomembnejšega izročila slovenskega naroda, ki je po njegovih besedah nedvomno narodnoosvobodilni boj, na čelu katerega je Tito, s strani dela politike in Cerkve. Dodal je še, da so na njihov naslov prihajale številne tovrstne pobude.

Predsednik MSi-ja, podmladka NSi-ja, Jernej Vrtovec je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki po njihovem mnenju krši 63. člen ustave.

T. K.

Ljubljana bo dobila Titovo cesto