NSi je svoj program s strokovnjaki pripravljal kar pol leta. Foto: BoBo
NSi je svoj program s strokovnjaki pripravljal kar pol leta. Foto: BoBo
Matej Tonin je povedal, da bodo natančno preučili socialno pomoč, saj ta ne sme stimulirati ljudi, da ne bodo delali. Foto: BoBo
NSi predstavila program za volitve

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je povedala, da so program stranke "Odgovori za prihodnost" s pomočjo strokovnjakov pripravljali pol leta.

Program temelji na načelih krščanskodemokratske ekonomske politike oziroma na principih socialno-tržnega gospodarstva ter na treh vrednotah: pravičnosti, svobodi in varnosti.

Novakova je še razložila, da so v programu zajete tri temeljne reforme, in sicer nizki davki (uvedba socialne kapice, nižja obdavčitev dela in nižji davek na dodano vrednost), enostavni postopki (krajše umeščanje objektov v prostor, hitrejše črpanje evropskih sredstev in poenostavitev postopkov javnega naročanja) ter odprto gospodarstvo (privatizacija oziroma odgovorni lastniki za podjetja v državni lasti, reforma trga dela in povečanje plačilne discipline).

Ne nameravajo saditi rožic
Koordinator pri pripravi programa je bil vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin, ki je med drugim pojasnil, da je vsebina razdeljena na štiri sklope.

Prvi sklop je posvečen analizi stanja, saj želijo ljudem jasno povedati, kje smo in zakaj smo prišli v takšen položaj. V NSi-ju so prepričani, da bo v tej volilni kampanji "ogromno demagogije, pri čemer se bodo sadile rožice." "Ne bomo sadili rožic, ljudem želimo jasno povedati, da nas čaka zlasti zategovanje pasu," je opozoril Tonin in dodal, da se bo varčevalo predvsem pri porabi države.

Tako nameravajo natančno preučiti socialno pomoč, saj ta ne sme stimulirati ljudi, da ne bodo delali. Zato se bo po njegovem mnenju treba dogovoriti o smiselnosti višine in trajanja teh pomoči.

Filozofski in ekonomski okvir
Drugi sklop programa je filozofski okvir, tretji del pa vsebuje temeljna izhodišča ekonomskega programa. Zadnji sklop je akcijski načrt, v katerem so po Toninovih besedah med drugim nanizali nekaj več kot 25 konkretnih stvari, ki jih je treba nemudoma urediti.

"Politika izogibanja reformam in dodatnega zadolževanja nas je pripeljala v začaran krog, iz katerega bo zelo težko izstopiti," je še povedal Tonin in izrazil upanje, da na volitvah ne bodo nagrajene tiste stranke, ki bodo obljubljale še več trošenja in zapravljanja ter nasprotovale vsakršnim strukturnim reformam.

Sodelovanje z SLS-om bo stvar dogovora
Novakova in Tonin sta spregovorila tudi o možnosti sodelovanja z SLS-om na predčasnih parlamentarnih volitvah. Kot je spomnila Novakova, so pravkar končali skupen projekt nastopa na evropskih volitvah, s katerim so zadovoljni. Načelno stališče v NSi-ju je, da gredo v smer nadaljnjega sodelovanja z SLS-om, kako in koliko, pa je še stvar dogovora, je dodala.

NSi predstavila program za volitve