Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova Knovsu ni posredovala podatkov o kadrovanju v agenciji. Foto: BoBo
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova Knovsu ni posredovala podatkov o kadrovanju v agenciji. Foto: BoBo

Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Žan Mahnič (SDS), sestavljali pa so jo še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je prejšnji teden namreč opravila nenapovedan nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), kjer je preverjala kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca.

Zadevo bo preverjal inšpektorat

Inšpektorat za javni sektor je sporočil, da bo na danes prejeto pobudo izvedel inšpekcijski nadzor nad postopki zaposlovanja na Sovi, med drugim tudi zaposlitve konkretne uslužbenke. Pri tem predvidevajo, da bo nadzor prioriteten. Kot so zapisali na inšpektoratu, predlog za prioritetno izvedbo nadzora poda inšpektor, ko prouči pobudo. Nadzor izvedejo na podlagi obstoječe pisne dokumentacije in podatkov iz uradnih evidenc, če je treba, pa inšpektorji zahtevajo dodatna pojasnila. "Inšpektorat bo poleg konkretnega primera zaposlovanja javne uslužbenke pregledal tudi splošno prakso zaposlovanja na omenjeni agenciji, tako kot ravna tudi v drugih primerih inšpekcijskega nadzora. O ugotovitvah se v roku 30 dni sestavi zapisnik, s katerim se nadzorovanemu organu v primeru nepravilnosti odredijo ukrepi," so zapisali. Dodali so, da bo treba pri izvedbi nadzora z dokumenti ravnati glede na stopnjo tajnosti.

V sredo je Sova sporočila, da Knovsu ne more posredovati zahtevanih podatkov glede kadrovanja, saj da je "močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov". Kot je med drugim navedla, je eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi.

Tonin: Kaj skriva Sova

Knovs je pristojen za preverjanje zakonitosti zaposlovanja v Sovi, je v izjavi za medije poudaril predsednik Knovsa Tonin. "Če imajo v Sovi čisto vest, potem ni česa skrivati, naj nam te podatke tudi pokažejo in način omogočijo zakonit nadzor," je pozval.

"Knovs ima po zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podlago za nadzor nad celotno dejavnostjo obveščevalnih služb, tudi nad kadrovsko politiko in kadrovanjem," je poudaril Tonin. Temu v prid po njegovi oceni kažejo tudi poročila obveščevalnih služb, v katerih redno poročajo o njihovi kadrovski situaciji ter finančnem stanju in poslovanju.

Če navedbe direktorja Sove Rajka Kozmelja, da Knovs ni pristojen za nadzor zaposlovanja na Sovi, držijo, potem bi Kozmelj moral že takoj zavrniti pooblaščeno komisijo Knovsa, ki je pretekli teden opravila nadzor v Sovi zaradi javno objavljenih očitkov, da naj bi premier Šarec in njegov državni sekretar Damir Črnčec posredovala pri zaposlitvi konkretne uslužbenke, je dejal Tonin.

"Direktor Sove si je čez noč premislil. Predvidevam, da je posegel svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec in prispeval k temu, da je Kozmelj spremenil stališče," je bil še kritičen.
Tonin je še spomnil, da so se podobni primeri dogajali leta 2012, ko je Knovs vodil član Pozitivne Slovenije, katere član je bil takrat tudi zdajšnji predsednik vlade, direktor Sove pa Črnčec. Tudi takrat se je zapletlo pri nadzoru domnevno spornih zaposlitev na Sovi, a se je po Toninovih besedah na koncu izkazalo, da ima Knovs prav, saj je bilo pri kadrovanju veliko pomanjkljivosti in napak.

Tonin: Stvari se lahko drastično zapletejo

"Če je zadeva popolnoma jasna in zakonita, direktor Sove nima nobenega razloga, da nam dokumentacije ne bi dal," je dejal Tonin. Skrb za varnost podatkov pa je po Toninovih besedah nezakonit razlog za onemogočanje nadzora. "To je nesprejemljivo za pravno in demokratično državo," je ocenil.

Naslednja nujna seja Knovsa je sklicana za torek, zaradi "nespametnih birokratskih omejitev v DZ-ju", da hkrati ne smeta zasedati več kot dve komisiji in odbora, v času obravnave proračunskih dokumentov na odborih pa je po Toninovih besedah težko najti ustrezen termin.

Verjame tudi, da do torka obstaja možnost, da Sova spremeni stališče. Če se to ne bo zgodilo, se bodo "stvari zelo drastično zapletle", Knovs bo uporabil tudi pravna sredstva, je napovedal.
Inšpekcijski nadzor nad postopki zaposlovanja na Sovi bo izvedel tudi inšpektorat za javni sektor. Tonin ob tem upa, da bo razsodil neodvisno.

Sova ne bo razkrila dokumentov

Mahnič: To je rušenje ustavnega reda

Član Knovsa Mahnič je v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo izrazil ogorčenje nad odločitvijo Sove, da Knovsu ne bodo izročili nekaterih dokumentov, povezanih z zaposlitvijo znanke premierja Šarca. "Gre za grobo zlorabo Sove in rušenje ustavnega reda," je dejal. Meni, da ima Knovs pravico nadzirati vse, kar počne Sova, vključno z zaposlovanjem.

Prepričan je, da ima direktor Sove Kozmelj za takšno odločitev podporo Šarca in da si je ne bi upal sprejeti sam.

Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na shodu Rešimo Slovenijo zahteval tudi odstop direktorja Sove Rajka Kozmelja. "Zahtevamo takojšen odstop direktorja tajne službe, ki zavrača parlamentarni nadzor, in odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili," je dejal v nagovoru zbranim na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Glede zahtevanih dokumentov je pojasnil, da je Knovs zahteval samo življenjepise kandidatov za delovno mesto, ki ga je zasedla Šarčeva znanka. "Pri tem smo Sovi predlagali, naj na dokumentih zakrije imena in priimke, saj nas ti ne zanimajo. Želeli so namreč le preveriti, ali je imel kdo boljše reference od izbrane kandidatke. Glede na to, da nam teh dokumentov ne želijo poslati, je naš sum, da je bil kdo od drugih kandidatov primernejši, upravičen," pravi.

Ob tem tudi zanika, da bi kdo od članov Knovsa javnosti izdajal tajne podatke Sove. "Tako prejšnji kot zdajšnji direktor sta na komisiji večkrat povedala, da je sodelovanje med Knovsom in Sovo korektno, ker informacije ne odtekajo v javnost. Poleg tega smo šli na Sovo preverjat le informacije, ki so že bile objavljene v javnosti," je dejal. Sam meni, da so nekatere informacije v javnost prišle s Sove same, zato Kozmelja poziva, naj "najprej počisti pred svojim pragom".

V Sovi so sicer možnost, da bi bil za posredovanje podatkov medijem po opravljenem nadzoru pooblaščene skupine Knovsa, ki ga je vodil Mahnič, kriv kak uslužbenec Sove, v sredo v dopisu Knovsu zanikali, saj da so bili še vsaj dve uri po koncu nadzora vsi brez komunikacijskih naprav.

Glede navedb, da Knovs nima pristojnosti preverjati postopkov zaposlitev na Sovi, pa Mahnič dodaja: "Nekateri direktorji si razlagajo zakon tako, da je Knovs pristojen samo za nadzor odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih. Mi se s tem ne strinjamo. Zadolženi smo za vse, kar Sova počne, tudi za kadrovsko politiko, če zaznamo, da je kaj narobe."

Knovs naj bi se sicer o tem, kako bo ravnal naprej, po Mahničevih besedah odločil na izredni seji, ki bo v torek.

Korčetova: Za to je pristojen inšpektorat

Odzvali sta se članici Knovsa. Jerca Korče (LMŠ) je v izjavi v DZ-ju poudarila, da Knovs ni nad drugimi organi. Ima svojo vlogo, to je parlamentarni nadzor nad operativnim delovanjem in izvajanjem nalog obveščevalnih in varnostnih služb. Nikakor pa "to ne pomeni, da je v naši pristojnosti bodisi izvajanje revizije finančnega poslovanja teh organizacij bodisi vtikanje v vodenje kadrovskih postopkov".

Za to je pristojen inšpektorat, finančno poslovanje pa je pristojnost Računskega sodišča, je dejala Korčetova. Strinja se, da je naloga članov Knovsa, da sporočijo pristojnim organom, če zaznajo sum nepravilnosti na katerem koli področju. Ni pa naloga Knovsa, "da brska po datotekah o posameznih zaposlitvah". Po njenem mnenju je tudi skrb vzbujajoče, da so dokumente, ki so prišli iz Sove, v sredo zvečer najprej pridobili mediji, medtem ko jih je sama prek sistema DZ-ja prejela danes zjutraj.

"Poslanci smo zavezani molčečnosti"
Monika Gregorič
(SMC) pa je zaskrbljena in ogorčena nad tem, da se o zadevah, ki se dogajajo na Sovi – tako glede morebitnega spornega zaposlovanja kot nadzora nad delovanjem Sove – javno polemizira. Poudarila je, da so poslanci zavezani molčečnosti in bi vse to moralo potekati za zaprtimi vrati. Prav zato danes vsebinsko ni želela komentirati zadeve. "Sova je temeljna institucija civilnega obveščevalno-varnostnega sistema in s tega vidika je tajnost osnova njenega delovanja. To smo ji dolžni zagotoviti za nadaljnjo kredibilnost njenega dela," je še poudarila poslanka. Zagotovila je, da tajnih podatkov ona ni izdajala. Strinja pa se, da se morajo vse nepravilnosti odkriti.

Tudi vprašanje, ali je Knovs pristojen za vpogled v kadrovanje agencije, se bo po njenem mnenju pokazalo v nadaljnjih postopkih. Danes so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. "Pustimo pristojni inšpekciji, da opravi strokovni nadzor. Knovs opravlja politični nadzor, ki pa zadnje čase deluje vse bolj nenavadno," so navedli. Namige, da je posredoval pri zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, pa je predsednik vlade Marjan Šarec, kot so spomnili v kabinetu, že označil za popolnoma neresnične.

Sorodna novica Šarec: Nisem vršil nobenih pritiskov za zaposlitev na Sovi

Različni odzivi politikov
Odzivi drugih politikov so različni. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes po koalicijskem srečanju dejal, da odločitev Sove za zdaj težko komentira, si bo pa zadeve pogledal. Prav tako se ni opredelil, ali je v pristojnosti Knovsa tudi vpogled v kadrovanje Sove.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je poudaril, da je treba na vseh straneh spoštovati zakone in pravila igre. S komentarjem glede očitkov o zaposlitvi posameznice na Sovi bo počakal na konkretne podatke. Na vprašanje, ali zaupa predsedniku vlade, pa je odgovoril: "V tem primeru ne poznam zadeve. Pri vsem drugem mu zaupam."

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je v izjavi po seji vlade poudarila, da za DZ in Knovs po njenem mnenju noben dokument iz Sove ne bi smel biti tako tajen, da ga ne bi dobila. Morajo pa člani Knovsa sočasno po njenih besedah vedeti, kako se s temi dokumenti ravna, sicer so tudi sami odgovorni za to, kako se podatki iz njih razkrivajo.