Obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS
Sorodna novica Za 45 oklepnikov 343,4 milijona evrov. Golob: Tonin naj se vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb.

Druge možnosti, kot da podpišem memorandum, niti nimam, pravi obrambni minister Matej Tonin. Gre za povsem tekoče, formalne zadeve, ki jih je treba izpeljati do konca. "Če jaz tega ne bi podpisal, bi bilo to nekaj podobnega, kot če predsednik republike ne bi hotel podpisati zakona, ki je sprejet," je dejal po poročanju Radia Slovenija.

Zato se mi zdi pomembno, da se ne dela drame in da se ne pritiska name, naj tega ne podpišem, kajti to sem na podlagi odločitev vlade in državnega zbora dolžan podpisati. Slovenska vojska in država potrebujeta boxerje glede na okoliščine in glede na to, da imamo vojsko in da jo želimo krepiti.

Tonin

Vse odločitve so bile namreč že sprejete tako na vladi kot v parlamentu, zdaj pa govorimo le o formalnem izteku tega projekta. Takemu stališču pritrjuje tudi Saša Zagorc z ljubljanske pravne fakultete, ki ocenjuje, da gre v tem primeru za postopke, ki trajajo že dolgo in ki se bodo s podpisom pogodbe zgolj končali.

Bo pa moral minister v primeru podpisa pogodbe tudi oceniti, ali bi mu podpis takšne pogodbe lahko škodoval pri nadaljnjih političnih ambicijah. A Tonin pravi, da s podpisom pogodbe pravzaprav dela uslugo Robertu Golobu. "Glede na vse okoliščine gospodu Golobu delam uslugo, ker se mu ne bo treba s temi stvarmi ukvarjati in niti ne prerekati, ampak se bodo vedno lahko name izgovarjali."

Goloba je povabil na predstavitev projekta nakupa boxerjev. "Jaz sem gospoda Goloba javno, pa tudi prek njegovih sodelavcev, že večkrat povabil, naj pride na ministrstvo za obrambo. Tam ga bo – ne jaz, ampak stroka, Slovenska vojska, seznanila z vsemi detajli."

Natu obljubljamo le še eno bataljonsko skupino

Kot uspeh Tonin navaja tudi spremembo ciljnih zmogljivosti Slovenije v Natu. V preteklosti smo namreč zavezništvu obljubljali dve bojni skupini, kar pa je nerealno, zato smo to zdaj zmanjšali na eno bataljonsko bojno skupino, ki jo bomo izgradili s starimi patrijami in novimi boxerji, namesto druge pa smo zavezništvu med drugim ponudili zmogljivosti, kot so transportno letalo, ladjo Triglav in bolnišnico role.

Tonin: Če so dobri za Nemce, Nizozemce in Britance, so dobri za nas

Oklepnikov ne kupujemo za nekaj let, temveč za daljše obdobje, od 20 do 30 let, je Tonin navedel po poročanju Slovenske tiskovne agencije. "Če so vozila boxer dobra za Nemce, Nizozemce in Britance, so dobra tudi za Slovence. S tem nakupom podpremo tudi evropsko obrambno industrijo, kar v danih okoliščinah ni zanemarljivo," je dejal.

Glede cene, po kateri bo Slovenija za 45 bojnih vozil odštela 343,4 milijona evrov, pa je Tonin prepričan, da je "to zelo dobra cena", zlasti ob dejstvu, da cene materialov rastejo. Znova je spomnil, da bo Slovenija za oklepnike z oborožitveno opremo odštela 240 milijonov evrov, preostali del kupnine pa bo namenjen za rezervne dele, usposabljanja in vzdrževanje boxerjev (40 milijonov evrov) in plačilo DDV-ja (61,9 milijona evrov).