Slovenija
Po odstopu Ljudmile Novak je vodenje stranke NSi kot v. d. prevzel Matej Tonin, zdaj ostaja na čelu stranke. Foto: BoBo
VIDEO
Tonin ostaja predsednik N...

Dodaj v

Tonin ostaja predsednik NSi-ja: Bistveno je, da je stranka enotna

Povolilno dogajanje
12. junij 2018 ob 21:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svet stranke Nova Slovenija je Mateja Tonina z veliko večino glasov ohranil na predsedniškem mestu. Tonin je odstop ponudil prejšnji teden, kot razlog pa navedel nedosežen cilj na parlamentarnih volitvah.

Toninov obstanek je podprlo 51 članov sveta stranke, devet pa bi jih sprejelo njegov odstop. "Zelo sem zadovoljen. Predvsem pa sem zadovoljen, da sem član stranke, ki res omogoča demokratično razpravo. Razprave so ostre, poglobljene in natančne in dobra stvar tega je, da se naši člani zavedajo, da čeprav ostro razpravljajo, nikoli zaradi tega niso šikanirani ali onemogočeni. Ker se zavedamo, da nas različnost bogati, in na koncu je prevladala enotnost. Stranka se je odločila, da s to smerjo, ki smo jo začrtali, nadaljujemo naprej in na naslednjih volitvah skušamo doseči še boljši izid. Bistveno je, da je stranka ostala enotna," je v prvem odzivu po koncu seje dejal Tonin.

Po njegovih besedah mu je sicer v razpravi podporo izrekla tudi njegova predhodnica Ljudmila Novak.

Na svetu stranke so spregovorili tudi o pogovorih o prihodnji koaliciji. Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, s katerim sta se sešla nazadnje, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat. Ob tem je opozoril, da bo pomembna uskladitev programov.

Šarcu je zato podaril program NSi-ja in mu predlagal, naj ga pregleda in iz njega "črta, kar je zanje nesprejemljivega". Med pogoji za pristop h koaliciji na strani NSi-ja ostajajo odprava čakalnih dob v zdravstvu, povečanje neto plač v javnem in zasebnem sektorju in pospešitev postopkov za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Tonin je priznal, da bi bila Nova Slovenija v levosredinski koaliciji "malo posebna". Zato potrebujejo povratno informacijo o tem, koliko so se jim preostale stranke pripravljene približati. Če bo prvo preverjanje programov pokazalo, da je približanje mogoče, bodo šle v delo programske skupine po resorjih.

Tonin sicer meni, da bi bilo do ustanovne seje DZ-ja pametno imeti vsaj obrise potencialne koalicije, "lahko pa se zgodi, da tudi teh ne bo in bomo dobili začasnega predsednika parlamenta", saj so stvari v tej sestavi tako kompleksne, da se temu ne bi čudil. Dodal je še oceno, da nekateri podcenjujejo programsko usklajevanje.

Tonin je odstop ponudil takoj po volitvah v DZ, ker NSi ni dosegel želenih 10 odstotkov glasov.

Je pa stranka presegla izid izpred štirih let, ohranila vse obstoječe poslance in dodala dva nova.

V ožjem vodstvu stranke, ki se je sešlo prejšnji torek pred sejo izvršilnega odbora, so po Toninovih navedbah nekateri kritični do tega, da je ponudil odstop, češ da je Levica izboljšala izid za tri poslanska mesta in slavila, oni pa so izboljšali izid za dve poslanski mesti.

Al. Ma., K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 12.06.2018 ob 21:19
NSi je pod Toninom dosegla najboljši rezultat v zadnjih 15 letih. Mislim da je to za stranko uspeh.
korošc
# 12.06.2018 ob 21:15
Sedaj pa je čas, da se mediji posvetite Cerarju in SMC, saj je dosegel porazen rezultat glede na predhodnega. Tonin je le izboljšal rezultat, pa ga želite zamenjati.
pejtevennazrak
# 12.06.2018 ob 21:52
NSi je po mojem mnenju daleč najbolj normalna stranka v parlamentu. Ima pa očitne probleme s predsedniki. Oba, Tonin in še posebej Novakova sta po osebnosti v redu, manjka pa jima pika na i v nastopu. Ljudmila na primer mene preveč spominja na dobronamerno babico, ki peče piškote svojim vnukom in jih po potrebi za ušesa. Tudi nima ravno radio-voice. Tonin pa je neka čudna mešanica arogance in sodelovalnosti. Včasih se zato odzove tudi preveč obrambno, ko bi lahko samo spustil stvar mimo in stavil na trenutek tišine. V predvolilnih soočenjih je imel tudi preveč ponavljajočih sporočil, ki so bila očitno preračunana in naučena na pamet.
bori
# 12.06.2018 ob 21:31
_cerebro, # 12.06.2018 ob 21:23
In kaj te dni počne Miro? Neodločno čaka, da mu nekdo predlaga odstop in bo ob tem odločno protestiral?

Miro lahko vsaj v miru spi, medtem, ko marsikdo ne more.. čeprav se na zunaj kaže/vidi/skuša prikazati drugače..
AlFe
# 12.06.2018 ob 21:32
Tonin ostaja predsednik NSi-ja

Zanimivo, sploh nisem presenečen. Zakaj že ne?
gorcin
# 12.06.2018 ob 21:30
Če niste slišali, Cerar bo odstopil takoj, ko bo to Pahor naredil.
slovenc1
# 12.06.2018 ob 21:24
Upam,da boste pametno ravnali pri sestavljanju koalicije.
bori
# 12.06.2018 ob 21:17
Janša je pa ponudil nastop. On bi nastopal non-stop. Je pa tudi že o odstopu razmišljal.. sam se za državo boji..
SamoRes
# 12.06.2018 ob 21:18
Saj ni rekel, da bo odstopil ampak da bo ponudil odstop.
Vsaj nekdo na desnici, ki je mož beseda. Za razliko od Janše, ki je napovedal upokojitev pa se tega ni držal:
"Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik..."
Vijolčni1
# 12.06.2018 ob 21:20
Logično in tudi pravilno. Tonin se mi zdi OK
korošc
# 12.06.2018 ob 21:26
Bravo NSI! Tonin vas bo uspešno vodil naprej. S tem, ko niste podlegli medijem, ki podpihujejo celotno zadevo in ves čas ponavljajo in vsiljujejo Ljudmiline besede, ste dokazali da ste resna stranka, ki zna preceniti kaj je prav. Le tako naprej! S takšno držo boste na naslednjih volitvah dosegli še boljši rezultat.
P.S.: Kot vaš volivec upam, da ne razmišljate o kakšni levi vladi, ker bo to za vas/nas na daljši rok poraz. (bomo dežurni krivci v takšni vladi)
FRKA
# 12.06.2018 ob 23:55
A on to meni žuga ali kaže na ono?
pejtevennazrak
# 12.06.2018 ob 23:46
@gospod iskreni
Stari in izkušeni gardi z dosežki se je neumno odpovedovat.. In če Ljudmila izstopi iz NSi, stranka takoj izgubi polovico podpore.
glasnost
# 12.06.2018 ob 22:41
Prosto po Janševih pristaših: če bi Tonin bil državotvoren, bi stopil v koalicijo pod vodstvom SDS; če vstopi v koalicijo pod vodstvom LMŠ, pa ni državotvoren, ampak je izdajalec.
drg
# 12.06.2018 ob 21:55
Ljudmila na primer mene preveč spominja na dobronamerno babico, ki peče piškote svojim vnukom in jih po potrebi za ušesa. Tudi nima ravno radio-voice. Tonin pa je neka čudna mešanica arogance in sodelovalnosti. Včasih se zato odzove tudi preveč obrambno, ko bi lahko samo spustil stvar mimo in stavil na trenutek tišine. V predvolilnih soočenjih je imel tudi preveč ponavljajočih sporočil, ki so bila očitno preračunana in naučena na pamet.

Odlično napisano. Ljudmila je imela domet 5%. Tonin je pa še mlad in sem prepričan, da se bo razvil v velikega politika. Samo treba mu je dati nekaj časa. Je pa svetlobna leta pred Novakovo. Pač govorim o širini znanja.
_cerebro
# 12.06.2018 ob 21:35
@bori
O tem, da Miro mirno spi, pa sploh ne dvomim.
garmond
# 13.06.2018 ob 11:07
Kot vidim se lažnivo esdeesovsko propagando sedaj razširja še z montiranimi slikovnimi lepljenkami skupaj. @svit je pravi mojster v teh prirejenih lažnivih lepljenkah, po čem sicer v SDS-u itak že slovijo.
apatija
# 12.06.2018 ob 22:59
Tonin vam bo prodal Slovenijo in poskrbel,da boste k zdravniku hodili z bančno kartico.
bori
# 12.06.2018 ob 22:05
Nekaterim se pa pošteno trga od te politike "zate".. Za koga?
sagoza
# 13.06.2018 ob 13:15
Tone, a je Janša že poklical?
lojal
# 13.06.2018 ob 09:10
Ne bo šel v koalicijo s Šarcem, ker mu vrhovni poveljnik ne pusti.
lookaaa
# 13.06.2018 ob 08:08
Farsa je, ko se stranki ponudi odstop, ki ga logicno ne bo sprejela.

S tem kao pokaze nacelnost po odstopu, ker ni dosegel omenjeih obljub. Sedaj pa po starem naprej.

Naj zivijo NAČELNEŽI v politiki. PA tu ne ciljam le na Tonina, ampak kar na vse.
HOR
# 12.06.2018 ob 23:09
Novakove ni bilo nič manj skupaj, kot Tonina, oziroma je imela večja " jajca". JaJa je to prepoznal in jo uspel odstaviti, kar je spet korak nazaj na poti do avtonomne slovenske desnice, ki je sedaj uzurpirana...
To je sicer navidezno darilo levici, ampak zelo "nedržavotvorno" in zato tudi teža za levico, kakor za celo državo... ( razen za Jahorja...)
ajvard
# 12.06.2018 ob 23:04
edina dobra stvar za Slovenijo bi bile nove volitve. s predvolilnimi koalicijami. da bi se vedelo, kaj se izbira in ne bi bilo teh povolilnih smešnic, na račun države.
Arso
# 12.06.2018 ob 23:02
Ha, po Toninu, Tonin.
mb128
# 12.06.2018 ob 22:00
No ja takšen je pač demokratičen čeprav zastarel uzus! Stranka bi bila namreč več kot nora če bi njegov odstop tudi sprejela.
Sicer pa je njegova slika v tem članku zelo zanimiva in zgovorna.
Mislim tako mlad človek pa tako arhaičen! Nujno bi bilo potrebno, vsaj po moje, da bi se udeležil vsaj enega tečaja neverbalne komunikacije! Pa zaletav bi lahko bil vsaj malo manj. Slednja se je tudi odrazila na volitvah,in manifestirala v %, ki ga je dobil na volitvah čez kakšno leto pa ga lahko celo stane glave!
Torej človek se mora nujno naučiti nastopati. Z dvignjenim kazalcem namreč pove več kot hoče. Časi dvignjenih kazalcev so namreč nepovratno minili že dolgo nazaj. Nenazadnje on je le šef stranke ne pa tudi njen gosopar. Torej dvignjen kazalec se lahko šteje kot že kar notoričen znak nedemokratičnosti.
Nekdo pa bi mu lahko tudi povedal naj že enkrat preneha "telefonirati". Tako namreč urbi et orbi sporoči ravno tisto česar ne želi sporočiti!
QUENDI
# 12.06.2018 ob 21:27
....poza.......pazi prst......ni važno ali.....samo da je naš......
Žarnica
# 12.06.2018 ob 21:16
Pričakovano, vendar sem vseeno mnenja, da bi bilo stranki bolje pod Ljudmilino taktirko...vendar Janez ni bil zadovoljen - bi se pa Nsi skoraj, skoraj odcepila od SDS...res ni manjkalo veliko.
SKing
# 13.06.2018 ob 16:53
NSi ne bo nikdar šla v koalicijo z LMŠ, ker si s tem za zmeraj skopljejo politični grob. To jim je po moje kristalno jasno.

Problem je v tem, da tudi ponovne volitve ne bodo prinesle nič novega oz. najverjetneje bo desnica skupaj dobila še manj. Namreč, sedaj ima vsaj SNS, ki bi morda res šel v koalicijo s SDS, a SNS ne bo še enkrat prišla v parlament na ponovnih volitvah.

Problem je v tem, da v Sloveniji ne bo možno sestaviti neke desno-leve vlade, dokler bo na čelu SDS-ja Veličastni Veliki Vodja JJ. To je vsakomur jasno. Sploh pa ne razumem tega, zakaj nekateri, ki so volili SDS, tako goreče zagovarjajo JJ-ja kot osebo. Tega ni v nobeni stranki praktično, vsaj ne v strankah, ki so že dolgo na sceni.

SDS ne bi smel biti personaliziran, kar pa je - ljudje ga enačijo z JJ-jem. In z JJ-jem nihče noče v koalicijo, še DeSUS noče z njim, čeprav je do sedaj dvakrat šel. JJ je pripeljal zgodbo tako daleč, da lahko gre v koalicijo samo z NSi (verjetno vemo, da SLS nikdar več ne bo prišel v parlament). Da bi pa SDS + NSi dosegla skupaj 46 glasov...je pa dejansko skorajda utopično pričakovati.
Homer.
# 13.06.2018 ob 13:00
@Bolek
Matematika je jasna!
Vlado lahko sestavi le koalicija "ne Janša".
In to koalicijo, hočeš ali nočeš lahko sestavi le Šarec, ki bo za plačilo zahteval vodenje
To je realna opcija...

Bolj imaginarna je, da bi nekdo "prebegnil" k nasprotniku in se podredil SDS.
Kdorkoli bi to naredil, bi pomenilo politični samomor. Tisti, ki izdajo svoje obljube pač nimajo prihodnosti.....

Kot tretja varianta so ponovne volitve nekje proti koncu leta........
svabo
# 13.06.2018 ob 11:23
Res je to predstava, direkt za v Butale. Komu so namenjeni ti obredni plesi? Odstop zaradi rezultata. Rezultat volitev, ki ga je dobila ta "zlahtna konservativna stranka" je ponižujoč. 7% tako načelnem zagovarjanju vrednot....kako lepo do trenutka, ko je prišel intervju in tisto vprašanje. Če bi bil načelen, kot trdi da imajo načelno politiko bi nepreklicno odstopil. Tako pa predstava za Butalce. Rezultat, ki ga je stranka dosegla pa sramoten.
gesan
# 12.06.2018 ob 22:23
bori
# 12.06.2018 ob 22:05
Nekaterim se pa pošteno trga od te politike "zate".. Za koga?
------------------------------
definitivno!
bori
# 12.06.2018 ob 21:56
_cerebro, # 12.06.2018 ob 21:35
O tem, da Miro mirno spi, pa sploh ne dvomim.

No, sicer pa upam, da tudi Janša in sploh vsi dobro in mirno spimo.. Vsak pa najbolje ve zase, kaj je dobro.. in kaj je prav.. kaj je poštenje, morala.. kje so krativci in ostrivci, čeprav jih ne pišemo.. So easy and so difficult..
penzl
# 12.06.2018 ob 21:32
@korošc ah kje pa, Miro je zakon. Slovenija je z vlado Mira Cerarja postala urejena država. Pa take fore.
itak
# 12.06.2018 ob 21:31
Matej levpogumno naprej!
esspero
# 13.06.2018 ob 19:30
NSI ima tako majhno podporo volilcev -7% , pa jih novinarji neprestanoma oglašujete in vlačite po časopisih in novicah. Tonin to in ono in ne vem kaj še vse. Le po čigavem diktatu se sprašujem?!
runcajz
# 13.06.2018 ob 17:56
Tonin ni odstopil oziroma ga niso odstopili. NSi ima pač predsednika, ki si ga zasluži !
Fant je ambiciozen, pleteniči o stvareh, ki jih bolj slabo pozna ( zdravstvo, gospodarstvo, splav, ….) in se sklicuje na nekakšen program. Program pobožnih želja, saj hodi v cerkev, in želja, kot si jih predstavlja mali Matejček. Nikjer, prav nikjer pa ni v njihovem programu zapisano kje bodo vzeli "peneze" za njihove nebulozne predloge ( na primer za plačilo zdravljenja pri privatnikih ali v tujini, ker je doma treba predolgo čakati ) ? Pri ztem pa piskajo o zniževanju davkov, vračanju DDV na raven pred krizo, novih delovnih mestih , bla bla bla.
Ja, vse našteto je treba urediti, ampak ne brez izračunov in brez virov financiranja. Tega pa Toninov Matej ne obvlada, ker je končal FDV . Novakova je že vedela, zakaj se je odrekla predsedovanju iz osebnih razlogov ! No, sedaj pa čičajmo in počakajmo kaj se bo izleglo pri tem kljukcu , kašen piščanček ali pa sami klopotci !?!
Nick Nack
# 13.06.2018 ob 16:14
In koliko se bo vam poznalo v vaših žepih konec leta, če boste navijači 1 od teh klovnov ?
Kakšna bo čakalna vrsta na knjižico, ko zbolite ? Vsako leto je večja pa ne glede od moštva katerega ste navijači...
Ti vsi klovni za katere navijate hodijo samoplačniško na klinike v Avstrijo, Nemčijo uni veliki vodja - noriški princ pa ima celo svojo kliniko v Avstraliji...
mikimiška1
# 13.06.2018 ob 14:09
Logično, da odstopa niso sprejeli, saj so na volitvah dosegli več kot pred 4 leti!
Homer.
# 13.06.2018 ob 13:26
@garmond
# 13.06.2018 ob 13:11
@Homer
Ja, lahko bi se vsaj malo bolj potrudili, če se že gredo te umazane igre, ker se že z aviona vidi, da gre za ponarejene "dokaze".
-------------------
Te igrice so namenjene dometu njihove volilne baze, ki verjame vsemu kar pride iz "štaba".
mile952
# 13.06.2018 ob 13:16
@SamoRes

# 12.06.2018 ob 21:18
Prijavi neprimerno vsebino Saj ni rekel, da bo odstopil ampak da bo ponudil odstop.
Vsaj nekdo na desnici, ki je mož beseda. Za razliko od Janše, ki je napovedal upokojitev pa se tega ni držal:
"Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik..."


Tole ni bila ponudba odstopa kot misliš, pač pa bolj retorična figura. Janša je sicer to res izrekel, ni pa to mislil čisto zares. Le kako je mogoče nenadomestljivega nadomestili? Poslušam danes neko gledalko, ki je klicala na TV v oddajo Dobro jutro in je smrtno resno izjavila, le kako vsi Slovenci ne volimo Janše, pa nas je on lastnoročno osamosvojil? Kot je Kristus odrešil človeštvo na križu, Janša pa Slovence iz čuze!
Joker
# 13.06.2018 ob 10:34
če bi Tonin bil državotvoren, bi stopil v koalicijo pod vodstvom SDS;

Katero državo bodo pa tvorili? Republiko SDS s prestolnico Grosuplje?
KLIPAN
# 13.06.2018 ob 09:14
Z Toninom se seveda politično ne strinjava, ga pa spoštujem.
Je umirjen, ni žaljiv.....tip modernega politika, ki sicer pač zagovarja konzervativna stališča.
Če se bo uspel distancirati od Janše, bo čez nekaj let predsednik vlade.
veza
# 13.06.2018 ob 07:49
marvi
# 13.06.2018 ob 04:19

glej, ti si proti Janši in vsak, ki z njim sodeluje, je zate pokvarjen in tako naprej, nekdo je za Janšo in vsak, ki z njim ne sodeluje, je za njega nedemokrat, kaj sedaj?
Ja, nič, odločali bodo poslanci, kdor dobi 46 glasov, ima večino in bo vladal, potem, bomo pa videli, kaj se bo dogajalo.
Če bo imel vlado Janša, bomo spet imeli lačne otroke in metanje kock na policiste, če bo vodil vlado Šarec, bomo imeli stalne interpelacije in replike v DZ.
Vse ostalo pa nam itak komandirajo tisti, ki so nam posodili denar.
zelvak
# 12.06.2018 ob 22:39
Zaenkrat kaže, da bodo vlado sestavljale "sredinske" LMŠ, SMC IN SAB, ki imajo skupaj 28 poslancev. Če bi se jim pridružila še NSi to pomeni 35 mandatov, vendar pa se moramo zavedati, da so Tonin in co. totalno nekompatibilni z Levico in SD, s katerima bi pa prej omenjena sredinka trojica lahko sestavila vlado s skupaj 47 poslanci.

Tako da jaz realno NSi-ja ne vidim v koaliciji in sem mnenja, da je edina varianta sledeča:
LMŠ (13) + SMC (10) + SAB (5) + SD (10) + Levica (9) = 47 oz. po potrebi še zimzeleni DeSUS z dodatnimi 5 stolčki.
HOR
# 13.06.2018 ob 18:52
Tonek je Ivekov balonek...
nonparel
# 13.06.2018 ob 15:19
@mikimiška
Aja? In to je zasluga Tonina, ki je šele pred kratkim prevzel predsedniško mesto v NSi?
Prej je to zasluga Novakove, si pa upam trditi, da bi bil ta odstotek še višji, če Novakove ne bi zamenjali s Toninom tik pred volitvami.
Bolek
# 13.06.2018 ob 12:46
Več ali manj je že jasno, da Janša ne bo mogel sestaviti vlade.

Da pa ta Šarec z 13% podporo, kar je okli 6% prebivalcev Slovenije, hodi okoli kot petelinček in se čuti že kot predsednik vlade, je pa možno samo v Sloveniji. Lahko je župan ene zakotne občine, nikakor pa ne predsednik vlade. To bi bil pogreb za Slovenijo.

Edina dva iz leve sredine, ki bi bila sposobna voditi slovensko vlado, sta po moje Miro Cerar in Alenka Bratušek, pa čeprav sta dobila še manj glasov, kot Šarec. Zveni malo kontradiktorno z mojim prvim stališčem do Šarca, a so slovenski volivci na žalost tako odločili.
oliva
# 13.06.2018 ob 11:33
"Komu so namenjeni ti obredni plesi?"

:))
mostnica
# 13.06.2018 ob 11:23
Če bi Janša sestavil vlado, bi morali na zastavo namesto Triglava narisati Janševe dolge prste. Da se ve.
Kazalo