"Dlje kot bo nadzor onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade," je dejal predsednik Knovsa Matej Tonin. Foto: BoBo

V enem delu bo po navedbah govor Janeza Janše (SDS) na Knovsu anonimiziran, ker se je nanašal na določene dejavnosti Sove v primeru arbitraže, je v izjavi za javnost povedal vodja komisije Matej Tonin. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi ob vprašanju, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je Tonin pojasnil v izjavi za medije.

Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč vnel besedni dvoboj med poslanko LMŠ-ja Jerco Korče in poslancem SDS-a Žanom Mahničem na Twitterju, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS-a. "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala in uporabila ključnika Knovs in JJ.

Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

Janša in Tonin. Foto: BoBo
Janša in Tonin. Foto: BoBo

Ob robu napetih odnosov med Knovsom in Sovo

V zadnjih tednih odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Ta namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v povezavi s kadrovanjem ne želi predati. Kot razlog so navedli, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor.

Tonin pa z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. Meni tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta.

Ob tem zagotavlja, da Knovs ne bo uporabil pritlehnih iger "tako kot kabinet predsednika vlade, ampak bo ta spor reševal po pravni poti". "Čeprav vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo celoten DZ in da ta o tem tudi razpravlja," je pojasnil in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali.

"Če bi bilo več vsebinskih zadev, če bi se danes ukvarjali z zdravstveno, pokojninsko in z resno davčno reformo, bi bilo morda tudi stanje v državi precej drugačno," ob tem še ugotavlja Tonin. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je "kabinet predsednika vlade pripravljen držati Sovo kot talca zaradi zgolj ene zaposlitve, s katero naj bi bilo vse v redu". "To je z vidika odgovornosti in državotvornosti nenavadno," je še dodal.

Odzval se je tudi na sredni zapis Šarca na Facebooku, usmerjen zlasti proti njemu.

"Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da je tedaj, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, najbolj varno, da molči. Vse izrečene besede so lahko zelo težke in lahko pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje," je dejal Tonin. Ker imamo politični sistem, v katerem so odvisni drug od drugega, je tako pisanje po Toninovem mnenju lahko škodljivo.

"Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec," je še dejal Tonin in ugotavljal, da se to očitno pozna tudi po tem, da Šarčevo pisanje postaja vse bolj podobno Janševemu.

Preverili bodo tudi zaposlitev sorodnice Ljudmile Novak

Tonin je na Twitterju tudi napovedal, da bodo v prihodnjem tednu ponovili nadzor na Sovi in preverili tako zakonitost zaposlitve Šarčeve znanke kot tudi zakonitost zaposlitve sorodnice nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, o kateri je v sredo poročal Planet TV.