Matej Tonin je v torek za Odmeve Televizije Slovenija dejal, da je po njegovem mnenju največja verjetnost, da je storilec, ki je izdal informacije, uslužbenec Sove. Foto: BoBo
Matej Tonin je v torek za Odmeve Televizije Slovenija dejal, da je po njegovem mnenju največja verjetnost, da je storilec, ki je izdal informacije, uslužbenec Sove. Foto: BoBo

Premier Marjan Šarec je ostro zavrnil namigovanja o tem, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. "Mislim, da bo ravno danes inšpektorat opravil nadzor tam in ko bo končan, bo poročilo posredovano Knovsu, kot je tudi pravilno," je napovedal v izjavi za novinarje.

"Nadzor nad Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo ni onemogočen, to je dejstvo." Ko bo inšpektorat za javni sektor opravil svoje delo glede kadrovskih potez, "bomo vsi seznanjeni s tem nadzorom", je dodal. Da je inšpektorat za javni sektor nadzor že začel, so potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. Kot so dodali, rok za dokončanje nadzora ni določen, zakon o javnih uslužbencih pa določa, da mora inšpektor sestaviti zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru v roku 30 dni po opravljenem nadzoru.

Rivalstvo s Toninom sega nazaj v čase lokalne kamniške politike, je pojasnil premier Marjan Šarec. Foto: BoBo
Rivalstvo s Toninom sega nazaj v čase lokalne kamniške politike, je pojasnil premier Marjan Šarec. Foto: BoBo

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč v torek pozvala vlado, naj omogoči nadzor nad kadrovskimi postopki v vladi in poskrbi, da bo Sova Knovsu predala določene dokumente. Sova tega ne želi storiti, ker jo skrbi za njihovo varnost, pa tudi ker verjame, da Knovs za ta vprašanja ni pristojen. Zato je k nadzoru sama pozvala inšpektorat za javni sektor.

Na Facebooku pa je bil Šarec zelo kritičen do predsednika Knovsa Mateja Tonina. "Ves čas najinega sodelovanja sem čutil pokroviteljski odnos, ko pa sem vstopil na polje državne politike, pa sploh," je zapisal premier Šarec. "Knovs je parlamentarna komisija, ki je namenjena nadzoru obveščevalnih služb, do tukaj vse lepo in prav. Ko pa postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije, nastanejo težave. Inšpektorat za javni sektor bo opravil nadzor in ugotavljal pravilnost in zakonitost postopkov. Z ugotovitvami bo seznanjen tudi Knovs, kot je to v navadi," je dodal.

Kot poudarja Šarec, je Knovs sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat za javni sektor pa je strokovni organ, zato so po Šarčevem mnenju namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, neutemeljeni. "Koliko bolj je potem pristranski Knovs, ki ga vodita gospod Tonin in gospod Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke. Da ne govorim, da je član Knovsa tudi gospod Janša, večni predsednik SDS-a."

Direktor Sove Rajko Kozmelj je članom Knovsa, ki se je lotil preiskovanja kadrovanja na Sovi, najprej obljubil vso dokumentacijo o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca, potem pa si je premislil. Nekateri zaupni podatki naj bi namreč takoj po obisku nadzornikov na sedežu Sove prišli v javnost, zato se je Knovs v torek sestal na nujni seji.

Matej Tonin je v torek za Odmeve Televizije Slovenija dejal, da je po njegovem mnenju največja verjetnost, da je storilec, ki je izdal informacije, uslužbenec Sove. "Te informacije so odtekale iz Sove. Mi smo preverjali, ali bi kdor koli izmed članov Komisije lahko razpolagal s tem, da je bila N. H. v Sovi zaposlena, in ugotovili, da ne, torej je edina možnost Sova. Tu ima direktor Sove problem, kako preprečiti odtekanje informacij. Zdi se, da se znotraj Sove bije bitka, ki škoduje najprej sami Sovi, njenemu delu, potem pa tudi Sloveniji."

Za Toninove navedbe, da informacije uhajajo iz Sove, je Šarec dejal, da jih težko komentira. "Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro," je ocenil premier. Spomnil je, da je bila na Sovi, ko je prišel na mesto predsednika vlade, že večmesečna stavka, zadeve niso funkcionirale, z novim direktorjem pa, je zatrdil. "Ne vem, imam svoje mnenje o tem, a naj organi opravijo svoje delo," je dodal.

Odnos med Toninom in Šarcem vse bolj napet

Šarec trdi, da bitka s Toninom sega še v čase sodelovanja v Kamniku

"Z gospodom Toninom sva začela pisati skupno zgodovino leta 2010, ko sem za las prišel v drugi krog županskih volitev," je Šarec začel svoj zapis s spominom na lokalne volitve v Kamniku. "Vodilni po prvem krogu je bil moj sedanji politični sopotnik in sodelavec Brane Golubović. Glede na dejstvo, da je gospod Tonin eno leto prej na svojem informativnem portalu Kamničan.si objavil anketo, v kateri se je že videl kot zmagovalca volitev, si mislim, da neuvrstitev v drugi krog ni bila ravno prijetna."

Kot navaja Šarec, sta potem "pač oddelala prvi mandat", Šarec na mestu župana, Tonin pa v opoziciji kamniškega mestnega sveta, kjer je bil, kot priznava Šarec, kdaj tudi konstruktiven. "Me je pa njegov informativni portal ves čas napadal, včasih tudi na neokusne načine."

Kot nadaljuje Šarec, sta se s Toninom pred lokalnimi volitvami leta 2014 dobila in se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju. "Vprašal sem ga, ali me bo podprl v primeru drugega kroga. Napovedal mi je, da bo NSi dobil sedem svetnikov, LMŠ pa štiri, potem bomo pa v drugem krogu videli, kako bo s podporo. Zgodilo se je, da je LMŠ dobil 14 svetnikov, NSi pa 4 (...) A sem mu vseeno takoj ponudil koalicijo, čeprav sem imel na voljo tudi druge opcije, saj nam je manjkal samo en glas do večine. Želel sem pač, da poslanec in župan sodelujeta, ne pa da sta na različnih bregovih, kot je bila to praksa v preteklosti."

Šarec še dodaja, da si s preiskavami, ki jih Knovs izvaja v Sovi, stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar ji to "z ministriranjem gospodu Janši" ne bo uspelo. "Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju, in ne mene."

Predsednik parlamenta Dejan Židan pričakuje, da se bodo dileme glede pristojnosti Knovsa razrešile. Foto: BoBo
Predsednik parlamenta Dejan Židan pričakuje, da se bodo dileme glede pristojnosti Knovsa razrešile. Foto: BoBo

Židan pričakuje razjasnitev pristojnosti Knovsa

Predsednik DZ-ja Dejan Židan se je v času napetosti med Sovo in Komisijo za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) zavzel za razjasnitev dilem o pristojnosti komisije. Ne želi se izreči, ali kadrovanje na Sovi sodi v to pristojnost, če prihaja do različnih razlag, pa je treba vprašati ustavno sodišče in morda spremeniti zakonodajo, meni.

Židan si želi, da bi Knovs delal v skladu z zakonodajo in pooblastili. "Moramo se zavedati, da obveščevalne in varnostne službe potrebujejo nadzor. Želim si, da ta poteka v tišini, ne pa, da to postane nadzor, ki ga dnevno spremljamo tudi prek Twitterja," je opozoril v izjavi nekaterim novinarjem.

Predsednik Knovsa Tonin mora po Židanovem mnenju vztrajati pri tem, da se razčistijo pristojnosti komisije. "Prva lahko odloča vlada, druga možnost pa je ustavno sodišče," je dejal in ugotavljal, da bo morda prišlo tudi do predloga za spremembo kakšnega zakonodajnega akta, da bodo pristojnosti navedene jasneje. Po njegovih navedbah je namreč prav, da so pri tovrstnih zadevah, ki so lahko včasih občutljive, stvari napisane zelo jasno.

Na vprašanje, ali sam meni, da ima Knovs pravico do vpogleda v kadrovske podatke na Sovi, pa je odgovoril, da bo imel kot predsednik DZ-ja takšno mnenje, kakršno bo na koncu mnenje ustavnega sodišča. "Nisem sodnik. Če bi si vzel funkcijo odločanja o tem, bi si vzel pravico, ki je nimam. Imam pa pravico zahtevati, da se stvari na koncu razjasnijo," je še dejal.

Besedni obračun Jerce Korče in Žana Mahniča

Po torkovem zasedanju Knovsa se je sicer vnel besedni dvoboj med poslanko LMŠ-ja Jerco Korče in poslancem SDS-a Žanom Mahničem na družbenem omrežju Twitter, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS-a Janeza Janše. "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je ta želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala in uporabila ključnika #Knovs ter #JJ.

Med Jerco Korče (LMŠ) in Žanom Mahničem (SDS) se je po torkovi seji Knovsa na Twitterju vnel besedni spopad. Foto: BoBo
Med Jerco Korče (LMŠ) in Žanom Mahničem (SDS) se je po torkovi seji Knovsa na Twitterju vnel besedni spopad. Foto: BoBo

Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram. Korčetova v današnji izjavi za medije ni želela ponoviti navedb s Twitterja oz. potrditi, da je Janša omenjene zadeve res izrekel. Dejala je, da je v torek določene besede in način govora vzela osebno, kot da je to želja po discipliniranju nekoga, ki ima drugačno mišljenje ter nasprotuje želji po "res močni politizaciji Knovsa".

Želi si, da bi komisija začela delovati v smeri varovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, "ne pa v smeri tako močne politizacije in izrabe samo za en cilj", in to je po njenem mnenju rušenje vlade ter njenega predsednika. Razkritje magnetograma s seje bi, kot pravi, verjetno potrdila, če bi bila njena želja, da se zaščiti. A gre za razmislek o tem, ali "smo tako daleč, da bomo razkrivali vse tajne podatke in rušili zakonske določbe Knovsa". "Poslanci se ne zavedajo, da smo tukaj zato, da varujemo tajne podatke, da za zaprtimi vrati razčiščujemo zadeve in delujemo v smeri dobrobiti države," je dejala.

Na vprašanje, ali se je torej z objavo na Twitterju prenaglila, je odgovorila: "Ko mlada političarka, ki je privekala na svet, ko je bil prvak največje opozicijske stranke že v političnem prostoru, začuti tako močne pritiske po discipliniranju, lahko mogoče v tistem trenutku čustveno ravna." Zatrdila pa je, da ni razkrivala vsebinskih zadev.

Po prepričanju Korčetove bi morali razmisliti o preoblikovanju delovanja Knovsa, "da ne bo politična organizacija, v kateri ima absolutno oblast opozicija".

Šarec: Knovs je spolitiziran v službi opozicije
Kdo je žvižgač v Sovi?