Matej Tonin s pristojnim odborom DZ-ja razpravljal pet ur. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Matej Tonin s pristojnim odborom DZ-ja razpravljal pet ur. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Prenosi zaslišanj iz državnega zbora na MMC TV

Prenose zaslišanj kandidatov za ministre, ki ne bodo predvajani na TV SLO 3, bo mogoče spremljati na MMC TV.

11. 3. ob 12. uri: Zaslišanje kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec

11. 3. ob 16. uri: Zaslišanje kandidata za ministra za finance Andreja Širclja

Prihajam kot gasilec gasit požar. Ko bo ta pogašen, se bo lahko začela rekonstrukcija.

Tonin

Kandidat za obrambnega ministra Matej Tonin (NSi) je v uvodu predstavitve pred parlamentarnim odborom za obrambo nanizal glavne težave, ki jih sam vidi v obrambnem resorju, in predloge rešitev. Poudaril je kadrovske težave Slovenske vojske (SV) in dolgoletno podhranjenost obrambnega sistema. "Sistem potrebuje delujoče rešitve, ki bi kadrovske trende spremenili takoj, ne čez nekaj let," je dejal.

Sedanja kadrovska gibanja bi kandidat za ministra obrnil z novimi načini pridobivanja kadra, zagotovitvijo primerne plače za pripadnike Slovenske vojske, pa tudi z ukrepi, namenjenimi družinam vojakov. Poudaril je pomoč pri reševanju prvega stanovanjskega vprašanja in dostopnosti do vrtcev ali štipendiranje otrok pripadnikov.

Tonin bi vprašanje vojakov po dopolnjenem 45. letu starosti rešil z ustanovitvijo lastne varnostne službe ministrstva za obrambo, tako bi mlajše vojake razbremenili nalog varovanja vojaških objektov.

Sorodna novica Cigler Kralj: Socialni sistem za ljudi, ki ga res potrebujejo

Postopna uvedba naborništva

Med prioritetami Tonina je ponovna uvedba naborništva. Kot je pojasnil, bi šlo za postopno uvajanje. Začeli bi s prostovoljnim služenjem vojaškega roka, kjer bi mladi lahko pridobili uporabna znanja iz prve pomoči, gasilske, logistične in informacijske veščine.

Prostovoljno služenje bi po prepričanju kandidata za ministra moralo posamezniku dati tudi določeno prednost ob iskanju službe v javni upravi. Z ministrstvom za delo bi Tonin poiskal rešitve, da bi se prostovoljno služenje vojaškega roka štelo v pokojninsko dobo.

Ker se nakazuje možnost nove migrantske krize, policija pa po Toninovem mnenju sama ne zmore varovati južne meje, kot hitro začasno rešitev vidi tudi v vključitvi pripadnikov t. i. vard v varovanje meje.

Sorodna novica Logar: Potrebujemo tihega odposlanca za Hrvaško

Kot je pojasnil, razmišljajo o pozivu civilnim osebam, starim do 65 let, ki imajo za sabo vojaško usposabljanje. Z vsakim bi podpisali pogodbo in jim zagotovili plačilo, ob pogoju, da bi ti posamezniki prestali varnostno preverjanje, je pojasnil.

Tonin je opozoril na nujnost vlaganja v obrambni sistem, tudi zato, ker se je varnostno okolje Slovenije v zadnjem desetletju bistveno poslabšalo. "Zaradi nacionalne varnosti bo treba sprejeti nov srednjeročni program financiranja obrambe in začrtati realistično pot," je dejal in dodal, da je "članstvo v Natu še vedno najboljša in najcenejša zavarovalna polica Slovenije".

Napovedal je preverjanje področja nabav opreme za vojsko. Predtem bo treba ugotoviti dejanske potrebe vojske in postaviti prioritete, izvedljive v dveh letih. Kot primerno možnost za opremljanje SV-ja je navedel tudi donacije in nabave po sistemu vlada-vladi. Napovedal je ničelno toleranco do korupcije pri nabavah ter poudaril nujnost transparentnega delovanja.

Obveščevalno-varnostna dejavnost

Tonin je doslej vodil komisijo DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Tonin je doslej vodil komisijo DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Od obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Tonin pričakuje, da bo "učinkovit servis ministrstvu za obrambo". "Ne želim, da tekmuje s Sovo, ampak da se tesneje poveže s Slovensko vojsko in do nje nima podcenjujočega odnosa," je dodal.
Zavzemal se bo za gradnjo centralnega logističnega sistema. Podpira pa tudi željo številnih organizacij za gradnjo skupnega centra za pripravljenost in odzivanje na nesreče.

Zaščita in reševanje, centri za obveščanje in koronavirus

Veliko pohval je namenil sistemu zaščite in reševanja. Napovedal je vzpostavitev digitalnega sistema za množično alarmiranje prek mobilnih telefonov in drugih komunikacijskih sistemov, da Slovenija ne bi bila več odvisna samo od siren.
Napovedal je tudi povezovanje regijskih centrov za obveščanje. Ob velikem številu klicev en center ne zmore sam, zato bi z vzpostavitvijo nove platforme za sprejemanje klicev dosegli, da bi si centri lahko pomagali med seboj.

Za boljše delovanje bi Tonin inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami reorganiziral, sedanjih 13 izpostav bi združil v štiri. Tako bi zagotovil med drugim enakomernejšo geografsko porazdelitev zavezancev med inšpektorje in zmanjšal število vodij izpostav.

Tonin se ni mogel izogniti trenutno aktualni temi širjenja novega koronavirusa. Tu kandidat za ministra vidi pomembno vlogo sistema za zaščito in reševanje. Tako bo zahteval izdelavo natančnega načrta za postavitev mobilne bolnišnice. "Potrebujemo prostor v velikosti nogometnega igrišča, da zagotovimo zmogljivosti za 120 bolnikov, če bi koronavirus prebil mejo," je pojasnil.

Zahteval bo tudi pripravo načrta oskrbe ranljivih prebivalcev, ki bi bili v osamitvi na domu. Ekipe bi po njegovih besedah lahko izvajale na primer pregledovanje ljudi v primeru karantene za večja območja ali nadzora na meji, da bi tako razbremenili zdravstveno osebje.

Odbor razpravo nadaljuje z vprašanji članov odbora kandidatu za ministra.

Tonin: Začeli bomo uvajati prostovoljno naborništvo