Drugi dan posvetovanj pri predsedniku države

Po padcu vlade Marjana Šarca predsednik republike Borut Pahor snuje nadaljnje korake. Bo nekomu podelil mandat za sestavo vlade še v tej sestavi DZ-ja, bo pobudo prepustil strankam? V torek se je že posvetoval z vodji dveh največjih poslanskih skupin, SDS-a in LMŠ-ja, zdaj so sledili še vodje poslancev NSi-ja, Levice, SMC-ja in SD-ja.

V četrtek se bo pogovoril še s SAB-om, DeSUS-om in SNS-om.

Tako bo konec tedna že jasneje, ali bodo predčasne volitve ali obstaja možnost, da se še v tem sklicu DZ-ja oblikuje nova vladna koalicija.

O političnih načelih

Horvat: Pogovarjali se bomo tako s SAB-om kot SDS-om

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je Pahorju pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS-a na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB-a.

Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi-ja Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, "da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi".

"Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve," je pojasnil Horvat. So pa po njegovih navedbah v NSi-ju že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ-ja lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po mnenju Horvata niso naredile razvojnega preboja, danes pa da smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Omenil je čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje.

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat. Foto: BoBo
Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat. Foto: BoBo

Pojasnil je, da se bodo v četrtek udeležili pogovora s SAB-om. Predsednica te stranke Alenka Bratušek je namreč stranke z izjemo SDS-a povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi jim uspelo sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

V petek popoldne pa se bo NSi udeležil pogovorov s prvakom SDS-a Janezom Janšo za morebitno oblikovanje nove koalicije. Vabilu sta se odzvala še SMC in DeSUS.

Pojavila so se sicer ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC-jem, NSi-jem in DeSUS-om, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih z Janšo. Horvat je dejal, da tega ne more potrditi. Zatrdil pa je, da gredo omenjene stranke na pogovore vsaka zase.

Naša ocena je, da bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, čeprav nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle. Če pa bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, bi prevzeli določeno odgovornost.

Jožef Horvat

Glede vprašanja, ali Janša kot morebitni mandatar predstavlja oviro za NSi, je Horvat pojasnil, da je za NSi pri kakršnih koli pogovarjanjih, dogovarjanjih in pogajanjih ključno zaupanje: "Če ga ne bo, bomo pač pogovore in pogajanja zaključili." Na vprašanje, ali Janša uživa njihovo zaupanje, pa je med drugim odgovoril z besedami: "Zaupanje se vedno na novo gradi ali pa se na novo tudi izgublja."

Vatovec: Vsaka vlada v tem mandatu bo slabša od Šarčeve

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca.

V Levici pričakujejo, da bodo predčasne volitve nekoliko spremenile razmerja sil med strankami in dala prednost programom oz. izvajanju določenih politik, ki bodo bolj napredne in take, ki bodo lahko izboljšale življenje ljudi. Po njihovih ocenah to z novo koalicijo ne bo možno in so volitve edini način, da pridejo do premika k vsebinam.

Levica se zavzema za predčasne volitve. Foto: BoBo
Levica se zavzema za predčasne volitve. Foto: BoBo

Morebitno oblikovanje nove vlade okoli SDS-a je po njegovem mnenju odvisno od tega, kako daleč so pripravljene iti stranke, ki so še pred enim letom in pol zatrjevale, da takšna koalicija ni možna. "Če se bo to zgodilo, bo to le potrdilo oportunost določenih strank, da so obljube, zaveze ali stališča pripravljeni spremeniti oz. obrniti na glavo, da ohranijo ministrske in poslanske položaje," ugotavlja Vatovec.

V Levici se tako po njegovih navedbah ne bodo odzvali niti na Janševo povabilo na pogovore za novo vlado niti na povabilo predsednice SAB-a Alenke Bratušek. Ta je stranke z izjemo SDS-a povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Trenutno je kakršno koli preračunavanje očitno pogojeno zgolj s tem, da se ohrani stolčke na ministrstvih in v DZ-ju, ne gre pa za programske pogovore oz. iskanje odgovorov in rešitev za ključna vprašanja v družbi.

Matej T. Vatovec

Vatovec je namen SAB-a, torej da bi šli na predčasne volitve po novi volilni zakonodaji, označil za kontradiktoren. Spomnil je, da se je 59 poslancev z jasnim namenom podpisalo pod predlog sprememb volilne zakonodaje, in sicer za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Uresničiti želijo odločbo ustavnega sodišča in po njegovih navedbah vpeljati več kot potrebne spremembe v volilnem sistemu, ki ga je treba poenotiti z drugimi volitvami in omogočiti večji vpliv volivcev.

"Sestaviti vlado, da postane to pogoj ali sredstvo, s katerim bi šli na volitve že po tem sistemu, je zgrešeno," je opozoril Vatovec. po njegovem mnenju je treba predlog zakona resno obravnavati in ga sprejeti. Če so stranke, ki so ga podpisale, iskrene, bodo po njegovem prepričanju to storile ne glede na to, ali bo od tega odvisna njihova prihodnja pot.

Zorčič: Volitve prinašajo negotovo situacijo

"Lahko govorimo, da bi predčasne volitve rešile svet, a prinašajo tudi negotovo situacijo. Od politike bi bilo neodgovorno, če se ne bi skušala vsaj pogovoriti," Zorčič odgovarja po pogovoru z Borutom Pahorjem.

Igor Zorčič. Foto: MMC RTV SLO
Igor Zorčič. Foto: MMC RTV SLO

Po poslančevih besedah je sploh glede na čas, ki ga imajo še pred sabo, edino pametno, da poskušajo najti skupni jezik z nekaterimi od strank, ki so se sposobne in voljne pogovarjati o tem, da bi sestavile novo koalicijo. "Hitenje na predčasne volitve po našem mnenju pomeni, da se politika pač ni več sposobna med seboj pogovarjati in je to klic na pomoč vsem volivkam in volivcem," je dejal po pogovoru pri predsedniku republike.

Odgovoril je tudi na špekulacije, da poslanska skupina SMC-ja ob morebitni sestavi vlade s prvakom SDS-a Janezom Janšo ne bi bila enotna."V Sloveniji smo v situaciji, ko se nekatere stranke ne morejo in niso sposobne med seboj pogovarjati. Nam kot sredinski stranki pa se zdi prav, da poskušamo narediti vsaj en napor v to smer," je zatrdil.

Po njegovih besedah se z SDS-om sicer lahko razhajajo v nekaterih vrednotah, kot denimo pri temelju osebne svobode ali glede slovenske zgodovine. "Ideološke zadeve ne bi bile najbolj konstruktivne za postavljanje take koalicije," je prepričan Zorčič. Ob tem je napovedal, da SMC ne bo popuščal, če bi prišlo do takšnih teženj.

LMŠ ponuja roko SMC-ju

Je pa SMC-ju sodelovanje na volitvah ponudil predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec. Po sestanku predsednikov strank sta o tem govorila tudi Zorčič in vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović. Kot je povedal Zorčič, sta se dogovorila, da strokovni sodelavci pripravijo predlog, kako bi stranki lahko sodelovali na volitvah.

Strokovni sodelavci strank LMŠ in SMC bodo pripravili predlog, kako bi lahko sodelovali na volitvah. Foto: BoBo
Strokovni sodelavci strank LMŠ in SMC bodo pripravili predlog, kako bi lahko sodelovali na volitvah. Foto: BoBo

Zorčič se danes ni izrekel, ali se bo SMC odzval tudi vabilu predsednice SAB-a Alenke Bratušek. Ta je povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi jim uspelo sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

SD ve, da ne bo odločal

Zaradi odgovornosti do ljudi in do države je po padcu vlade najpametneje, da gremo čim prej na predčasne volitve, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejal vodja poslancev SD-ja Matjaž Han.

Predčasne volitve so tako prva izbira SD-ja, se pa po Hanovih besedah zavedajo legitimnosti SDS-a, da poskuša sestaviti novo vlado. Predsednik največje stranke Janša lahko v tem sklicu DZ-ja sestavi novo vlado, če bodo druge stranke leve sredine v tej vladi našle smisel, ugotavlja Han.

Poleg števila poslancev pa se morajo po njegovih navedbah te stranke dogovoriti tudi vsebinsko in kadrovsko.

"Za državo pa bi bilo najbolj modro, da se gre na predčasne volitve," je dejal, a spomnil, da v SD-ju niso tisti, ki bodo o tem odločali.

To, ali bi bila lahko nova vlada uspešnejša od Šarčeve, pa težko ocenjuje, je dejal Han. Prav tako bodo verjetno različno ocenjevali ljudje. Spomnil je, da zdajšnja vlada ni bila uspešna zaradi same organizacije, saj če bi bila, bi danes še delovala.

Matjaž Han. Foto: BoBo
Matjaž Han. Foto: BoBo

K Bratuškovi da, k Janši ne

SD se ne bo udeležil pogovorov za novo koalicijo, na katere je vse stranke za petek povabil Janša. So pa pripravljeni na pogovore, h katerim je povabila predsednica SAB-a Alenka Bratušek, čeprav po Hanovih besedah ni povabila tako kot Janša, ki sestavlja novo vlado in je stranke povabil na ločene pogovore po urah.

"Pogovarjamo se vsebinsko, nisem pa povsem prepričan, da lahko sestavimo drugo vlado. Levica in LMŠ sta namreč že povedala, da v to ne gresta, prav tako SNS. V to ne verjamem," je glede pogovorov s SAB-om povedal Han. Po njegovih besedah gre tudi za prehitevanje, saj je najprej na vrsti Janša, zatem pa drugi.

V SD-ju drugih vabil na pogovore o sodelovanju po Šarčevem odstopu z mesta predsednika vlade niso prejeli. Glede morebitnih prestopov poslancev v poslansko skupino SD-ja, če bi do tega morda prišlo v primeru oblikovanja nove vlade, pa se po Hanovih trditvah ne pogovarjajo.

Srečanje Tonina in Pivčeve

V prostorih NSi-ja sta se popoldne sešla predsednik NSi-ja Matej Tonin in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Ta je po srečanju dejala, da je potekalo v znamenju medsebojnega spoznavanja med vodji strank, je pa bila na dnevnem redu tudi ocena trenutnega političnega dogajanja. Pojasnila je, da so se za ta sestanek dogovorili že takrat, ko je postala predsednica DeSUS-a. Potrdila pa je, da je bila danes "na agendi še ena točka", vendarle pa bolj v smislu ocene trenutnega dogajanja in prihodnjih možnosti. Ob tem se je odzvala tudi na ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC-jem, NSi-jem in DeSUS-om, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih s predsednikom SDS-a Janezom Janšo. Kot je poudarila Pivčeva, se je organom stranke že zavezala, da se bodo različnih sestankov udeleževali izključno na povabilo in da ne bodo ustvarjali kakršnih koli blokov. Tako se bodo tudi petkovega pogovora pri Janši po njenih besedah udeležili predvsem zato, da izkažejo pripravljenost na pogovore. Še vedno pa so v DeSUS-u naklonjeni predčasnim volitvam.

Posvetovanja pri Pahorju: