Ziherl in Janša sta se poravnala. Foto: MMC RTV SLO
Ziherl in Janša sta se poravnala. Foto: MMC RTV SLO

"Poravnava ne pomeni nič drugega, kot da sem razložil kontekst v katerem sem izjavo dal in se obvezal, da v javnosti ne bom več komentiral vsebine izjave," je za MMC povedal Ziherl. Dodal je, da je z razpletom procesa zadovoljen. "Že takrat (ob napovedi tožbe op. a.) sem javno povedal, da je tožba poskus nekomu drugače mislečemu odvzeti pravico do svobode političnega mišljenja," je še dejal.
"Izjava tožene stranke z dne 4. 12. 2008 ni bila podana z namenom razžalitve Janeza Janše, pač pa je bila podana z namenom kritike premierja Boruta Pahorja v zvezi z imenovanjem Dimitrija Rupla, saj ta po mnenju tožene stranke ni ravnal v skladu s predvolilnimi obljubami, zlasti da bo spremenil način vladanja," med drugim navaja zapisnik s sodne obravnave.

Janša in Ziher sta soglašala, da po sklenitvi poravnave v javnosti ne bosta več komentirala vsebine izjave, ki je bila predmet tožbe.

Celoten zapisnik z glavne obravnave lahko preberete tukaj.

Janša je proti podpredsedniku LDS-a in psihiatru Slavku Ziherlu tožbo vložil aprila 2009. Ziherl je namreč ob odstopu z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje decembra 2008 zapisal, da je vzrok za njegov vstop v politiko to, da je Janša s svojim načinom vladanja ogrožal občečloveške vrednote. Ker Ziherl ni preklical svoje izjave ali se Janši javno opravičil, kot je zahteval prvak SDS-a, je ta vložil tožbo.

V tožbi je navedel, da ga je Ziherl obtožil najhujših ravnanj zoper človeštvo. Šlo naj bi za hudo obtožbo brez kakršne koli podlage v dejstvih, edini cilj pa naj bi bila diskreditacija in razžalitev tožnika.

Ziherl je po vložitvi tožbe odgovoril, da o hudodelstvih zoper človečnost lahko govorimo le tedaj, kadar gre za množično poškodovanje nekaterih najvišjih pravnih vrednot. Če bi ga Janša vprašal, katere občečloveške vrednote naj bi po njegovem mnenju ogrožal, "bi mu z veseljem povedal", kako je ves svoj mandat ravnal zoper vse tiste institucije, ki te vrednote varujejo, je še takrat dejal Ziherl.