Jeseni bodo na sporedu še tretje letošnje volitve, na katerih bomo volili občinske in mestne svetnike ter župane. Foto: BoBo
Jeseni bodo na sporedu še tretje letošnje volitve, na katerih bomo volili občinske in mestne svetnike ter župane. Foto: BoBo

Redne volitve občinskih svetnikov in županov ureja zakon o lokalnih volitvah, ki določa, da se opravijo najprej dva meseca in najpozneje zadnjo nedeljo ali drug dela prost dan pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev.

Volitve lahko predsednik državnega zbora razpiše najprej 135 dni pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev v občinske svete. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.

Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010, kar pomeni, da bi lokalne volitve lahko razpisali že konec maja. Veber je že pred časom napovedal, da bo lokalne volitve razpisal v obdobju med 10. avgustom in 5. oktobrom, ki je tudi zadnji možen datum.

Vendar gre pričakovati, da jih bo razpisal za jesen, da bi se izognili vnovičnim volitvam in tudi volilni kampanji med počitnicami.

Na ministrstvu za notranje zadeve so konec maja ocenili, da bo predsednik državnega zbora volitve najverjetneje razpisal za nedeljo, 5. oktobra. Kot kaže, Veber ne bo čakal na zadnji možen datum. Če bo volitve res dejansko razpisal že v torek, je namreč zaradi omenjenih določb zakona zadnji možen termin 21. september.

Volitve tudi v Ankaranu
Lokalne volitve bodo razpisane v 212 slovenskih občinah, tudi v občini Ankaran, ki jo je ustanovilo ustavno sodišče.

Poslanci so ravno v petek s 24 glasovi za in 17 proti potrdili deklaracijo o izvršitvi odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, s katero želijo predlagatelji preprečiti razpis lokalnih volitev v tej občini.

Predsednik DZ-ja pa je že pred dnevi dejal, da bo volitve v Ankaranu razpisal, tudi če bo DZ deklaracijo sprejel. Po njegovi oceni namreč takšna deklaracija ni pravno zavezujoča in ne more preseči odločbe ustavnega sodišča.

Strošek rednih lokalnih volitev bo po izračunih notranjega ministrstva znašal okoli 5,19 milijona evrov. Stroški lokalnih volitev so po zakonu stroški občin, medtem ko se volitve na nacionalni ravni in referendumi krijejo iz državnega proračuna.