Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Število okužb po dnevih v zadnjem tednu:

Torek - 1288
Ponedeljek - 981
Nedelja - 290
Sobota - 516
Petek - 1030
Četrtek - 937
Sreda - 972

Krivulja novoodkritih okužb še kar narašča, to sredo so jih našli 1164, prejšnjo sredo pa 972.

Pristojni so opravili še 27.645 hitrih antigenskih testov, a njihovi pozitivni izidi se dodatno potrjujejo s PCR-testi.

Po podatkih sledilnika za covid je v državi 11.517 (znanih) aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

V torek je bilo potrjenih 1288 okužb, največ po 2. februarju.

V zadnjih sedmih dneh so odkrili povprečno 882 okužb na dan.

V bolnišnicah se zdravi 501 covidni bolnik, od tega na intenzivni negi 107 ljudi. Umrli so štirje bolniki s covidom-19.

Poklukar: Zakorakali smo v tretji val

Minister Poklukar. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Minister Poklukar. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci dejal, da smo "krepko zakorakali v tretji val epidemije". Številke o okužbah glede na prejšnji teden rastejo med 5 in 20 odstotki, porast je v bolnišnicah vključno z oddelki za intenzivno nego, na teh oddelkih je tudi vse več mlajših pacientov. Med pomembnimi razlogi za porast je angleška različica novega koronavirusa.

"Če vemo, da do rezultatov prihajamo z desetdnevno zamudo glede na zapleten tehnološki postopek, potem je ta odstotek bistveno večji in je verjetno odločilen za situacijo, v katero gremo," je izjavil.

Predstavil je nekaj podatkov o cepljenju in o spremembi strategije cepljenja, ki jo je v sredo sprejela vlada.

Število cepljenih z enim odmerkom (185.852) in z dvema odmerkoma (103.757) Slovenijo uvršča v zgornji del sredine držav EU-ja po hitrosti cepljenja. Starostne skupine cepljenih so ključne za spreminjanje strategije cepljenja. Uspešni smo pri cepljenju starejših od 80 let in smo na poti, da precepimo starejše od 75 let. Ob nastopu tretjega vala moramo čim hitreje cepiti starostne skupine nad 60 let, je naštel.

Precepljenost Slovenije glede na en odmerek cepiva je 14-odstotna, večina regij je med 13 in 17 odstotki.

Vlada je v cepilno strategijo uvrstila cepivo proizvajalca Janssen (Johnson & Johnson), ki prihaja v Evropo v drugi polovici aprila. Ena od pomembnih prednosti je, da omogoča enkratno varnost z enim cepljenjem. Vlada je umaknila vse starostne omejitve glede cepiv – vsa cepiva so namenjena vsem prebivalcem. Zaradi epidemičnih razmer bodo vsi izvajalci cepljenja morali navesti, v katero kategorijo je uvrščen kandidat za cepljenje.

Hitro širjenje angleške različice

V Sloveniji zdaj najmanj 46 različic

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je po analizi 3404 sekvenc našel 38 različic virusa SARS-CoV-2 in z institutom za mikrobiologijo ugotavlja 46 različic v Sloveniji. Število primerov angleške različice se je v prejšnjem tednu podvojilo, s tem je pristala na drugem mestu. Pojavnost južnoafriške različice se je malo povečala, brazilska pa je že več tednov potrjena z le enim primerom, je povedala direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik.

Brazilski primer je iz podravske regije. Oboleli ni potoval, zato ne vedo, kako se je okužil. Je pa huje bolan in hospitaliziran.

Na Koroškem okužbe v družinskem krogu, na delovnih mestih in pri druženju

Na Koroškem, ki je glede na epidemiološke podatke po novem obarvana rdeče, je precej okužb z novim koronavirusom v družinskem krogu, na delovnih mestih in pri druženju, je za Slovensko tiskovno agencijo žarišča okužb navedla predstojnica ravenske območne enote NIJZ-ja Neda Hudopisk.

Potem ko je imela Koroška januarja med vsemi slovenskimi statističnimi regijami najugodnejšo epidemiološko sliko, pa se je stanje februarja, predvsem pa zadnji mesec dni poslabšalo. Regija je že nekaj tednov v vrhu po pojavnosti novih okužb na 100.000 prebivalcev, po odločitvi vlade pa je po novem obarvana rdeče, kar s seboj prinaša nekatere omejitve gibanja.

Po sveže objavljenih vladnih podatkih znaša sedemdnevno število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev na Koroškem 395,3, s čimer se regija uvršča na drugo mesto med vsemi regijami. Pred njo je le goriška statistična regija s skoraj 408 primeri. Slovensko povprečje je 293,8. Je pa Koroška čisto na vrhu lestvice, ki kaže 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev.

Tudi na Koroškem se pojavlja angleška različica virusa in podobno kot drugje v Sloveniji in Evropi pripomore k hitrejšemu širjenju bolezni, je navedla Hudopiskova.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec narašča število bolnikov s covidom-19. Trenutno zdravijo 15 bolnikov s covidom-19, od tega dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Foto: BoBo
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec narašča število bolnikov s covidom-19. Trenutno zdravijo 15 bolnikov s covidom-19, od tega dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Foto: BoBo

Širjenje angleške različice

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Žohar Čretnikova je danes povedala, da pojavnost angleške različice virusa v Sloveniji eksponentno raste in da se je v zadnjem tednu skoraj podvojila, na Koroškem pa skoraj potrojila.

"Ne glede na to, za katero različico gre, pa ukrepi ostajajo enaki, in virus se hitreje širi, kolikor manj vestno jih upoštevamo. Počasi smo že vsi utrujeni in se včasih preveč sprostimo, vendar pozivam, da do ustrezne precepljenosti še nekoliko zdržimo," je dodala predstojnica ravenske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ni pa na Koroškem trenutno večjih žarišč tam, kjer je velika koncentracija občutljivejših prebivalcev, kot so domovi za starejše. "To pomeni, da vendarle napredujemo pri preprečevanju hujših potekov obolenj," je dodala Hudopiskova.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je med 12 koroškimi občinami največ aktivno okuženih v občini Radlje ob Dravi, sledi slovenjgraška občina.

Potem ko je pred časom že padlo pod deset, se ponovno povečuje število bolnikov v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Danes tam zdravijo 15 bolnikov s covidom-19, od tega dva potrebujeta intenzivno zdravljenje, so povedali v bolnišnici.

Ta se medtem pripravlja na selitev oddelka za covidne bolnike z internega oddelka v ustrezno preurejene prostore v tretjem nadstropju starega kirurškega bloka. Tam bodo predvidoma pripravili 25 običajnih in sedem intenzivnih postelj. S preselitvijo bodo povečali nujno potrebne posteljne zmogljivosti oddelka za interno medicino.

Sicer pa se je v slovenjgraški bolnišnici s cepivom proti covidu-19 cepilo več kot 500 zaposlenih, kar predstavlja okoli 60 odstotkov zaposlenih, številka pa ni dokončna, saj cepljenje ta teden nadaljujejo, so v torek navedli v bolnišnici.

Na Goriškem okužbe tudi med tujimi delavci v samskem domu

Na Goriškem se virus hitro širi

V goriški statistični regiji po torkovem in srednem številu okužb najbolj izstopa novogoriška občina, po štirinajstdnevni pojavnosti pa občina Vipava, je na novinarski konferenci povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač.

V teh dneh so zbirali podatke tudi za šole in ugotovili, da je v regiji le pet šol, kjer nimajo nobenega razreda v karanteni. Vendar se ti podatki zelo hitro spreminjajo, je dodal Kosmač.

Zelo hitro jim je uspelo zajeziti širjenje okužb med tujimi delavci, ki prebivajo v novogoriškem samskem domu. Večina teh je zaposlenih v Italiji, tako da so njihove okužbe odkrili ob testiranju pri prehodu državne meje. Okužene so odpeljali v karanteno v Postojno, vse preostale stanovalce samskega doma pa testirali; testiranja bodo še ponovili.

Druge številne okužbe pa so razpršene tako po novogoriški kot tudi po preostalih občinah. Trenutno najbolje kaže občinam Bovec, Idrija in Cerkno, ki imajo najmanj okuženih.

Šotor za testiranje premazali z grafiti

Na točkah za testiranje na Goriškem pa je imela precej dela tudi policija. Šotor za hitro testiranja, ki ga je v središču mesta postavila novogoriška civilna zaščita in kjer vsak dan poteka množično hitro testiranje, so čez noč premazali z grafiti, velikimi napisi "Mazači" in podobno. Policija je sporočila, da so storilca že izsledili. Na štabu civilne zaščite pa so povedali, da imajo zaradi tega škode za vsaj sedem tisoč evrov, je poročala Mojca Dumančič za Televizijo Slovenija.

Medtem na Goriškem hitijo cepit prebivalstvo. Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da so med najboljšimi po deležu precepljenosti v državi. Poleg starejših od 75 let so že cepili tudi skoraj vse zaposlene v zdravstvu in domovih starejših občanov.

"Od decembra vso pozornost usmerjamo v izvajanje cepljenja, v tem času smo cepili že 4200 ljudi, od tega jih je 2800 prejelo oba odmerka. Pred tretjim valom smo sicer v nekoliko manjšem strahu, saj sta dve tretjini naših zaposlenih že preboleli covid-19 ali pa bili cepljeni," je dejala.

V izolski bolnišnici se znova pripravljajo na sprejem covidnih pacientov. Foto: Radio Koper
V izolski bolnišnici se znova pripravljajo na sprejem covidnih pacientov. Foto: Radio Koper

Znotraj obalno-kraške regije primeri razpršeni povsod

Po le nekaj dneh oranžne faze se je glede na epidemiološke podatke in po vladni odločitvi v rdeče ponovno obarvala tudi obalno-kraška statistična regija.

"Večjih žarišč ne opažamo. Primeri so razpršeni po celotni regiji, obolevajo pa vse starostne strukture," so pojasnili na NIJZ-ju. V zadnjih treh dneh po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom izstopajo občine Koper, Piran in Sežana. Na vprašanje, kaj vse so razlogi za ponovno povečevanje okužb v obalno-kraški statistični regiji, pa so odgovorili, da "je povečanje števila okužb verjetno posledica manjšega števila okuženih in obolelih ves čas epidemije in s tem tudi nižja prekuženost prebivalstva".

"Med našo populacijo zdaj kroži tudi angleška različica, ki je bolj kužna in se med ljudmi hitreje širi," so med razlogi za širjenje okužb še dodali na NIJZ-ju. V Splošni bolnišnici Izola, ki zadnja dva tedna ni sprejemala bolnikov s covidom-19, ampak jih glede na dogovore pošiljajo v Šempeter in Ljubljano, trenutno nimajo nobenega covidnega bolnika, se pa na ponovni sprejem teh bolnikov pripravljajo.