Večina gostincev bi podprla spremembe zakona, po katerih bi se lahko sami odločili, ali bodo kajenje dovolili ali ne. Foto: RTV SLO
Večina gostincev bi podprla spremembe zakona, po katerih bi se lahko sami odločili, ali bodo kajenje dovolili ali ne. Foto: RTV SLO
Slovenija je le ena v vrsti evropskih držav, ki jih je doletela protikadilska zakonodaja. Foto: EPA

Vsakemu osmemu gostincu, ki mu je promet upadel, mu je upadel za več kot 50 odstotkov, najhujši upad prometa pa so imeli tisti z najmanjšimi lokali. Največ ponudnikov gostinskih storitev je sicer navedlo, da imajo od 31- do 50-odstoten upad. Samo 6,7 odstotka je v tem obdobju zaznalo povečano število gostov.

Najmanj nezadovoljni Primorci
Med regijami izstopa Notranjsko-kraška, kjer ima manj gostov več kot 90 odstotkov gostincev, še ugotavlja raziskava, katere naročnik je Združenje ponudnikov gostinskih storitev, zajela pa je 994 gospodarskih subjektov. Še najmanj težav imajo pri tem Primorci, saj je v Obalno-kraški regiji manjši promet imelo 65,4 odstotka lokalov.

Skoraj 40 odstotkov gostincev pa je od uveljavitve protitobačnega zakona opazilo tudi rast stroškov poslovanja, največ zaradi nabave grelcev ali najema zunanjega prostora.

Gostinci podpirajo predlagane novosti
76,4 odstotka gostincev meni, da so spremembe zakona, ki so jih predlagali Združenje ponudnikov gostinskih storitev, gospodarska in obrtna zbornica, in po katerih bi se lastniki lokalov sami odločili glede kajenja, dobre, zelo dobre ali odlične. Med novostmi bi bili še ločeni prostori za kadilce in nekadilce, lastniki lokalov pa ne bi bili več odgovorni za kršitve zakona.

Zasavci bi spet kadili
Pri tem bi se večina lastnikov gostinskih lokalov (45,8 odstotka) odločilo za lokal z ločenim prostorom za kadilce, 40 odstotkov pa bi jih imelo kadilski lokal. Največ kadilskih lokalov bi bilo v Zasavju (75 odstotkov).

Gostinci so odgovarjali tudi na vprašanje, ali bi bili pripravljeni kršiti protitobačni zakon. Pri tem jih je 31 odstotkov navedlo, da bi to storili, a večinoma le, če bi bil ogrožen njihov obstoj.

Canjuga: DZ brez volje za spremembe
Vsi trije pobudniki sprememb zakona (združenje gostincev, GZS, OZS) so svoja stališča danes predstavili poslancu SDS Francu Jazbecu. Predstavnica Združenja ponudnikov gostinskih storitev Esmeralda Canjuga se je ob koncu sestanka pritožila, da volje za spremembo zakona v državnem zboru ni. Kot je pojasnil Jazbec, v poslanski skupini SDS menijo, da zakon ne bi dobil zadostne podpore.