Ivan  Zidar je bil na zaslišanje pripeljan v spremstvu policije in odvetnika Stojana Zdolška, a njegova usoda še ni znana. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar je bil na zaslišanje pripeljan v spremstvu policije in odvetnika Stojana Zdolška, a njegova usoda še ni znana. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so obiskali SCT, Primorje in Vegrad, pa tudi Zidarjev Delfi. Namen preiskave pa je podeljevanje in prejemanje nagrad v postopkih javnega naročanja Foto: MMC RTV SLO
Za očitana kazniva dejanja je predvidenih do pet let zapora. Foto: EPA
Jevšek o preiskavi gospodarskega kriminala
Ovadba proti gradbenikom je spisana

Zaradi interesa preiskave na generalni policijski upravi imen še ne želijo razkriti, dejali pa so, da gre tako za pravne kot za odgovorne osebe. Uradno torej o imenih ni ničesar znanega, med preiskovanimi osebami pa so tudi direktorji treh gradbenih družb - Ivan Zidar (SCT), Hilda Tovšak (Vegrad) in Dušan Črnigoj (Primorje). Prvi mož SCT-ja Ivan Zidar je sicer zjutraj prišel na zaslišanje. Ali so tudi priprti, mora preiskovalni sodnik skladno z zakonom o kazenskem postopku odločiti v 48 urah, kolikor ima policija na voljo, da preiskovano osebo pred njeno privedbo do sodnika. Kot kaže, bosta vsaj Tovšakova in Črnigoj prenočila na policijski postaji v Mostah, usoda Zidarja pa še ni znana.

Policija prav tako ne izključuje možnosti razširitve postopka še na druga podjetja.

Je v ozadju izgradnja kontrolnega stolpa?
Neuradno se kot sporni posel največkrat navaja izgradnja 100-metrskega kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Šlo naj bi za kartelni dogovor med podjetji glede tega, komu bo posel pripadel. Razpis za izbiro izvajalca gradnje stolpa - projekt je vreden 20 milijonov evrov - je bil že objavljen, a izvajalec še ni bil izbran, prav tako še ni bilo izdano gradbeno dovoljenje za izgradnjo stolpa. Na Vegradu so potrdili, da so bili policisti pri njih prav zaradi tega. Vendar pa so v preiskavo vključena tudi podjetja, ki z izgradnjo stolpa niso povezana.

Boj proti tajkunom?
Poleg omenjenega preiskujejo tudi sum drugih kaznivih dejanj. Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je povedal, da so v jutranjih urah na območju celotne Slovenije začeli opravljati 29 hišnih preiskav pri zasebnikih in v gospodarskih družbah. Današnje akcije so po njegovih besedah del sklepne faze obsežne preiskave, ki se je začela v prvi polovici leta 2007, tekom nje pa so bila uporabljana tudi posebna sredstva in metode.

Vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harij Furlan je pojasnil, da je preiskava trajala več mesecev, v tem trenutku pa je po mnenju tožilstva podan utemeljen sum na kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. Preiskujejo različna podjetja, med postopkom pa so uporabili tudi tajno opazovanje in nadzor komunikacij, je dejal Furlan.

Jutri bodo po besedah Jevška verjetno še širili okvir hišnih preiskav, osumljencem pa za očitano kaznivo dejanje grozi do pet let zapora.

V podjetjih zanikajo aretacijo vodilnih oseb
V SCT-ju, Vegradu in Primorju medtem so še dopoldne zatrjevali, da so Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj še na prostosti, čeprav so se pojavile informacije o njihovi aretaciji.

Iz Vegrada so sporočili, da razloga za preiskavo ne vidijo. Aretacije direktorice Hilde Tovšak niso ne potrdili ne zanikali; Matjaž Lekše iz Vegrada je povedal, da je Tovšakova v službi, kakšen je njen status v tej preiskavi, pa ne more presoditi.

Pri katerih projektih sodelujejo omenjena podjetja, si preberite v: "Grehi" gradbenih podjetij

Tudi na SCT-ju so za MMC dejali, da so jih obiskali kriminalisti, kakšen je namen preiskave, pa ne morejo odgovoriti, saj jim kriminalisti še niso vročili naloga. Ob tem so zatrdili, da vodilnemu Ivanu Zidarju prostosti niso odvzeli. Prav tako naj ne bi bil aretiran nihče drug od zaposlenih v SCT-ju. Kriminalisti pa naj bi obiskali tudi družbo Delfi, večinsko lastnico SCT-ja.

Trojici ni bila odvzeta prostost
Tudi v Primorju so za MMC potrdili, da v eni od upravnih stavb družbe poteka kriminalistična preiskava. Direktor Dušan Črnigoj naj bi pri tem normalno opravljal svoje delo v pisarni.

Odvetnik vseh treh družb Peter Fašun iz odvetniške pisarne Senica je ob tem dejal, da se mu zdi nenavadno, da policija pregleduje tako obširno poslovno dokumentacijo.

Jevšek o preiskavi gospodarskega kriminala
Ovadba proti gradbenikom je spisana