Podjetje kandidatkinega moža dobro živi od poslov z državo. Foto: BoBo
Podjetje kandidatkinega moža dobro živi od poslov z državo. Foto: BoBo
Podjetje moža ministrske kandidatke dobro posluje z državo


Nosilci javnih funkcij oziroma njihovi ožji družinski člani po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ne smejo poslovati z državo, oziroma je v nekaterih primerih poslovanje pogojno omejeno. Ob kandidaturi Alenke Trop Skaza za ministrico za zdravje so se zato pojavila vprašanja glede podjetja Klima Ptuj v večinski lasti njenega moža Smiljana Tropa, ki je v zadnjih letih sklenil večino poslov prav z državo.

Iz javnih podatkov je razvidno, da so prihodki podjetja Klima Ptuj v zadnjih letih skokovito naraščali. Tako je s podjetji v državni lasti v letu 2012 sklenilo posle v vrednosti več kot 3,5 milijona evrov. Eden največjih poslov v zgodovini podjetja pa je bil sklenjen prav s splošno bolnišnico Ptuj, kjer je Trop Skaza kandidirala za direktorico bolnišnice, hkrati pa je bila tudi prokuristka v že omenjenem podjetju svojega moža.
Ob njeni kandidaturi pa je na plan prišla anonimka, v kateri je pošiljatelj opozarjal na nasprotje interesov. Če bo Alenka Trop Skaza postala ministrica za zdravje, dilema ostaja. "Prokuristka v nobenem primeru več ne bom, kot sem že povedala. Dejansko sem jaz iz osebnih razlogov postala prokuristka in na ta svoj status že pozabila, dokler ni završala anonimka," je pojasnila.
Bo njen mož odstopil in prodal delež?
Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ločuje med posli, za katere velja absolutna prepoved poslovanja, in tistimi, ki so pogojno dovoljeni, če so spoštovane določbe o dolžnem izogibanju nasprotju interesov.

"Naj povem pred mediji in javnostjo, da moj mož razmišlja o prodaji svojega deleža in o odstopu z direktorskega mesta, če bom prevzela ministrovanje, tako da želim delati transparentno," je še povedala.

Zaradi sklepanja poslov z državo je pred kratkim odneslo s položaja nekdanjega ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika, prav tako pa je s politike odšel prvak Zaresa Gregor Golobič, ker je v javnosti zamolčal svoje lastništvo v podjetju Ultra, ki je prav tako sklepalo posle z državo.

Podjetje moža ministrske kandidatke dobro posluje z državo