Za sprejetje zakona o izvajanju fiskalnega pravila bo koalicija potrebovala ustavno večino. Foto: BoBo
Za sprejetje zakona o izvajanju fiskalnega pravila bo koalicija potrebovala ustavno večino. Foto: BoBo

"Minister za finance in predsednik vlade sta dala dovolj trdna zagotovila, da tudi če bi bile težke gospodarske razmere in vzpostavljene posebne okoliščine, to ne bi vplivalo na pokojnine tako, da bi jih bilo treba znižati," je po sestanku povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Količina denarja za pokojnine bi bila tako zagotovljena tudi v zelo težkih razmerah, tako da bi se pokojnine normalno izplačevale. Res pa je, da v zelo težkih razmerah ni pričakovati usklajevanja pokojnin, je dodal. Zakon bodo tako podprli, je zatrdil Erjavec.
O zagotavljanju dvotretjinske večine v DZ-ju je Erjavec povedal, da se premier pogovarja tudi z opozicijo in da "glede na informacijo, ki jo je dal, obstajajo možnosti, da bi lahko dosegli 60 glasov".

Zakon podpirajo tudi v SD-ju. "Fiskalno pravilo je bilo usklajevano tudi s SD-jem. V SD-ju nismo tisti, ki zaveze rušimo. Ga bomo podprli, tako da bo šla koalicija tudi v tem primeru enotno naprej," je po sestanku povedal predsednik SD-ja Dejan Židan. Predlog zakona je v prvi obravnavi v DZ-ju prejel široko podporo, a ob zavezi, da bodo v drugi obravnavi v zakon vključili določena dopolnila, ki jih je predlagala opozicija.