Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi po tokratnih pogajanjih med vlado ter sindikati zdravstva in socialnega varstva še ni znano, ali se bo v nedeljo resnično začela stavka zdravnikov in zobozdravnikov ali ne. Vlada in ministrstvo za zdravje ne vidita razlogov za stavko, Fides pa vztraja, da vladna enostranska preložitev roka za oblikovanje zdravstvenega stebra s prvega aprila na prvi junij ni dopustna.

Če bo vlada do sobote potrdila njihove predloge za zdravniški del zdravstvenega stebra, bodo stavko preklicali, sicer bodo stavkali do uresničitve zahtev, to je do oblikovanja zdravstvenega stebra.

Večina sindikatov si želi nadaljevati pogajanja, zato razloga za stavko zdravnikov ni, je prepričan minister za zdarvje Danijel Bešič Loredan. "Osebno ne vidim potrebe, da bi kdor koli stavkal. Kdor koli ima pozitiven interes in želi dobro celotnemu zdravstvu, je prostor tukaj notri, za to mizo, da imamo konsenz," je izjavil po tokratnih pogajanjih.

Sorodna novica Pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo: časovnica zamaknjena, Fides za 2. april napoveduje stavko

Zdravniki in zobozdravniki, ki tokrat že tretjič napovedujejo stavko v zadnjega pol leta, nasprotno opozarjajo, da se čas izteka, da so težave na terenu vedno večje in da se jim zdi najmanj nedostojno vnovič podaljševati roke. Vladi zato predlagajo v podpis dogovor, ki se nanaša samo na zdravniški del zdravstvenega stebra. "Mi smo včeraj zvečer poslali predlog dogovora z opombo, da gre za del, ki se dotika zdravnikov, ker se zavedamo, da se ne moremo pogajati za sestre. Pozivamo druge sindikate, ki predstavljajo druge kadre, da ga dopolnijo. Na ta način imamo možnost vsa vprašanja zapreti do 1. aprila in čakamo odgovor vlade na naš predlog," je povedal Fidesov pogajalec Gregor Zemljič.

Strokovnjaki in poznavalci področja pravijo, da je Slovenija pri digitalizaciji zdravstva na dobri poti, toda nujni so koraki naprej – potrebni so predvsem vizija in skupni cilji. Foto: Shutterstock
Strokovnjaki in poznavalci področja pravijo, da je Slovenija pri digitalizaciji zdravstva na dobri poti, toda nujni so koraki naprej – potrebni so predvsem vizija in skupni cilji. Foto: Shutterstock

Se bo vlada torej do sobote še pogajala s Fidesom? Minister se je konkretnemu odgovoru vztrajno izmikal in zgolj ponovil: "Fidesu v tem trenutku ne pripada nič. Vidimo, da se vsi sindikati v zdravstvu zavzemajo za steber zdravstva. Na to temo se želijo aktivno pogajati. Tako da ni nobenega razloga, da bi katera koli skupina v zdravstvu oblikovala svoj steber."

Ali to pomeni, da stavka ne bo plačana? "Bomo videli, ali bo stavka. In če bo stavka, se bo vlada odzvala," je odvrnil minister.

Začetek stavke je sicer napovedan za nedeljo, nato pa naj bi v obliki nedeljskega dela potekala vse do izpolnitve zahtev, to je dogovora o zdravniškem stebru, je še poročala novinarka Snežana Ilijaš.

Fides ni preklical napovedi stavke