Proti zakonu so maja 2010 protestirali študenti in dijaki, januarja 2012 pa bodo po novem sistemu začeli - delati. Foto: EPA
Proti zakonu so maja 2010 protestirali študenti in dijaki, januarja 2012 pa bodo po novem sistemu začeli - delati. Foto: EPA

"Malo delo je napaka vlade, s tem zakonom je dala dodatno spodbudo, da bo še manj dela za nedoločen čas. Pri malem delu delavci nimajo ne malice, ne regresa, ne odmora niti potnih stroškov in ne bolniških nadomestil," je dejal Semolič in dodal, da bodo sindikati na državni svet vložili predlog za veto, zato, da bo DZ o malem delu odločal z absolutno večino. Upanje je, še pravi Semolič, da bo razum vendarle prevladal tudi pri poslancih.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba pa je zatrdila, da bodo v organizaciji uporabili vse zakonske možnosti, da ta zakon ne bo zaživel. Najprej bodo počakali na izid veta in se pogovorili znotraj ŠOS-a. A najverjetneje sledi zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, je pojasnila Šoba.

Za zakon 39 poslancev, proti pa 32
Za zakon je od 77 navzočih glasovalo 39 poslancev, proti pa 32 in s tem razblinilo dvome o potrditvi, ki so se porajali v zadnjem času zaradi neenotnosti med poslanci koalicije. Šest poslancev se je glasovanja vzdržalo. Malo delo tako začne veljati leta 2012. Državni zbor je sprejel tudi tri amandmaje koalicije.

Zakon o malem delu, ki naj bi uredil področje študentskega dela in hkrati z njim vključil v začasna delovna razmerja tudi brezposelne in upokojence, je bil od predstavitve naprej predmet razprav in nasprotovanj, ki so višek dosegle z majskimi študentskimi demonstracijami, ko so protestniki razbili pročelje parlamenta.

Neenotnost tako v koaliciji kot opoziciji
Minister ni našel popolne podpore zakonu niti v vladni koaliciji, saj je kar nekaj poslancev, ki so glasno nasprotovali zakonu, prihajalo iz vladne koalicije. Neenotno glasovanje so napovedali v poslanski skupini stranke Zares, enotnega mnenja pa niso bili niti v SD-ju, kjer je nepodporo javno napovedoval Andrej Magajna. Zakonu je nasprotoval tudi nepovezani poslanec (nekdanji DeSUS) Franc Žnidaršič.

Kot poslanska skupina so sicer v SD-ju zakon podprli, enako je ravnal LDS, podporo je načeloma napovedala opozicijska stranka SLS, vendar zakona na glasovanju niso podprli - dva poslanca sta glasovali proti, trije pa so se vzdržali. Proti zakonu so glasovali tudi v SDS-u in SNS-u.

Svetlik: Zakon koristen za vse generacije
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik malo delo vidi kot dobrodošlo dopolnitev trgu dela, ki bo prinesla koristi tako za študente kot za upokojence in brezposelne. Kot dobrodošle spremembe vidi formaliziranje pridobljenih izkušenj v okviru centralne evidence, nadgradnjo socialnih pravic v primerjavi s študentskim delom ter tudi morebitno olajšanje socialnega položaja brezposelnih in upokojencev z občasnimi zaposlitvami. Meni, da so v zakonu našli ravnotežje med delodajalci in sindikati.