Danilo Türk ne namerava prevzeti krmila kakšne politične stranke. Foto: BoBo
Danilo Türk ne namerava prevzeti krmila kakšne politične stranke. Foto: BoBo
borut pahor
Pahor bi moral po zaupnico v parlament, meni Türk. Foto: BoBo

Türk je za Dnevnikov Objektiv povedal, da bi bilo najbolje, da bi Pahor glasovanje o zaupnici zahteval neposredno, da torej zaupnice ne bi vezal na sprejem nobenega zakona ali na potrditev kakšne druge vsebine. To namreč omogoča tudi ustava, pravi.

Türk poudarja, da predčasne volitve niso možnost, ki jo zavrača, če Pahor ne bi dobil zaupnice v parlamentu. Vsekakor bi preučil vse položaj in se odločil za najboljšo možnost, pri čemer se predčasnim volitvam ne bi izogibal.
"V določenih okoliščinah so lahko predčasne volitve najboljši izhod, najprimernejši korak naprej," ugotavlja. Primeren čas za volitve bi bil od oktobra do začetka prihodnjega leta, DZ pa bi moral po njegovem mnenju odločitev o tem sprejeti enkrat septembra.
Türk pri tem poudarja, da je dejstvo, da je odločitev o volitvah predvsem v rokah premierja, le začasne narave, saj velja do izteka trimesečnega roka za izpopolnitev ministrskih mest, ki so jih pustile prazne Zaresove ministrice.

Pahor ima svoj pogled
Predsednik republike je prepričan, da politične krize v državi nimamo, saj DZ še ni izgubil verodostojnosti v očeh javnosti. Imamo pa vladno krizo, trdi Türk. Pahor to sicer vidi na svoj način, a če vlado zapusti polovica strank in vlada ne razjasni svojega položaja, potem je stanje resno, pravi.

V zvezi s pričakovanji, da bi preobrat lahko prinesli novi obrazi, Türk svetuje previdnost. Kajpak je prav, da se ljudje menjavajo na političnem prizorišču, toda novi obrazi sami po sebi ne bodo avtomatično zagotovili izboljšanja, opozarja.

Türka strankarsko udejstvovanje ne mika
Glede morebitnih ugibanj, da bi lahko prevzel vodenje kakšne nove politične stranke, pravi, da ga strankarska politika ni nikoli pritegovala in ga niti danes ne.

Koristno se mu zdi, da bi se predsedniku republike povečale pristojnosti, ko gre za vladno krizo, denimo z določbo, da lahko predsednik razpusti parlament, ko vidi, da je odločanje v njem blokirano.
Na vprašanje, ali bo ponovno kandidiral za predsednika države, pa predsednik republike odgovarja, da se o tem še ni odločil. Ne želi pa reči nič takega, "kar bi se razumelo, kot da sem se kandidaturi odrekel".