Foto:
Foto:
Türk in Fisher skupaj na LJubelju

Danilo Türk in Henz Ficher sta se najprej sešla v spominskem parku na slovenski strani Ljubelja, kjer je med letoma 1943 in 1945 delovala južna ljubeljska podružnica koncentracijskega taborišča Mauthausen.

Srečanje je bilo ob zgodovinskem dnevu na zgodovinskem kraju, saj so prav na današnji dan leta 1943 prispeli prvi jetniki iz Mauthausna na Ljubelj, da bi v skrajno garaških okoliščinah kopali predor pod Ljubeljem.

Nato sta se predsednika podala še na avstrijsko stran, kjer je predstavnik odbora Mauthausen Kärnten/Koroška Peter Gstettner spomnil, da je bil prvič v zgodovini dežele avstrijske Koroške počaščen spomin na jetnike na severni strani Ljubelja na najvišji ravni.

Slovesnosti na slovenski strani Ljubelja namreč potekajo že od leta 1950, medtem ko je avstrijska Koroška o taborišču na severni strani dolgo molčala. Slovenija ima zato po besedah Gstettnerja 60 let prednosti v spominjanju, zaradi česar Avstrija "nima moralne pravice, da bi s prstom kazala na Slovenijo in od nje zahtevala, naj razčisti svojo zgodovino".

G. V.

Türk in Fisher skupaj na LJubelju